Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Příslibům dotací je nejspíš konec. Nejdříve předložte rozpočet, říká Chládek

Praha – Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy oznámilo velké změny v systému dotování velkých sportovních akcí. Podle ministra Marcela Chládka (ČSSD) už napříště nebude stát garantovat peníze - jak bylo dosavadní praxí - dopředu, ale až po schválení rozpočtu podniku.

Marcel Chládek
zdroj: ČT24

"Až rozhodne komise, pak můžeme říct, jakou finanční částku dostanou," prohlásil Chládek. "Nemůžeme to říct dopředu. Je pryč doba, kdy o tom rozhodoval v jedné kanceláři jeden muž, " tvrdí ministr školství.

U velkých podniků, které jsou mezinárodními federacemi přidělovány s větším předstihem než závody světového poháru, je ale možné žádat na ministerstvu o předfinancování. Například atletický svaz jako pořadatel HME v březnu 2015 podle slov předsedy Libora Varhaníka čerpal prostředky na přípravu už z letošního rozpočtu.

Chládek na tiskové konferenci také prozradil, že plánuje podporu výstavby sportovních areálů, jež by mohly hostit velké podniky. "Nemůžeme pořádat vrcholné akce bez špičkového vybavení a odpovídajících kapacit. Je nutné tady vybudovat šest nebo sedm světových areálů," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Kejval: Národní rada pro sport chce podpořit sportování dětí

Lyžaři se rozhodli neriskovat a ze světového poháru sešlo

Chybějící příslib dotace komplikuje život pořadatelům, kteří dosud na pomoc státu spoléhali. Svaz lyžařů ČR podle slov předsedy Lukáše Sobotky nedávno zrušil plánované závody světového poháru v Liberci právě kvůli chybějícímu příslibu dotace, který letos na rozdíl od minulých let nedostal.

Lyžařský svaz prý nechtěl riskovat a pouštět se do velkého podniku, jelikož pochyboval, že by mu byla dotace přidělena, protože v příštím roce se v tuzemsku uskuteční celá řada velkých sportovních podniků. (Namátkou například halové mistrovství Evropy v atletice, mistrovství světa v hokeji, evropský šampionát fotbalistů do 21 let nebo mistrovství světa v cyklokrosu.)

Pro rozhodování lyžařského svazu podle předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala ovšem nebyla zásadní finanční nejistota, ale kolize se Světovým pohárem biatlonistů. Ten už měl například nasmlouvané vysílací časy v České televizi. "Z tohoto důvodu by to bylo problematické a myslím, že to bylo moudré rozhodnutí," řekl. 

Hlavní zprávy

Nejčtenější články