Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Ruská antidopingová agentura je bez akreditace. Za půl roku nenapravila situaci

Moskva - Světová antidopingová agentura WADA odebrala moskevské laboratoři akreditaci, nesplnila totiž mezinárodní standardy. Pracoviště mělo pozastavenou činnost od ledna kvůli závažným systémovým chybám v ruském antidopingovém programu. Během uplynulého půl roku ale laboratoř nezjednala nápravu, a o akreditaci tak nyní s okamžitou platností přišla.

Je nám líto, video expirovalo.
Moskevská antidopingová agentura je bez akreditace

Moskevská laboratoř měla pozastavenou činnost od 10. listopadu od chvíle, kdy vyšetřovací komise WADA odhalila důkazy o dopingu podporovaného státem a korupci v ruském sportu. Bývalý ředitel laboratoře Grigorij Rodčenkov nařídil, aby bylo zničeno téměř 1500 vzorků, a v návaznosti na kauzu rezignoval.

Laboratoř tak od listopadu nesměla provádět žádné antidopingové aktivity, které by souvisely s činností WADA včetně jakýchkoliv analýz vzorků moči a krve.

"Zákaz činnosti, který byl přijat laboratoří, vejde v okamžitou platnost a znamená, že laboratoři bude nadále zabráněno testovat dopingové vzorky ve jménu WADA či jakéhokoliv jiného testovacího úřadu," uvedla WADA.

"Už měsíce jsem si přál, aby bylo přijato toto rozhodnutí," přivítal rozhodnutí WADA ruský ministr sportu Vitalij Mutko. "Je to moudré rozhodnutí a doufám, že proces reakreditace moskevské laboratoře nyní začne co nejdříve. Pokud je činnost laboratoře pozastavena, jen čekáte dalších šest měsíců, zatímco při její reakreditaci je to v podstatě závazek. Co byste si vybrali?" zeptal se Mutko.

Mluvčí WADA ale prohlásil, že proces reakreditace nemusí být tak rychlý, jak by si přál Mutko. "Zabere to tolik času, kolik bude potřeba," sdělil Ben Nichols. "Další cíl je dostat laboratoř zpět na potřebné standardy. Budeme si muset počkat a uvidíme, jak dlouho to potrvá," doplnil mluvčí WADA.

Zdroj
ČT sport, AFP

Hlavní zprávy

Nejčtenější články