Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Rio utahuje opasky, organizátoři škrtnou až třetinu výdajů

Rio de Janeiro (Brazílie) - Organizátoři nadcházejících letních olympijských her v Riu se dohodli na škrtech až do výše 30 procent tak, aby byl splněn plánovaný rozpočet 3,6 miliardy dolarů. "Dny opulentních výdajů jsou u konce," uvedl ředitel komunikace Mario Andrada, podle něhož brazilská veřejnost nebude tolerovat utrácení.

Olympijská pochodeň pro Hry v Riu
zdroj: Reuters / STRINGER Brazil

"Musíme utáhnout opasky, lidem vadí zbytečný luxus," doplnil Andrada. Původně měla zhruba čtvrtinu rozpočtu olympiády a paralympiády pokrýt vláda, pořadatelé se však rozhodli veřejné peníze nevyužít. BBC v této souvislosti připomíná fotbalové mistrovství světa 2014.

Stovky tisíc fanoušků totiž během Poháru FIFA 2013 důrazně protestovalo proti zbytečně vysokému rozpočtu světového šampionátu, který dosáhl astronomických čtyř miliard dolarů. Brazilcům tehdy vadilo, že stát přispívá na stavbu fotbalových stadionů, zatímco školy, nemocnice a veřejná doprava jsou v havarijním stavu.

Více než polovinu rozpočtu LOH 2016 pokryjí místní sponzoři, dalších deset ti mezinárodní. Peníze do rozpočtu by měl přinést také prodej vstupenek. Z pěti milionů jsou zatím prodány jen dva. Organizační výbor získá asi šest procent financí z prodeje licenčních práv a dalších zdrojů. Mezinárodní olympijský výbor pak přispěje zhruba 20 procenty.

Snížení rozpočtu olympijských her v Riu by se mělo dotknout např. slavnostního zahajovacího ceremoniálu. Podle informací BBC navíc organizátoři počítají s dalšími škrty: veškerá propagační videa budou místo externích firem přímo v režii organizátorů. Vyřazené vstupenky půjdou do on-line loterie.

Olympijský stadion v Riu de Janeiru
zdroj: Getty Images

Doprovodné akce pro fanoušky budou využívat spíše stany než nově postavené budovy, stejně tak by revizí výdajů měly projít i zkušební akce. V plánu je i přepracování dobrovolnického programu. Ten počítá mimo jiné s výukou angličtiny pro sedmdesát tisíc účastníků, nově by jich mělo být o deset tisíc méně.

Zdroj
ČT sport, ČTK, BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články