Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Rok před olympiádou má jistou účast jen deset Čechů

Londýn - Zatím jen deset českých sportovců má jistou účast na letních olympijských hrách v Londýně, které začnou od středy za rok. Ještě letos však velmi pravděpodobně jejich počet výrazně vzroste. Nominace bude v příštím roce navržena 20. června a schválena o týden později. Zástupci Českého olympijského výboru (ČOV) předpokládají, že do Londýna pojede více než 130 sportovců.

Jmenovitě mají olympiádu jistou pouze plavkyně Jana Pechanová, Petra Chocová a stolní tenistka Iveta Vacenovská. Ostatní místa vybojovali pro Českou republiku sportovní střelci, jejichž konkrétní nominace ale bude teprve určena. A zatímco takřka jistě pojede do Londýna puškařka Kateřina Emmons, obhájkyně zlaté a stříbrné medaile, například o nominaci v disciplíně trap, kterou v Pekingu vyhrál David Kostelecký, bude ještě mezi tuzemskými brokaři velká bitva.

Hlavní dva olympijské sporty mají podmínky nominace jasně dané výkonnostními limity. Atleti budou mít možnost je plnit od 1. ledna příštího roku, plavci začnou o dva měsíce později 1. března 2012. Mezinárodní federace mají dva druhy limitů, detaily českých kritérií budou zveřejněny až letos na podzim, ale je jasné, že se nebudou výrazně lišit od nominačních podmínek na hry do Pekingu před čtyřmi lety.

Řada adeptů bude o nominaci na olympijské hry bojovat na letošních
světových šampionátech jako třeba rychlostní kanoisté na MS v Szegedu či
vodní slalomáři na MS v Čunovu. V jejich případě budou ve hře rovněž
"pouze" účastnická místa, dodatečnou kvalifikací bude v příštím roce ME. O
obsazení lodí pak rozhodnou domácí nominační závody.

Divoká karta

Čeští sportovci mohou být také pozváni k účasti na OH svojí mezinárodní federací na divokou kartu při přerozdělování nevyužitých kvalifikačních míst jinými národními olympijskými výbory, a to i v případě, že český sportovní svaz nezíská žádné místo v kvalifikačních soutěžích.

Podobně se kvalifikují do Londýna také veslaři, kteří mají světový šampionát na přelomu srpna a září v Bledu, a je téměř jisté, že Ondřej Synek mít problémy s nominací nebude. I cyklisté budou vedle světového žebříčku bojovat o nominaci na MS stejně jako šermíři, boxeři, gymnasté či zápasníci, kteří mají šanci i na kontinentálním šampionátu. Lukostřelci upírají zraky k ME, kvalifikovat se mohou i ze Světového poháru. 

Nedá se očekávat, že by do Londýna jel velký počet českých týmů. Fotbalisté neuspěli v kvalifikaci na nedávném ME v Dánsku, bez šance jsou také házenkářky i basketbalisté, jen málo pravděpodobně se na OH dostanou volejbalisté či volejbalistky z mistrovství Evropy, Světových pohárů či kontinentálních kvalifikací. Česká republika nemá ani žádné kvalitní týmy vodních pólistů či pozemních hokejistů. Naopak o účast ještě budou bojovat házenkáři a zejména v příštím roce v červnu basketbalistky, které mají největší šanci se na OH probojovat.


Tenistů může jet deset jako do Pekingu a největší pozornost se bude upírat na wimbledonskou vítězku Petru Kvitovou, kterou by účast neměla minout. Žebříček rozhodne o účasti badmintonistů i moderních pětibojařů, mezi kterými by účast neměla uniknout světové jedničce Davidu Svobodovi. Obdobně se na OH kvalifikují plážoví volejbalisté, cyklisté, triatlonisté, vzpěrači či judisté, mezi nimiž má start takřka jistý Lukáš Krpálek.

Z jachtařů se největší šance dávají Veronice Fenclové v třídě Laser Radial, která má kvalifikaci v prosinci. O třetí účast na OH se snaží Jaroslav Hatla v jezdectví. Kvalifikace pro olympijskou soutěž v synchronizovaném plavání je v dubnu příštího roku.


Konečný návrh nominace sportovců a osob doprovodu předají sportovní svazy 20. června 2012, výkonný výbor jej projedná o týden později. Plénum Českého olympijského výboru nominaci bude schvalovat 28. června 2012. I potom však ve výjimečných případech může dojít k rozšíření nominace, neboť termín přihlášek je 9. července 2012.

Iveta Vacenovská
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články