Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Šermíř Choupenitch po postupu na OH: Spěl jsem k tomu od devíti let

Praha - Český šerm se po dvaceti letech podívá na olympijské hry, zásluhu na tom má Alexander Choupenitch. Pro mladého fleretistu jde o naplnění sportovního snu. Choupenitch rovněž doufá, že jeho úspěch bude motivovat i nastupující závodníky.

Ilustrační foto

Jistotu startu na olympiádě získal jednadvacetiletý Choupenitch po víkendové Grand Prix v Havaně. "Šermuju od devíti let a celou dobu jsem k něčemu takovému spěl a snil o tom. Jsem za to rád, je to skvělá věc, ale nejen pro mě, ale i pro celý český šerm a fanoušky. Mám velkou radost, ale nejen za sebe, i za malé děti, které šermují, a doufám, že je to bude motivovat a dodávat jim to chuť," řekl brněnský rodák, který se na olympijské hry kvalifikoval jako prvním český šermíř po 20 letech.

Po úspěchu si Choupenitch prodloužil pobyt na Kubě, ale z "oslav" nic nebylo. Čas volna proležel na pokoji. "Chytil jsem virózu a dva dny prozvracel. Ještěže to přišlo až po turnaji," prozradil. Místo v Riu si zajistil jako jeden ze dvou Evropanů z redukovaného pořadí světového žebříčku FIE. "Nebylo to jednoduché," podotkl Choupenitch. Mimo jiné mu pomohlo loňské druhé místo na Grand Prix v Šanghaji nebo desáté na mistrovství Evropy. "Dřel jsem, měl stabilní výkonnost a naštěstí to dobře dopadlo," dodal.

Zvládl také několik nelehkých období. Loni v září řešil zdravotní neduhy. "Měl jsem problém s pravou kyčlí a s tříslem. Nikde jsem nespadl, ale přišlo to postupně z šermu," řekl. Nemohl pořádně trénovat a první turnaje absolvoval přes bolest. "Přes slzy. Dostal jsem hodně injekcí, začal cvičit a teď už se to vrací k normálu. Noha je silnější, než byla. Musím tomu i děkovat, že jsem se naučil nové věci," řekl mladík.

Složitou situací prošel začátkem listopadu v Tokiu. Cestou do Japonska totiž náhle zemřel šéf evropské federace a bývalý předseda Českého šermířského svazu František Janda. "Byl jsem tam jediný český zástupce a padla na mě tíha situace. Každý za mnou chodil a přáli mi upřímnou soustrast. Jsem rád, že se mi to podařilo i pro pana Jandu. To byl jeho sen, aby se český šermíř dostal na olympiádu. Ale je to tragédie hrozná a žádný výsledek to nesrovná," řekl Choupenitch.

Do Ria nepojede bez šancí na úspěch. O tom svědčí jeho dvě druhá místa z turnajů Grand Prix, páté místo na ME či sedmé na MS. "Cíle si zatím nekladu, abych říkal, že jedu pro zlato. Musím absolvovat přípravu, aby to sedělo. Vím, že se deru mezi nejlepší, a budu pro to dělat co nejvíc, abych se tam dostal," řekl Choupenitch.

Olympijskou kvalifikaci zvládl na druhý pokus. Před čtyřmi lety mu o jednu výhru unikl postup do Londýna. "Jsem rád, že jsem se tam tehdy nedostal," řekl překvapivě. "Vím, že to zní blbě, ale neměl bych tam moc co dělat. Nechci tam jet jako pasažér, jak se říká. Jsem rád, že jsem ještě zůstal juniorem. Teď jsem zralejší, a to nejen po šermířské stránce, ale ve všech směrech," konstatoval.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články