Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Šachy jinak: Z Prahy se vydal napříč střední Evropou Šachový vlak

Praha - Z pražského Wilsonova nádraží vyrazil poněkud netradiční vlak, který během čtyř dnů navštíví několik evropských měst, aby skončil zase v Praze. Na jeho palubě bude probíhat šachový turnaj, který postupně procestuje Vídeň, Budapešť, Trenčín či Krakow.

Nápad na šachový vlak vznikl před šesti lety. Pro letošní rok se pokřtila i nová lokomotiva, která bude sloužit i v klasickém provozu. Speciální jsou vagony, které jsou přizpůsobeny pro hru. "Dříve sloužily pro výjezdní zasedání vlády," přibližuje hlavní organizátor Pavel Matocha historii salonního vozu. 

Vlak vyjel z hlavního nádraží v Praze a postupně se šachisté podívají do pěti evropských měst. "Víc než turnaj je to spíše společenská událost. Zahrajeme si šachy, přijedeme do nějakého evrospkého města, máme čas prohlédnout si památky a popovídat si s přáteli," říká šachový expert ČT Martin Petr.

Mezi zajímavé hráče na palubě patří například čtyřnásobný australský šampion Ian Rogers, který je za expertem České televize Martinem Petrem druhým nasazeným hráčem. "Abych řekl pravdu, beru to více jako dovolenou než turnaj. Vlak mě neruší, dokážu hrát ve všech podmínkách," poznamenal Rogers.

Je nám líto, video expirovalo.
Šachový vlak vyjel napříč střední Evropou

Hlavní zprávy

Nejčtenější články