Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Primátorky jsou tu už po 102., osma Dukly chce šestatřicátý titul v řadě

Praha - Od pátku do neděle bude Vltava v české metropoli patřit veslování. Hlavním závodem 102. ročníku Primátorek je souboj osmiveslic, jenž je jako zlatý hřeb na programu v neděli, a kterému nepřetržitě od roku 1979 vládne posádka Dukly Praha. Tentokrát však bude favorizovaná osma čelit mezinárodní konkurenci i ztrátám ve vlastních řadách. Nedělní vyvrcholení 102. Primátorek můžete sledovat v přímém přenosu na ČT sport a našem webu.

Závodu se slavnou zatáčkou pod vyšehradskou skálou kraluje Dukla nepřetržitě od roku 1979. "Vyhrajeme. Je to elitní posádka ze skifařů, která je velmi dobrá a určitě neudělá ostudu," prohlásil trenér lodě Petr Blecha.  Dukla však tentokrát  postrádá své dlouholeté lídry – devítinásobného šampiona Primátorek Milana Dolečka i čerstvého vicemistra Evropy Ondřeje Synka.

"Obdivuji jeho profesionální přístup, že i když jde o takovýto závod, kde by si mohl v pohodě dojet pro vítězství, raději věnuje čas přípravě na další světový pohár," říká k absenci Ondřeje Synka trenér Dukly Petr Blecha.

Osmě Dukly navíc přibyla konkurence v podobě německé posádky ze Stuttgartu, Blecha ale strach nemá. "Němců se nebojím, protože jsou to specialisté na sprint. Jsou to výborní veslaři, nikoho nepodceňuju, ale myslím, že jsem lepší," prohlásil sebevědomě Blecha.

K šestatřicátému titulu v řadě má osmiveslici Dukly dovést kormidelník Oldřich Hejdušek, který pojede na Primátorkách už po devětatřicáté. "Teď nejím, protože potřebuju shodit tak tři kila dolů. Atmosféra primátorek přijde v pátek, kdy si pojedeme do zatáčky zkusit pár temp a to už člověka nastartuje," myslí si Hejdušek.

Pojede rekordní počet posádek

Letos je do Primátorek  přihlášeno rekordních téměř 1300 veslařů ve 168 posádkách ze sedmi zemí, což je o 200 závodníků více než loni. "O budoucnost se nebojím, o Primátorky je zájem. Je to pro veslaře velký svátek," řekl předseda Českého veslařského svazu Dušan Macháček.

Program Primátorek začne dnes závodem univerzitních osem, novinkou bude klání mořských lodí. Sobota je určena rozjížďkám, nedělní finálové jízdy od 10:30 vyvrcholí hlavním závodem o Primátorský štít v pravé poledne.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články