Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Rok 2018 na sociálních sítích: Šokovaná Ledecká, přestup Ronalda i Chytilmania

Sociální sítě zprostředkovávají divákům po celém světě výsledky i atmosféru těch nejlepších sportovních výkonů. Stejně tak tomu bylo také v roce 2018, kdy se fenoménem virtuálního světa stala česká hvězda olympijských her Ester Ledecká, která přivezla z Pchjongčchangu dvě zlaté medaile. Sociálně sítě ale také umožňují kreativitu v podobě gifů či různých koláží, která je často nemilosrdná. Pojďme se podívat, co sportovní fanoušky zaujalo na sociálních sítích v roce 2018 nejvíce.

Ester Ledecká
zdroj: REUTERS autor: Pavel Lebeda

Byl to především šokující zlatý úspěch Ester Ledecké v super-G, který rozpoutal v uplynulém roce na sociálních sítích lavinu reakcí. Třiadvacetiletá sportovkyně porazila všechna světová jména včetně obhájkyně zlata Rakušanky Veithové nebo americké superhvězdy Vonnové a stala se olympijskou šampionkou.

Facebookový post, který v pět hodin ráno oznámil olympijské vítězství Ledecké nečekaně v lyžařské disciplíně, se raketovou rychlostí rozletěl do světa. "Už jsem vzhůru?“ Zněl jeden z překvapených dotazů fanoušků v ranních hodinách. S více než tisíci komentáři se tento příspěvek stal nejúspěšnějším postem na Facebooku ČT sport v roce 2018.

Ester Ledecká
zdroj: ČT sport

https://www.facebook.com/sportCT/photos/a.10155816607029342/10155787039234342/?type=3&theater

Na sociálních sítích stoupá popularita živých streamů. Zatímco Facebook live je známou záležitostí od roku 2015, Instagram v posledním roce přidal řadu interaktivních možností, které lze při vysílání využít. Také ČT sport zásobuje diváky livestreamy, mezi vůbec nejúspěšnější v uplynulém roce patřily atraktivní přenosy sportovních utkání, ale i tiskové konference či rozhovory.

Diváci ČT sport si nenechali ujít tiskovou konferenci Jaromíra Jágra nebo živá vysílání na Facebooku, v průběhu kterých mohli ptát na to, co je aktuálně zajímá. Mezi ně patřil například facebook live s šéfkomentátorem ČT sport Robertem Zárubou.

Pojďme se ale podívat na nejsledovanější příspěvek v roce 2018 ve světovém měřítku. Fotbalový přestup Cristiana Ronalda z Realu Madrid do Juventusu Turín obletěl nejen přední stránky světových deníků, ale dominoval také na sociálních sítích. Na Facebooku novinku oznámil Ronaldo na svém profilu a dočkal se téměř milionu a půl liků a přes 104 tisíc sdílení.

Ronaldo
Ronaldo
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10156586748567164&id=81221197163

Selfie na sociálních sítích je stále populární záležitostí. Potvrdil to i facebookový příspěvek Rogera Federera, který si pořídil snímek s trofejí za jubilejní dvacátý grandslamový triumf. Fotografie tenisové hvězdy se dočkala milionu reakcí a téměř 55 tisíc sdílení.

Roger Federer
Roger Federer

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10156033412029941&id=64760994940

Fanoušci Federera v komentářích neskrývali emoce a děkovali svému idolu. "A great daddy, a great tennis player and a great man! Hopefully we will still see you play for a very long time!" napsala pod příspěvek holandská fanynka tenisového fenoména.

Každoročně se mezi nejsledovanější posty na sociálních sítích řadí vyjádření Jaromíra Jágra. Ani letos tomu nebylo jinak. Českého útočníka si žádný klub nestáhl ze seznamu volných hráčů, a tak se Jágr v lednu rozhodl, že se ze zámoří vrátí do Kladna. Novinářům i fanouškům se po návratu na Letiště Václava Havla vyhnul a zanechal jim vzkaz na Facebooku, který nasbíral více než 70 tisíc liků.

V únoru kralovala Twitteru, Facebooku i Instagramu Ester Ledecká. Především její překvapená reakce v cíli závodu super-G vyvolala na sociálních sítích řadu reakcí v podobě koláží, gifů a upravených videí, na které pozitivně reagovala i sama lyžařka. Ledecká spustila další vlnu příspěvků příchodem na tiskovou konferenci, kam dorazila v lyžařských brýlích.

Na zlatý olympijský double své jmenovkyně zareagovala také americká plavkyně a pětinásobná olympijská vítězka Katie Ledecká, která na Twitteru připomněla shodu jmen s českou olympioničkou a ve vtipném komentáři nadhodila jejich možnou příbuzenskou vazbu.

22. února v roce 1998 dosáhli čeští hokejisté na olympijské zlato. Nezapomenutelné záběry ze zaplněného Staroměstkého náměstí i po dvou desetiletích stále přitahují pozornost. Právě odkaz na dvacetileté výročí od naganské senzace se zařadil na páté místo v pořadí na našem Facebooku. 

Již tradičně se mezi nejúspěšnější facebookové posty řadily úspěchy národního týmu na mistrovství světa v hokeji, které tentokrát hostilo Dánsko. Informace o českém skalpu ruské sborné díky Bostonské dvojici KrejčíPastrňák se stala druhým letošním nejúspěšnějším příspěvkem na Facebooku ČT sport s více než sedmi sty komentáři. V těsném závěsu obsadil třetí příčku příspěvek o postupu národního týmu do semifinále. 

Komentář jednoho z fanoušků na Facebooku ČT sport po výhře nad Ruskem:

S manželkou jsme oba velcí fandové národního týmu, a když se náš syn měl narodit někdy v době mistrovství světa, říkali jsme si, zpola žertem, že by se mohl jmenovat po střelci vítězného gólu, který by se ten den hrál. Jméno jsme ale stejně vybrali. No narodil se včera 10. 5. v 5:25 a dali jsme mu jméno David. A ono to vyšlo :-D

Fotbalisté pražské Sparty obsadili v uplynulé sezoně velmi neuspokojivé, prachbídné páté místo. Zatímco fanoušci Letenských z výkonů svých favoritů truchlili, řada příznivců ostatních klubů vytvářela na adresu Sparty řadu komických sloganů. A lidová tvořivost na internetu byla jako obvykle nemilosrdná.

Mistrovství světa, sportovní svátek, na který se 4 roky těší všichni fanoušci, zavítalo do Ruska. A co si z něj budeme pamatovat? To tenhle španělský komik shrnul do jednoho gifu. Dechberoucí fotbalové umění teprve devatenáctiletého Francouze Kyliana Mbappého a simulantské etudy Brazilce Neymara. Zatímco první jmenovaný se po právu radoval z titulu mistra světa, vystoupení Neymara si vysloužilo řadu úsměvných příspěvků. Smutnit Brazilec ale ještě úplně nemusí, Oscaři se totiž rozdávají až v březnu.

Terčem posměchu byl kromě Neymara a pražské Sparty na sociálních sítích i brankář Liverpoolu Loris Karius. Ohlasy na jeho nepovedené výkony ve finále Ligy mistrů na sebe nenechaly dlouho čekat.

Reakce na sociálních sítích na Kariusovu minelu
zdroj: ČT sport

Ne všechny posty ale měly jen pobavit. Kariusovi chodilo také velké množství nenávistných zpráv, a dokonce i výhrůžek. Brankář ale neváhal a veřejně proti svým odpůrcům vystoupil. Své emotivní vyjádření zveřejnil na instastories.

Vyjádření Lorise Kariuse na Instagramu
zdroj: Instagram/ Loris Karius

V říjnu se uzavřela jedna tenisová éra. Tečku za svou kariérou udělal na dojemné rozlučce dvojnásobný vítěz Davis Cupu a bronzový olympijský medailista Radek Štěpánek. V Praze se sešla světová tenisová jména, dorazil dlouholetý přítel Štěpánka Novak Djokovič nebo elitní deblista Leander Paes. Na velkolepé akci se objevily i české sportovní legendy  Jaromír Jágr, Petr Čech a Pavel Nedvěd. Na sociálních sítích se synonymem Štěpánkovy rozlučky stal hashtag #ceskylevselouci.

S populárním hashtagem je spojený i vstup Filipa Chytila do nové sezony. V listopadu pobláznila Twitter tzv. #chytilmania, kterou zmínila řada sportovních fanoušků, novinářů i oficální twitterový účet New York Rangers. Devatenáctiletý Filip Chytil, jehož jméno v zámoří jen málokdo umí vyslovit, se trefil v pěti utkáních v řadě, vytvořil v Rangers teenagerský rekord a hokejová senzace byla na světě. 

Hodil by se borec na konec, tímhle titulem se ale následující dva sportovci pochlubit nemohou. Zápasník Connor McGregor se letos vrátil do UFC, ale návrat s velkou pompou se nekonal. Těsně po oznámení zápasu s další hvězdou Khabibem Nurmagomedovem ho totiž popadl amok a zuřivý Ir napadl v garáži týmový autobus právě zmíněného soupeře. Výsledek? Zdemolované sklo, pořezaný oponent, trestní oznámení za napadení a miliony fanoušků kroutících hlavou nad McGregorovým chováním.

A bez pozdvižení se neobešel ani samotný zápas, který se odehrál letos na podzim. Nurmagomedov sice jasně vyhrál, vítězství však následně ihned znehodnotil svým chováním. Jen co zazněl závěrečný gong, přeskočil hrazení a vrhl se na Irovy parťáky, zatímco jeho stoupenci napadli samotného McGregora v ringu. Incident se tak samozřejmě objevill na sociálních sítích a skončil na policii.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články