Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Problémy kolem olympijského stadionu v Tokiu už jsou pryč a staví se

Tokio – Roční skluz prací na olympijském stadionu v Tokiu dohánějí dělníci tři roky před startem Her. Práce nabraly zpoždění, ještě než se začalo stavět, nyní už na stadionu začínají růst tribuny. Vše má být hotovo v listopadu 2019.

Na olympijském stadionu v Tokiu se začínají stavět tribuny
zdroj: ČT4 autor: ČTK/AP/Shizuo Kambayashi

Po deseti měsících podzemních prací nyní na staveništi pomáhá dvaadvacet jeřábů. Japonský ministr pro olympijské hry Šuniči Suzuki při úterní návštěvě konstatoval, že práce postupují podle plánu. "Musejí být nasazeny všechny dostupné technologie, aby se stihl termín," dodal, ale varoval před přetěžováním dělníků přehnanými přesčasy. "Pracovní podmínky musejí odpovídat zákonným požadavkům," řekl.  

Nároky na pracovníky na stavbě nového olympijského stadionu se dostaly do centra zájmu poté, co v dubnu spáchal sebevraždu třiadvacetiletý dělník údajně v důsledku přepracování. V měsíci před sebevraždou odpracoval 200 přesčasových hodin, uvedl právník pozůstalých, kteří žádají odškodné za takzvané karoši, tedy smrt z přepracování. Stavební firmy, které mají projekt olympijského stadionu na starosti, prý po této události pracovní podmínky dělníkům zlepšily.

Více než roční zpoždění způsobila kritika původně navrhované podoby stadionu a raketově rostoucí odhady nákladů na jeho výstavbu. Vláda proto schválila nový projekt, který by měl stát 150 miliard jenů (asi 30 miliard korun).  

Na stavbě je denně v akci v průměru tisícovka dělníků. V okamžiku, kdy se bude souběžně pracovat na střeše, interiérech i exteriérech, jich bude třeba až trojnásobek. Pracovní síly už prý mají stavební firmy zajištěny až do konce výstavby.  

V Japonsku je problém sehnat stavební dělníky od ničivého zemětřesení v roce 2011, po kterém se země stále obnovuje. Stavebnictví zažívá boom také právě v souvislosti s přípravami olympijských her 2020.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články