Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Rok oslav českého juda: olympijské zlato a výročí vzniku

Premiérového titulu z olympijských her se české judo dočkalo v době, kdy si připomíná významné jubileum. Letos je tomu právě osmdesát let, kdy byl založen národní svaz, tehdy ještě pod hlavičkou jiu-jitsu.

Lukáš Krpálek se raduje ze zisku olympijského zlata
zdroj: REUTERS autor: Toru Hanai

"Tomu předcházelo ještě čtvrtstoletí činnosti nadšenců, stoleté provozování juda v naší zemi je dlouhá a úctyhodná doba i z pohledu evropského měřítka," uvedl předseda Českého svazu juda Jiří Dolejš.

U zrodu stál mykolog Smotlacha

Na založení Československého svazu jiu-jitsu se podílelo pět klubů z Prahy, Plzně a Brna. Předsedou byl v roce 1936 zvolen první docent tělesné výchovy v českých zemích a známý mykolog František Smotlacha.

"Tehdy jsme měli širokou základnu ve vysokoškolském sportu, na katedrách se vyučovala sebeobrana a postupně se rozšiřovala také do armády a policejních složek," popsal bývalý špičkový závodník a reprezentační trenér Michal Vachun, dnes viceprezident Evropské unie juda.

Právě Michal Vachun byl jedním z těch, kteří vnesli v moderní éře řád do metodiky českého juda, využívali přitom poznatků z jiných sportovních odvětví a přispěli k zařazení juda do systému vrcholového sportu v tehdejším Československu.

Je nám líto, video expirovalo.
České judo oslavilo osmdesátileté výročí

"To mělo společně se zvýšenou finanční podporou začátkem sedmdesátých let velmi pozitivní dopad na české judo," pravil Jiří Dolejš. "Došlo k profesionalizaci trenérů, závodníků a jejich zabezpečení, došlo k systematické přípravě, ke zkvalitnění výběru talentů a práce s nimi. Výrazně se zvýšila i výkonnost závodníků."

Výsledkem byly medailové žně v osmdesátých letech, kdy se na stupně vítězů vrcholných soutěží opakovaně prosazovali Vladimír Kocman, Jaroslav Kříž, Pavel Petřikov či Jiří Sosna.

Družstvo Slavie VŠ Praha pak ovládlo Pohár mistrů evropských zemí. V celé osmdesátileté historii získali reprezentanti už více než padesát cenných kovů z olympijských her a mistrovství světa či Evropy. Lukáš Krpálek nadělil českému judu k letošnímu jubileu olympijské zlato.

Připomeňte si cestu Lukáše Krpálka za olympijským zlatem:

"V současné době české judo zanechává ve světě velmi silnou stopu i na úrovni sportovní diplomacie," upozornil předseda Dolejš. "Vladimír Bárta, sportovní ředitel IJF, řídil olympijský turnaj v judu, Michal Vachun odvádí obrovské penzum práce ve funkci viceprezidenta EJU, Vladimír Hnidka je absolutní světovou špičkou mezi rozhodčími."

Významné výročí si Český svaz juda připomene do konce roku 2016 ještě několikrát. V sobotu 15. října uspořádá galavečer i za účasti prezidenta Mezinárodní federace juda Mariuse Vizera či prvního muže evropského juda Sergeje Solovejčika. V neděli 20. listopadu se potom uskuteční tradiční Judo Show Cup, tentokrát věnovaný výhradně judu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články