Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Sáblíková o Čáslavské: Je nenahraditelná. Její slova mi pomáhala před závody

Praha – Ještě předtím, než Martina Sáblíková zaznamenala největší úspěchy, předpověděla jí Věra Čáslavská, že bude sbírat celou řadu zlatých. Česká rychlobruslařka nakonec předpověď potvrdila a přiznala, že slova podpory gymnastické legendy si často říkala před těžkými závody. Její úterní smrt ji proto hodně zasáhla. Podle Sáblíkové totiž Čáslavskou nelze nahradit. ČT sport odvysílá ve 21:35 pořad Archiv Z: Věra Čáslavská, na ČT2 sledujte od 20:00 dokument Věra 68. Hostem Interview ČT24 v 18:30 bude historik a životopisec Věry Čáslavské Pavel Kosatík.

Věra Čáslavská a Martina Sáblíková
zdroj: ČTK autor: Doležal Michal

"Pro mě je hrozně těžké o tom mluvit, protože to byl člověk, kterého jsem si moc vážila. Byl to člověk, který mne dokázal inspirovat a motivovat. Tohle mě hrozně zasáhlo. Hrozně mě to mrzí," řekla Sáblíková.

"Byl to člověk bojovný, člověk, který dokázal lidem dávat naději do poslední chvíle, dokázal je podržet. Stačilo jedno její slovo a vy jste se nad ním dokázali zamyslet. Jsem hrozně ráda, že jsem ji poznala. Je jen hrozná škoda, že tu není mezi námi," uvedla.

Trojnásobná olympijská šampionka se s Čáslavskou potkala před řadou let, ještě před svými největšími úspěchy v kariéře. A vždy ji slavnější kolegyně inspirovala. "Říkala mi slova, že se člověk nikdy nemá vzdávat, že musí mít kuráž k tomu, aby něco dokázal. Na to jsem si vždy vzpomněla před těmi nejtěžšími závody, protože je to pravda. Pamatuju si, jak jsem od ní dostala takovou haluzku (větvičku), která byla pozlacená, a říkala mi: Kolik je na ní listů, tolik budeš mít jednou zlatých medailí. A předávala mi ji poté, co jsem se poprvé stala mistryní světa. Na to nikdy nezapomenu – a dodnes ji mám schovanou," řekla Sáblíková.

Přestože se s Čáslavskou v posledních měsících osobně nepotkala, řadu setkání si vybavuje. "U těchhle velkých osobností si myslíte, že jsou nesmrtelní. A paní Věra nesmrtelná určitě zůstane, protože to, jaká byla a co dělala, ovlivnilo život hodně lidí a zůstane tu tak mezi námi navždycky. Ale všichni jsme jenom lidi. Je to obrovská škoda pro celou Českou republiku, pro celý sport, pro všechny lidi, kteří ji měli rádi," zdůraznila Sáblíková.

Rodačka z Nového Města na Moravě patří aktuálně mezi nejúspěšnější české sportovce, že by se dokázala svými medailovými zisky přiblížit Čáslavské, si ale nedovoluje tvrdit. "To, co dokázala ona, jen tak nikdo nedokáže. Já se s tím nedovolím srovnávat. Já jsem jen hrozně ráda, že mohu být v její společnosti, stejně jako ve společnosti Emila Zátopka," řekla Sáblíková, jež je se třemi zlatými po Čáslavské druhou nejúspěšnější českou olympioničkou.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články