Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Půl miliardy pro profesionální kluby má na stole vláda

Ztráty způsobené pandemií koronaviru profesionálním klubům by měl stát vykompenzovat částkou půl miliardy korun. Vyplývá to z návrhu programu Covid –⁠ sport II, který dnes bude projednávat vláda. Ten navazuje na program Covid –⁠ sport, který byl vyhlášen a organizován Národní sportovní agenturou (NSA) a byl určen pro neziskové sportovní organizace.

Tenisoví fanoušci na Roland Garros
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/JB Autissier via www.ima

Tentokrát je zaměřený na podnikatele působící ve sportu, takže ho předkládá ministerstvo průmyslu a obchodu. NSA v čele s předsedou Milanem Hniličkou se na něm podílela a je spolupředkladatelem.

Sport v Česku je více či méně omezen od 10. března a návrat k normálnímu stavu včetně většího množství diváků je v nedohlednu. Kluby mají kvůli omezené až nulové kapacitě hledišť nižší příjmy, ale hygienická opatření a v případě fotbalu i pravidelné testování jim přináší zvýšené náklady. Předkladatelé na základě prognóz očekávají, že omezení před koncem tohoto roku neskončí. Aktuálně jsou ode dneška na dva týdny zastavené veškeré sportovní soutěže včetně těch profesionálních.

Dotace by měla umožnit klubům i pořadatelům překlenout obtížné období. "Umožní zachovat životaschopný stav těchto společností tím, že umožní kofinancovat náklady, které souvisí se zrušenými sportovními akcemi a současně umožní přípravu a konání pravidelných sportovních soutěží," uvedli předkladatelé.

Je nám líto, video expirovalo.
Sportovní soutěže v ČR se přeruší, s výjimkou mezistátních

O kompenzace mohou žádat kluby z deseti profesionálních soutěží, které určila NSA. Jedná se o první a druhou fotbalovou ligu, extraligu a první ligu ledního hokeje a nejvyšší soutěže v basketbale, volejbale a házené. Maximální výše dotace je určená podle analýzy ekonomické náročnosti sportu a pohybuje se od 750 000 korun na klub pro volejbal a házenou po 12,5 milionu korun pro prvoligové fotbalové a extraligové hokejové kluby.

Kluby dostanou peníze předem na základě kvalifikovaného odhadu, jaký ekonomický dopad na ně budou mít vládní omezení od března do konce tohoto roku ve srovnání s poslední řádně odehranou sezonou.

O kompenzace mohou žádat také komerční pořadatelé sportovních akcí určených pro sportovce z více než dvou klubů nebo širokou veřejnost. Dotace bude určena na uhrazení marně vynaložených nákladů v letech 2019 a 2020 souvisejících s akcemi, které se měly konat od 12. března do 31. července letošního roku. S kompenzacemi pro akce, které musely být kvůli vládním opatřením zrušeny nyní na podzim, návrh tohoto programu nepočítá.

Pokud vláda návrh schválí, žádosti bude přijímat a hodnotit Národní sportovní agentura. Dotace následně vyplatí ministerstvo průmyslu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články