Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Rozhodnuto. Na sportovištích může být až 12 lidí, ale jen po dvojicích a s odstupem

Amatérské sportování má pro nejbližší dobu definitivní podobu. Venku může být až šest dvoučlenných skupin a nejméně deset metrů od sebe, aby se eliminovalo šíření koronaviru. Na vládní tiskové konferenci o tom informoval ministr zdravotnictví Petr Arenberger. Při sportu nebude potřeba nosit roušku a nebude nutné ani testování na covid-19.

Na umožnění sportování dvanáctičlenným skupinám rozdělených do dvojic se ministr a premiér Andrej Babiš dohodli v neděli večer s vrcholnými představiteli sportovního prostředí. "Těch deset metrů jsou epidemiologické podmínky, které zaručí, že se hráči nenakazí," vysvětlil ministr Arenberger.

Sportovní funkcionáři žádali parametry jako v obchodech, ale neuspěli. "Náš návrh byl jeden sportovec na patnáct metrů čtverečních, což bohužel pro pana ministra a jeho expertní tým nebylo přijatelné. Takže aby se mohli amatéři vrátit, souhlasili jsme s jejich požadavkem desetimetrových rozestupů," uvedl předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička.

I s nevítanou podmínkou kompromis přivítal. "Situace ohledně nesportování je vyloženě alarmující, proto je nutností bezodkladně vrátit děti zpátky na sportoviště. A to tento návrh umožňuje," konstatoval.

Vnitřní sportoviště zůstávají pro veřejnost uzavřena

Další jednání by se mělo uskutečnit koncem týdne. "Naším cílem je, aby v případě příznivých epidemiologických podmínek došlo brzy k dalšímu rozvolnění na venkovních sportovištích a otevření vnitřních, protože je tu mnoho sportů, které venku provozovat nelze," pokračoval Hnilička. Vnitřní sportoviště zůstávají pro veřejnost uzavřena. Nesmějí hrát ani dva tenisté v hale, i když pro jinou aktivitu by se ve vnitřních prostorách sejít mohli.

V praxi je pro dodržování desetimetrového rozestupu potřeba například obdélník o rozměrech deset krát dvacet metrů. To je o něco málo více než volejbalové hřiště. Mohly by se tak rozmístit dvojice po jeho obvodu půl metru za čarami. Při společných trénincích by se k sobě neměli účastníci přiblížit ani na okamžik.

"Budou vytvořeny dvojice a trenér bude muset zorganizovat, aby se jednotlivci nesetkávali ve větší skupině než dvou. Je to složitější, ale musíme si uvědomit, že je to kompromis. Dospěli jsme k tomu s odřenýma ušima. Není to o nějakém zápasu, ale o pohybu. Mělo by to být jako kruhový trénink na stanovištích," vysvětlil Arenberger.

Dění kolem obnovení amatérského sportu nabralo na konci minulého týdne překotný spád. Původně mělo být ode dnešního dne povolené sdružovat se venku ve dvaceti lidech, což by umožnilo sportovní aktivity až pro dvacetičlenné skupiny. To ještě v pátek brzy odpoledne ministr potvrdil, ale pak vyslyšel argumenty odborné skupiny MeSES a rozhodl ponechat limit pro shromažďování na dva lidi uvnitř i venku. Fungování na sportovištích je podle něj jen interpretací tohoto nařízení, které dnes potvrdila vláda.

Limit dvanácti lidí bez ohledu na velikost sportoviště byl stanoven, protože byla potřeba nějaká hranice. "Nechtěli jsme to přehnat. Na Strahově by po deseti metrech mohla být spartakiáda a to jsme nechtěli," zakončil ministr.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články