Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Šachový vlak hostí mezinárodní turnaj

Praha - Ve speciálním šachovém vlaku, který vyrazil z pražského Hlavního nádraží a pojede přes Vídeň, Budapešť, Bratislavu a Krakov zpátky do Prahy, se koná do 18. října mezinárodní šachový turnaj. Odehrává se v konferenčních a salónních vozech, kterými kdysi jezdívala na výjezdní zasedání i česká vláda. Vlak při turnaji ujede 1 800 kilometrů, uvedli na dnešní tiskové konferenci organizátoři akce z Pražské šachové společnosti.

Šachový vlak
zdroj: ČT4

"Šachové turnaje se již hrály na zaoceánských parnících, šachový zápas probíhal i na kosmické lodi, ale na železnici se ještě žádné oficiální šachové klání nekonalo," řekl předseda Pražské šachové společnosti Pavel Matocha a dodal: "Kromě zaoceánských parníků je pouze železnice pohodlným dopravním prostředkem, který umožňuje větší skupině lidí cestovat společně delší dobu na větší vzdálenost a odehrát při tom šachový turnaj."

Turnaje se účastní více než šedesát šachistů z několika zemí, jsou mezi nimi profesionálové i amatéři. Své síly změří v patnáctikolovém otevřeném turnaji v rapid šachu. Každá partie má délku dvakrát dvacet pět minut. První kolo se hraje dnes cestou z Prahy do Vídně a poslední se odehraje 18. října při odjezdu z Krakova zpátky do Prahy. Po příjezdu do Prahy bude vyhlášen vítěz turnaje a hlavní cenou je odměna v hodnotě 25 000 korun.

Mezi šachisty, kteří se turnaje zúčastní, bude i český mezinárodní velmistr Vlastimil Hort. "V rámci turnaje budeme mít možnost seznámit se s ostatními evropskými hráči. Je symbolické, že německé slovo Zug je označením pro vlak, ale zároveň i pro tah, který může být i šachový," řekl Hort.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články