Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Satisfakce po devíti letech. Zápasník Švec získal dodatečně bronz z Pekingu

Havlíčkův Brod - Až po devíti letech od Her v Pekingu si zápasník Marek Švec mohl pověsit na krk bronzovou olympijskou medaili. Jeho tehdejší přemožitel v přímém souboji o třetí místo Asset Mambetov z Kazachstánu byl dodatečně diskvalifikován kvůli dopingu. Slavnostní ceremoniál sledovaly v Havlíčkově Brodě stovky lidí, kteří svému rodákovi připravili mohutné ovace.

Marek Švec s olympijskou medailí
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Medaili Švecovi předali současný předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval a bývalý šéf ČOV Milan Jirásek. "Zklamání z Pekingu je smazáno, je to pro mě úžasný zážitek. Přijela rodina i kamarádi z celé republiky," řekl dojatý Švec.

Připustil, že v olympijském souboji o třetí místo s Mambetovem (ve váhové kategorii do 96 kg v řecko-římském stylu) přestal být opatrný, udělal chybu a soupeř ji dokonale využil. "Tohle je úžasné završení kariéry, splnil se mi sen," dodal Švec po slavnostním ceremoniálu.

Je nám líto, video expirovalo.
Švec: Splnil se mi sen. Medaile je skvělým završením kariéry

Kazach Mambetov byl dodatečně diskvalifikován kvůli pozitivnímu dopingovému testu při opětovné analýze vzorků. O diskvalifikaci rozhodla disciplinární komise Mezinárodního olympijského výboru loni v listopadu. Stejným způsobem komise potrestala 16 sportovců, z toho deset medailistů.

V Pekingu v roce 2008 Švec startoval na své třetí olympiádě. v Atlantě 1996 byl osmý, v Sydney 2000 osmnáctý; do Atén nejel kvůli zranění. V Pekingu měl vicemistr světa z let 1998 a 2006 na dosah splnění životního snu.

Do souboje o bronz nastoupil po semifinálové porážce s pozdějším šampionem Aslanbekem Chuštovem, ale roli favorita proti Mambetovovi nepotvrdil a musel se spokojit s děleným pátým místem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články