Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Primátorka navrhuje, aby se Velká pardubická jela v sobotu

Praha - Primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková navrhuje přesunout Velkou pardubickou na sobotu, a vyřešit tím termínovou kolizi s plochodrážní Zlatou přilbou. Oba tradiční závody jsou v kalendáři naplánovány na neděli 14. října a Fraňková dnes prezidentovi Jockey Clubu Václavu Lukovi navrhla, aby slavnou steeplechase zkusil o den posunout, a městu tak nehrozil dopravní kolaps a zloba nespokojených fanoušků.

Ilustrační foto

Plochodrážníci dostali od mezinárodní federace termín Zlaté přilby v dubnu, ale s dostihovým prostředím o něm nejednali a Jockey Club o kolizi ještě v prosinci nevěděl. Proto schválil termínovou listinu s Velkou pardubickou tradičně na druhou říjnovou neděli. O přesunutí na jiný víkend nechce ani jedna strana slyšet.

"Hučela jsem teď do Václava Luky, aby se Velká pardubická přesunula alespoň do soboty a rovinový St. Leger se jel v neděli. Technicky by to pomohlo," řekla Fraňková. "Možná to bude řešení, ale nejsem schopen říci, zda to půjde," reagoval Luka s tím, že věc musí schválit Jockey Club. "Bylo by to vstřícné gesto pro lidi, ale je to složitá otázka mnoha faktorů," dodal Luka. "Je to otázka práv i televizního času, který je pro nás stěžejní. Pro dostihy je to velká reklama," řekl Luka.

Další věcí je organizace dostihů a stav dráhy, která by mohla být pro rovinové závody poškozena. Luka řekl, že se možné přesunutí Velké pardubické na sobotu bude snažit projednat co nejrychleji, třeba do týdne. "Protahování nikomu neprospěje," uvedl a zároveň přiznal, že vlastně nechápe, proč by měla zrovna Velká pardubická ustupovat.

Termínová kolize je škodou hlavně pro fanoušky. Oba areály jsou situovány naproti sobě, čímž vzniká problém s dopravou ve městě a především s parkováním. V minulosti už kolize obou závodů hrozila. V roce 2006 ale nakonec odjeli plochodrážníci Zlatou přilbou až třetí říjnovou neděli.

Podle primátorky Váňa může pomoci i jinak než převzetím závodiště

Fraňková na tiskové konferenci rovněž mluvila o budoucnosti Dostihového spolku. Město se snaží spolek zachránit navýšením základního jmění a příplatkem, což musí schválit valná hromada. Dostihovému spolku jinak hrozí platební neschopnost a insolvence. V takovém případě by závody asi pořádalo město, řekla primátorka.

Fraňková dnes zopakovala, že není možné, aby žokej Josef Váňa mohl převzít pořádání závodů už k 30. lednu, jak nabízel, kvůli procesní náročnosti. Město ani Dostihový spolek se nebrání jakékoli jiné spolupráci s Váňou a převzetí závodiště není jedinou možností. "Pokud by se chtěl stát třeba tváří Velké pardubické, městu by to pomohlo," řekla Fraňková, která by se měla v pátek s Váňou sejít. Žokej ale v návaznosti na prohlášení Fraňkové, že je nemožné, aby závody převzal, uvedl, že schůzku nejspíše zruší. "Vzhledem k tomu, co mi paní primátorka vzkázala, je to v podstatě bezpředmětné," citoval Váňu server iDnes.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články