Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Seemanová se vrací do boje o evropský primát na dvoustovce, chybět na ME bude Knedla

Osmnáct českých plavců bude reprezentovat na mistrovství Evropy, které je na programu od 10. do 23. června v Bělehradu. Zopakovat triumf z kraulařské dvoustovky z roku 2021 z Budapešti se bude snažit Barbora Seemanová, která o možnost obhajoby před dvěma roky v Římě přišla kvůli borelióze.

Barbora Seemanová
zdroj: České plavání

"Na Evropě určitě poplavu 200 a 400 kraul. A pak je dilema, jestli stovku motýl, což ale pravděpodobně asi nevyjde a spíš budu plavat 200 polohovku," řekla Seemanová, která před dvěma týdny prokázala formu třemi českými rekordy na mítinku v Londýně.

"Z Bělehradu bych se chtěla vracet určitě s dobrým pocitem, jak se mi ty závody plavaly. Vím, že to je hodně chytlavé pro novináře a pro všechny ostatní, ale pro nás plavce je dost důležité, jak se nám ten závod jede. A určitě bych chtěla vyhrát na 200 kraul a bylo by fajn plavat okolo mého londýnského času," pokračovala.

Je nám líto, video expirovalo.
V Bělehradu startuje plavecké ME, účastní se 18 Čechů

Bazénoví plavci budou mít šanci plnit olympijské limity. "Dan Gracík je dvě setiny za A-limitem a Kristýna Horská něco lehce přes dvě desetiny. Myslím si, že reálně má šanci zaútočit na olympijské limity ještě Ondra Gemov. Bylo by skvělé, kdyby to aspoň dvěma vyšlo. Je to naším hlavním cílem v Bělehradu. Kritéria na nominaci na olympijské hry jsou nesmírně těžká tím, že se snižuje kvóta pro plavání. V Tokiu byl 878, teď je 852," řekl předseda Českého svazu plaveckých sportů Jakub Tesárek.

Byl by rád, kdyby reprezentanti zopakovali úspěch z ME v krátkém bazénu v Otopeni, odkud zásluhou bronzu Horské a stříbra Seemanové přivezli dvě medaile. "Byl bych rád, aby ideálně všichni nominovaní, nebo aspoň tři čtvrtiny z nich, se probojovali do semifinálových bojů a aspoň čtyři do finále," uvedl Tesárek. "Finálová umístění před dvěma lety byla čtyři, takže kdyby jich bylo aspoň šest, tak by to bylo skvělé. Kdybychom cinkali, bylo by to ještě lepší," doplnila reprezentační trenérka Petra Škábová.

Horská pojede na šampionát s cílem vybojovat si druhou olympijskou účast. "Byla bych spokojená s olympijským limitem a s co nejlepším umístěním ve finále," prohlásila plavkyně, jež v dubnu v Eindhovenu vylepšila český rekord na 200 metrů prsa a k olympijskému A-limitu jí chybělo 37 setin.

Gracík v Londýně zaplaval národní maxima na 50 a 100 metrů motýlek a 100 metrů volný způsob a na šampionátu na to chce navázat. "Vždycky můžu být spokojený, když poplavu na svých osobácích, ne-li je překonám. Takže tohle by pro mě byl můj cíl," uvedl Gracík.

Gemov také touží po účasti pod pěti kruhy. "Poplavu 200 motýl a 400 kraul, který je pro mě takové zpestření. 200 motýl je samozřejmě srdcovka na jakémkoliv bazénu, jak na dlouhém, tak na krátkém. Spokojený bych byl s finálem a s limitem na olympiádu, který není úplně nejblíž, ale myslím si, že to není nereálné. Nebudu ale vykřikovat, že to určitě zaplavu, to bych byl sám proti sobě," podotkl Gemov.

Šampionát vynechá jistý olympionik Miroslav Knedla, který před rokem v Bělehradě dosáhl na dva tituly juniorského mistra Evropy a později přidal i zlato na juniorském MS v Netanji v Izraeli. "Důvodem je moje maturita, kvůli níž jsem hodně vynechával tréninky. Mohl bych mít na Evropu slušně natrénováno, ale ne maximálně. A vzhledem k blížící se olympiádě bychom preferovali spíš trénovat. S trenérem jsme se rozhodli už ve chvíli, kdy bylo oznámeno, že bude mistrovství Evropy v Bělehradě. A loni při juniorském šampionátu nám to ani z hlediska organizace nepřišlo jako nejideálnější místo," vysvětlil osmnáctiletý plavec.

Nominace ČR na ME v plaveckých sportech:

Bazénové plavání:

Muži: Jakub Bursa, Ondřej Gemov, Daniel Gracík, Vojtěch Janeček, Michal Judickij, Sebastian Luňák, Vojtěch Netrh, Jan Šefl.

Ženy: Kristýna Horská, Barbora Janíčková, Daryna Nabojčenko, Barbora Seemanová.

Dálkové plavání:

Muži: Matěj Kozubek, Martin Straka.

Ženy: Julie Pleskotová.

Synchronizované plavání: Karolína Klusková, Aneta Mrázková.

Skoky do vody: Tereza Jelínková.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články