Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Rekordní Primátorky budou s Knapkovou, ale bez Synka

Praha - Úřadující mistryně světa Miroslava Knapková bude hlavní hvězdou programu veslařských Primátorek, které se o víkendu uskuteční v Praze na Vltavě. Elitní skifařka ale nebude startovat ve své hlavní disciplíně, usedne do osmiveslice. Na regatě se představí i dalších šest českých olympioniků, hlavní domácí veslařská hvězda Ondřej Synek ale chybí.

I bez Synka však na Vltavě bude soutěžit rekordní počet veslařů. "Zájem představit se mezi veslaři rapidně stoupá. Například před dvěma lety na Primátorkách startovalo 59 lodí (osmiveslic), letos jich je přihlášeno 102. To je kolem 900 veslařů, což je historický rekord," uvedl předseda pořádajícího Veslařského klubu Smíchov Pavel Bartoň na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Hlavním favoritem Primátorek je již tradičně pražská Dukla, která si na regatě před rokem připsala dvaatřicátý triumf za sebou. Hlavními postavami letošní posádky bude čtyřka bez kormidelníka, která si minulý týden v dodatečné kvalifikaci v Lucernu vybojovala účast na olympiádě.

"Je to jedna z nejsilnějších posádek, kterou se nám podařilo kdy sestavit. Úspěšná čtyřka je doplněná čtyřmi mladíky, kteří se připravují na mistrovství světa kategorie do 23 let," řekl trenér Petr Blecha, kterého překvapil vysoký počet přihlášených osem. "To je fantastické. Nikdy mě nenapadlo, že by se to u nás stalo," přiznal.

Elitní posádka Dukly složená z nepárových veslařů má cestu k vítězství ulehčenou i tím, že se v závodě nepředstaví jejich oddíloví kolegové zaměřující se na párové disciplíny. Právě oni přitom Primátorky v minulých dvou letech ovládli. Atraktivní ale bude i závod ženských osmiveslic, většina reprezentantek totiž bude v barvách pražské Slavie soupeřit s posádkou, ve které bude Knapková. Jitka Antošová je přihlášena jen do závodu skifařek, který již dvakrát vyhrála.

Program 99. Primátorek ČSOB Pojišťovny stejně jako před rokem začne už dnes, kdy se uskuteční závody univerzitních osmiveslic, ale také dvě zcela nové disciplíny - párová osma mladšího žactva a osma starších žáků.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články