Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Šermíř Beran vzpomíná na gesto fair play v Riu: Rád bojuji čestně

Praha - Český šermíř Jiří Beran se na olympiádě v Riu prokázal jako sportovec se smyslem pro fair play. V utkání s Brazilcem Athosem Schwantesem Beran rozhodčím přiznal, že zásah, který mu byl uznán, nebyl regulérní. Dnes by se ale podle svých slov zachoval stejně. "Je to takový můj styl. Rád bojuju čestně a sportovně," vysvětlil český reprezentant.

Je nám líto, video expirovalo.
Beran: Přiznal bych se znovu, i za cenu prohry

Jiří Beran v polovině dubna vyhrál kvalifikační turnaj v Praze a ve 34 letech si splnil sen o účasti na olympijských hrách. V prvním kole soupeřil Beran na olympijských hrách v Riu s brazilským šermířem Athosem Schwantesem. Když zbývalo 18 vteřin do konce duelu, vedl Beranův soupeř 5:3. V tom se rozsvítilo zelené světlo na znamení úspěšného zásahu českého olympionika.

Žádné oslavné gesto ale nepřišlo. Čech se bodu v duchu fair play vzdal. "Já jsem věděl, že jsem se trefil sám, já jsem to i cítil. Takže tam nebylo co řešit. Tak jsem šel za rozhodčím, ten ale moc nechápal, o co mi jde. Tak jsem mu to chvíli musel vysvětlovat, že to zásah nebyl. Tak z toho byl  překvapený. Že vlastně rozhodl špatně," popsal celou situaci v Riu Beran.

Jiří Beran: "Kdybych měl na výběr, jestli ten zápas vyhrát a neříct to, nebo ho prohrát a říct to, tak bych ho asi prohrál znova."

Že je Jiří Beran férový člověk v životě i ve sportu, potvrdil i předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. "On je úžasný člověk, stejně tak jeho tatínek a maminka jsou zapáleni pro sport a milují ho. Takže to, že se tohle stalo, to pro ně byla samozřejmost," řekl Kejval.

Českého šermíře v jeho férovém gestu podpořila také Květa Jeriová-Pecková. Podle ní Beran svým činem vyzvihl hlavní podstatu sportu. "Olympijské hry a boj o postup – to je to nejvyšší, čeho se člověk může na té olympiádě dožít. Jirka Beran se zachoval velmi férově. Je dobře, Když na soutěži jako jsou olympijské hry, se někdo chová především férově a teprve až potom pomýšlí na ten svůj úspěch. Prostě bez té férovosti by sport nebyl sportem, " řekla předsedkyně Českého klubu fair play. 

Beran: "Na prvním místě je úcta, respekt a fair play"

Pro Jiřího Berana je na prvním místě úcta, respekt k soupeři a pravidla fair play. O svém činu v Riu ani na chvíli nezapochyboval a v budoucnu by se v podobné situaci zachoval stejně. "Když se řekne fair play? Pro mě to znamená uznat, že soupeř je lepší. A bojovat za každou cenu tak nejlíp, jak člověk umí v rámci pravidel. Je to takový můj styl. Rád bojuji čestně a sportovně. Někdy na to člověk může doplatit, ale nikdy v životě mě to nemrzelo, " řekl Jiří Beran.

Čtyřiatřicetiletý český olympionik vždy pravidla ctí. Jeho gesto z Ria bylo navrženo českým klubem fair play na světové ocenění. "Jirka Beran udělal něco, co se jen tak nevidí," dodala Květa Jeriová-Pecková.


Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články