Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Šachisté za sebou v Tbilisi mají další kolo. Přemožitel Navary Griščuk je ze hry venku

Tbilisi – Na Světovém poháru šachistů v Tbilisi se favoritům příliš nedaří. Ve hře zůstávají z favorizovaných hráčů už jen Levon Aronjan, Wesley So a Maxime Vachier-Lagrave, který až po šesti partiích vyřadil přemožitele Davida Navary Alexandra Griščuka.

Šachy
zdroj: ČT Brno

Překvapením je teprve jednadvacetiletý maďarský talent Richard Rapport, který je ve světovém žebříčku až na 68. místě. Dalším zástupcem nastupující generace je jen o rok starší Rus Vladimir Fedosejev.

Naopak osmačtyřicetiletý Ukrajinec Vasil Ivančuk patří k nejstarším aktivním šachistům ve světové špičce a dokazuje, že je stále ve formě. Loni se stal mistrem světa v rapid šachu a teď v Tbilisi vyřadil mimo jiné ruského exmistra světa Vladimira Kramnika.

Také Rus Pjotr Svidler patří k hodně zkušeným šachistům a na vyřazovacím Světovém poháru se mu tradičně daří - v roce 2011 vyhrál, před dvěma lety byl ve finále. Osmičku doplňuje Číňan Ting Li-žen.

Vítěz bude korunován nejpozději 27. září a spolu s poraženým finalistou si zajistí účast v osmičlenném Turnaji kandidátů, který se bude hrát v březnu příštího roku v Berlíně o právo vyzvat mistra světa Nora Magnuse Carlsena.

Čtvrtfinálové dvojice:

Svidler (Rus.) - Vachier-Lagrave (Fr.), Ivančuk (Ukr.) - Aronjan (Arm.), So (USA) - Fedosejev (Rus.), Rapport (Maď.) - Ting Li-žen (Čína).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články