Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Chance Extraliga 2024/2025

Rusko si musí hlavně udělat pořádek doma, říká šéf tamní antidopingové agentury

Šéf ruské antidopingové agentury RUSADA Jurij Ganus vidí řešení dopingových prohřešků ve své zemi ve změně přístupu. Nyní očekává, že Rusko nebude moci vyslat reprezentanty na olympijské hry v Tokiu v příštím roce a nejspíš ani na zimní hry 2022 do Číny. Což je důsledek činnosti ruské antidopingové laboratoře, v níž se manipulovalo se vzorky i údaji, a potvrzují to dokumenty, které si vyžádala světová antidopingová organizace WADA.

Ganus nemá problém říct nahlas svůj názor. Nedávno dokonce v rozhovoru pro německý rozhlas kritizoval i ruského prezidenta Vladimíra Putina za to, že se málo snaží zbavit ruský sport dopingu.

Šéf RUSADA řekl, že netušil, co se v Rusku dělo. "Když se ke mně ty dokumenty dostaly, byl jsem v šoku. Počet a rozsah těch zásahů je neuvěřitelný," konstatoval.

Rusko už nemůže pokračovat svými starými metodami, které jen zhoršují dopingovou krizi v zemi. "Musíme se zbavit myšlenky, že za vším je jen tlak Západu. Rusko si musí udělat pořádek ve vlastním domě," řekl pro agenturu AFP.

Rusko předalo údaje z moskevské laboratoře v lednu, což bylo podmínkou pro to, aby se mohli jeho sportovci opět účastnit velkých akcí pod ruskou vlajkou. Což nemohli naposledy třeba na nedávném mistrovství světa atletů v Dauhá.

Ganus také bbc.com tvrdil, že RUSADA v žádných z manipulací s údaji nefigurovala, a myslí si, že vysvětlení poskytnutá ruským ministrem sportu Pavlem Kolobkovem určitě WADA neuspokojí. I proto očekává další sankce, včetně pokut, zákazu pořádání velkých mezinárodních akcí v Rusku. A myslí si, že Rusů vyloučených z mezinárodních sportovních akcí přibude.

Vedení WADA se 4. listopadu setká s odborníky, kteří vyhodnotili údaje i komentáře ruské strany, a poté padne rozhodnutí o sankcích. "Ruská olympijská výprava se nebude moci v plném počtu účastnit Her v Tokiu," odhaduje Ganus. "Myslím, že se ten zákaz bude týkat i zimních olympijských her v Číně v roce 2022," dodal s tím, že tam opět budou moci soutěžit pod neutrální vlajkou jen ti ruští sportovci, kteří prokážou svou "čistotu".

Zdroj
BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články