Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

PŘÍBĚH: Wright bojoval sám se sebou, "Snakebite" mu ukázal cestu. A zbytek už je historie...

Kariéru profesionálního šipkaře vzdal Peter Wright v 25 letech. V žádné práci nezůstal delší dobu, trápil se finančně, zápasil s nízkým sebevědomím i důvěrou nejbližších. Od pondělí je ovšem skotský reprezentant s atypickým účesem a outfitem dvojnásobným mistrem světa. Jak se zrodil Snakebite?

Peter Wright s trofejí pro světového šampiona v šipkách
zdroj: imago sportfotodienst autor: Nigel Keene

Odpověď nalezneme ve slavném citátu francouzského kardinála Richelieua: "Cherchez la femme - Za vším hledej ženu."

Konkrétně Wrightovu manželku Joanne, která jeho talentu věřila i v nejtěžších chvílích a která se zasadila jak o návrat rodáka z Livingstonu do kolotoče okruhu PDC (Professional Darts Corporation), tak o svéráznou image, s níž je zmíněná přezdívka Snakebite spojena.   

Ale nejprve se vraťme do roku 1995.

Právě v něm se muž, který v pěti letech zamířil s matkou do Anglie, poprvé zúčastnil MS. Oproti současnosti měl rozumný účes, sladěné černé oblečení a v úvodním kole smolně prohrál s tehdejší světovou jedničkou Richiem Burnetem.

Krátce nato Wright s šipkami skončil. "Nemohl jsem si dovolit pokračovat. Po zaplacení všech pravidelných výdajů mi zůstávalo kolem 14 liber na týden," vzpomíná.

I proto v době, kdy se z Phila Taylora či Raymonda van Barnevelda stávali milionáři, cestoval od města k městu a střídal jednoho zaměstnavatele za druhým - umýval okna, demoloval betonové zdi, pracoval na stavbě…

V kontextu s událostmi posledních dnů by jeho příběh mohl oslovit nejednoho filmového režiséra.

Pondělní triumf by se nicméně nestal realitou bez nezištné pomoci. "Jednoho večera, tuším v roce 2007, jsem sledoval v televizi Grand Slam of Darts. Došlo mi, že jsem většinu hráčů dokázal v minulosti porazit a že stále můžu do šipkařského vlaku naskočit," pokračoval Wright.

"Jo zavřela svůj kadeřnický salon a použila peníze, abych mohl hrát. Já jsem těsně před Vánoci odešel z práce, v únoru opět začal na PDC Tour a rok uzavřel se ziskem 1200 liber (36 tisíc korun), což mělo k ideálu daleko, ale Jo mě i tak nepřetržitě povzbuzovala," složil manželce kompliment.

"Každý ho shazoval. Dokonce i nejbližší tvrdili, že z něj nic nebude. Snažila jsem se mu proto všemožně zvednout ztracené sebevědomí, byl strašně stydlivý," doplnila Joanne.

Snakebite

Právě manželka a její dovednosti stály za zrozením "nového" hráče na okruhu. Vše odstartovaly pestrobarevné vlasy, následovaly křiklavé košile, kostkované kalhoty, taneční entrée a uzavřely bláznivé obrazce na hlavě.

Komentátoři i fanoušci se zprvu s jeho image vůbec neztotožnili. "V začátcích křičeli: ,Podívejte na toho idiota, na toho klauna.‘ Ale já chtěl být jen jiný. Nebyl to plán," upozornil Wright.

Výraznější finanční ohodnocení však konstantně nepřicházelo a úvaha o odchodu z šipkařského světa se vrátila.

"Snakebite"
zdroj: DPA autor: Elmar Kremser/SVEN SIMON

Zlom přišel až v roce 2014.

Na MS v Londýně senzačně dokráčel do finále, kde prohrál s Nizozemcem Michaelem van Gerwenem a šek v hodnotě 100 000 liber (zhruba 3 mil. korun) mu víceméně záchranil kariéru. "Do té doby jsme žili hodně na hraně a chtěli to zabalit," přiznal.

Wrightova popularita začala extrémně stoupat, asociace PDC mu dokonce udělila výjimku na výstřední dress code. 

Navenek ukazoval image Mohykána s outfitem z komiksu, uvnitř byl ale stále stydlivý muž. "Snakebite je mé druhé já, pomáhá mi zamaskovat plachost. Když jsem na turnaji a přijdu na pódium, mé soustředění je stoprocentní. Pokud bych hrál mimo něj, byl bych asi hrozný." 

Panteon velikánů

Po zmíněné porážce zůstal těsně pod vrcholem v 9 z 10 finále na prestižních Majorech (šestkrát se musel sklonit před Van Gerwenem).

V březnu 2017 nicméně opanoval UK Open a zlatou tečku nevšednímu sportovnímu příběhu dodal 1. ledna 2020. V Alexandra Palace se postavil na odhodovou čáru, trefil double deset, zdolal Van Gerwena a usedl poprvé na světový trůn. 

V pondělí, téměř na den přesně po dvou letech, svůj výkon zopakoval. Nad Angličanem Michaelem Smithem zvítězil ve finále 7:5, přestože prohrával 4:5 a v desátém setu 0:2 na legy. Následně si však podmanil devět z deseti legů a triumf zpečetil při první příležitosti. "Nezáleží na tom, kolikrát jsi v životě kousal porážku. Nesmíš se vzdát," dodal.

Aktuálně je Peter Wright, který za titul inkasoval šek v hodnotě 500 000 liber (14,7 mil. korun) na druhém místě žebříčku PDC. 

Dříve bojoval sám se sebou, ale manželka a Snakebite mu ukázali cestu. Zbytek už je historie...

Zdroj
Sky Sports, The Telegraph

Hlavní zprávy

Nejčtenější články