Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Prymula potvrdil omezení sportovních akcí, do hledišť budou smět dva tisíce diváků

Když už se diváci pomalu vraceli na stadiony v hojnějším počtu, přijde radikální omezení. Počet diváků na venkovních sportovních akcích by se měl podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly od čtvrtka omezit na 2000 sedících lidí. Řekl to v České televizi. Nařízení vyhlásí ministerstvo ve středu, při příznivém vývoji epidemiologické situace by mohlo platit jen 14 dní.

Koronavirus
zdroj: ČTK/AP autor: Kerstin Joensson

Prymula uvedl, že Česko je v této oblasti benevolentnější než okolní země. I chystaný omezený počet diváků na sportovních akcích bude podle něho poměrně vysoký. "Jsme někde na hodnotě 2000 sedících. Lidé se po stadionu rozprostřou tak, že riziko nákazy bude malé," uvedl ministr. Omezení konzultoval s předsedou Národní sportovní agentury Milanem Hniličkou. 

V televizi Nova posléze upřesnil, že limit 2000 diváků bude platit pro venkovní akce. "Uvnitř to bude tisícovka," doplnil.

Je nám líto, video expirovalo.
Hnilička: Jsme připraveni respektovat rozhodnutí Prymuly

Po předchozím zmírnění opatření ministerstva zdravotnictví mohlo od počátku září na fotbalové zápasy v Česku přijít více diváků než dosavadních přibližně pět tisíc. Příznivci mohli zaplnit přes polovinu kapacity stadionu, například do Edenu s kapacitou 20 tisíc míst tak mohlo dorazit až 10 500 fanoušků.

Prymula dodal, že chce vyhlásit nová opatření jen na dva týdny. "Pokud dojde k oploštění té křivky, budou zrušena," řekl.

Chystané omezování hromadných akcí v zájmu zpomalení šíření koronaviru představitele sportu znepokojovalo. Některé fotbalové kluby kvůli očekávaným opatřením pozastavily prodej vstupenek na nejbližší ligové zápasy.

Je nám líto, video expirovalo.
Na venkovních akcích budou moci podle Prymuly být 2000 diváků

Hnilička aktuální situaci probírá s vládními představiteli včetně nového šéfa resortu zdravotnictví i hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou. "Jsem s nimi v dlouhodobém kontaktu, co se týká vyjednávání parametrů pro sport v současných omezeních a opatřeních. Snažíme se vyjednat pro sport co nejlepší podmínky," uvedl.

Národní sportovní agentura minulý týden vydala manuál, jak by se sportovní soutěže v době pandemie covidu-19 mohly bezpečně konat. Jejich případné rušení považuje za velmi nebezpečné.

"Česká republika by v prvé řadě mohla přijít o celou generaci mladých sportovců, kteří by se mohli sportu přestat zcela věnovat - odklon k jiným formám zábavy (včetně např. e-sportu) byl u mladé generace patrný už před vypuknutím pandemie koronaviru a nekonání soutěží by tento trend podle názoru NSA významným způsobem znásobilo. Aktivní sportovní činnost přitom podporuje odolnost proti infekčním nemocem obecně," uvedla agentura.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články