Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Aerobic Open

Prskavec má vylepšenou vestu, v sezoně ho čeká MS na specifické trati

Praha - Vodního slalomáře Jiřího Prskavce čeká sezona, na jejímž konci bude obhajovat světový titul. Trať ve francouzském Pau, na které se pojede o světové medaile, je hodně specifická. Třiadvacetiletý kajakář na ní plánuje v létě strávit ještě tři až tři a půl týdne, aby ji natrénoval. Prvním vrcholem sezony pro něj bude na začátku června evropský šampionát v Tacenu.

Umělý kanál v Pau je postavený jako řeka. Místo zaoblených překážek jsou v něm postaveny jakési kameny. Díky tomu je voda hodně rychlá, jsou na ní větší vlny a hodně se mění.

"V tu chvíli musí člověk o hodně víc předvídat, co ta voda udělá, a reagovat na to. Není to jako v Troji, kdy se ta voda změní o pár centimetrů, tam se změní o půl metru. Někdy ta tyčka může být půl metru vysoko, někdy je skoro ve vodě," vyprávěl Prskavec.

Bronzový olympijský medailista z Ria na této trati ještě nikdy nezávodil. V tréninku se mu v Pau jezdí poměrně dobře, ale zatím jsou jeho výkony nevyrovnané. "Zatím jsem v tréninku polovinu jízd jel výborně a polovinu jsem málem nedojel," řekl. Věří, že další příprava to změní.

Na rozdíl od loňska, kdy v národní kvalifikaci bojoval o jediné místo pro olympiádu, má start na velkých akcích zaručen. Nominační závody proto tento a příští týden pojede z plného tréninku. "Určitě nebudu v top formě, ale i tak budu chtít vyhrávat," poznamenal.

Po nominacích pojede na tři týdny do slovinského Tacenu, aby se připravil na mistrovství Evropy. "Ta voda je tam úplně jiná než v Troji. Je hodně pádlovací. Musím si na to zvyknout, aby tam mohl přijít nějaký dobrý výsledek," řekl.

Je nám líto, video expirovalo.
Prskavec představil před začátkem sezony novou vestu

K úspěchu by mu mohla pomoci také bunda spojená s krycí zástěrou do lodi, do které je integrovaná i vesta. Ta je díky tomu o polovinu tenčí, což je výhodné při průjezdech brankami.

"Myslím, že jsem na břiše měl zhruba tři centimetry, teď tam mám centimetr a půl. Teď je navíc vesta přilehlá k tělu, takže když se zakloním, tak se ohne se mnou. Mám jistotu, kde to je. Opravdu je to strašně znát. Je to posun dopředu a je to velká změna oproti tomu, když jsem měl jenom vestu," popsal Prskavec novinku, která by ho mohla uchránit před některými penalizacemi za dotek branky.

Po evropském šampionátu ho čeká mistrovství republiky a závody Světového poháru v Praze, Augsburgu a Lipsku. Pak bude mít deset dní volno, než začne příprava na mistrovství světa. Poslední dva díly SP zřejmě vynechá. "Do přípravy na mistrovství světa nezapadají jak terénem, tak časově," vysvětlil jeho otec a trenér Jiří Prskavec starší.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články