Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Praha hostí MS v ultimate frisbee

Praha - Na osmnácti hřištích v Edenu a na Strahově se bude v Praze hrát od neděle do 10. července mistrovství světa klubů v ultimate frisbee. Šampionátu v netradičním sportu, jehož podstatou je dostat létající talíř podobně jako v americkém fotbalu do koncové zóny soupeře, se zúčastní 136 týmů z 37 zemí a kolem 3 000 aktivních hráčů, kteří nastoupí do více než sedmi stovek zápasů. V rámci slavnostního zahájení v neděli nastoupí od 18:00 na atletickém stadionu ve Vršovicích Hot Beaches proti kanadskému týmu Storm.

Poprvé v historii bude mít na MS zastoupení Česká republika. V prestižní kategorii open (48 klubů) nastoupí tým Silence, mezi ženami (32) budou bojovat hráčky celku Hot Beaches a klub Velká Morava je přihlášen do mixů (40). Hrát se bude také v kategorii Masters nad 33 let (16).

Česká asociace létajícího disku (ČALD) pořádá mistrovství světa i díky tomu, že úspěšně zvládla organizaci mistrovství Evropy v roce 2001. "Je to pocta a zároveň výzva a příležitost, jež se v tak malé zemi nemusí dlouho opakovat," řekla na tiskové konferenci ředitelka turnaje Jana Vejmelková.

Hrát se bude ve skupinách, týmy se podle výsledků rozřadí do vyřazovacího pavouka. Hrát se bude i o konečné umístění. Favority jsou zejména týmy z USA, Kanady, Japonska či Velké Británie. "My věříme zejména holkám, které by se mohly dostat mezi nejlepší evropské týmy. Nakolik to bude stačit v celkovém hodnocení, to se uvidí. Konkurence je obrovská," řekla Vejmelková.

Ve frisbee se snoubí akce, týmový duch i smysl pro fair play

Filozofií je hra založena na čestném jednání, protože zápasy nemají sudí a je pouze na hráčích, jak se ke sporné situaci postaví a jak ji vyřeší na základně přesně vymezených pravidel. Na každém turnaji je vyhlašována cena Spirit of the Game, která je mezi hráči hodnocena obdobně jako vítězství.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články