Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Rusko se vrací do paralympijské rodiny. Suspendace už není nutná, prohlásil šéf IPC Parsons

Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) zruší po dvou a půl letech suspendaci Ruského paralympijského výboru. Prezident IPC Andrew Parsons uvedl, že ruská strana splnila drtivou většinu podmínek, které jí mezinárodní výbor uložil při suspendaci v srpnu 2016. Oficiálně by měl být ruský výbor přijat zpět do paralympijské rodiny 15. března.

Předseda Mezinárodního paralympijského výboru Andrew Parsons
zdroj: ČTK/AP autor: Marius Becker

"Suspendace už v současné situaci není nutná ani přiměřená," řekl Parsons na tiskové konferenci v Bonnu. Šéf paralympijského hnutí uvedl, že Rusové splnili 69 ze 70 stanovených podmínek.

Jedinou nesplněnou zůstává uznání takzvané McLarenovy zprávy o státem řízeném dopingu v Rusku včetně paralympijského sportu, na jejímž základě byl ruský výbor suspendován. "Rusko pravděpodobně McLarenovu zprávu nikdy neuzná. Výkonný výbor se proto rozhodl, že společně s ruským výborem najde cestu, která by za přísných podmínek umožnila obnovení jeho členství," řekl Parsons.

Mezinárodní olympijský výbor zrušil suspendaci Ruského olympijského výboru před rokem tři dny po skončení zimních olympijských her v Pchjongčchangu. Na následné paralympiádě startovalo 30 ruských handicapovaných sportovců na individuální pozvání IPC.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články