Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Praha hostí elitní šachisty, Navara na úvod nestačil na turnajovou jedničku

V druhém ročníku mezinárodního šachového turnaje Chess Festival, který od středy probíhá v Praze, se představuje hned sedm hráčů z elitní světové padesátky. Jedničkou je Polák Jan Krzysztof Duda, šestnáctý hráč žebříčku FIDE. Finalista loňské Grand Prix v Hamburku hned na úvod porazil nejlepšího českého šachistu Davida Navaru.

David Navara
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

"V Česku jde o nejsilnější turnaj za několik dekád. V kategorii Masters jsou prakticky jen hráči z nejlepší padesátky. Vedle challengerů a turnaje pro hráče do dvanácti let máme také kategorii Open, ve které hraje přes 300 hráčů," přibližuje ředitel Prague Chess Festivalu Petr Boleslav.

Kromě světové šestnáctky Dudy se v Masters představí loňský vítěz Rus Nikita Viťugov. "Aktuálně mediálně nejzajímavější je asi šestnáctiletý Alírezá Fírúzdža z Íránu, který sice přijel na poslední chvíli, ale i tak je třetí nasazený a velký favorit," říká Boleslav. Fírúzdža v desetičlenném startovním poli nahradil Číňana Wej I, jemuž cestu do Prahy překazil koronavirus.

Je nám líto, video expirovalo.
V Praze probíhá mezinárodní šachový turnaj Chess Festival

O íránském mladíkovi mnozí experti hovoří jako o budoucím mistru světa. Fírúzdža překvapil už stříbrem na prosincovém světovém šampionátu v rapid šachu v Moskvě. Své umění předvádějí publiku také indičtí velmistři Harikrišna Pentala a Vidit Gujáráthí a Španěl David Antón Guijarro, kteří startují v české extralize v barvách Nového Boru.

V rámci doprovodných akcí se příznivci královské hry dozvědí třeba, jak hráli šachy Václav Havel a Miloš Forman. "Výstava včetně filmových záběrů se týká turnaje velmistrů, který se hrál před třiceti lety. V pondělí v rámci volného dne se budou v kině Aero promítat dokumentární filmy se šachovou tematikou," vypočítává Boleslav. Rovněž 17. února se uskuteční i simultánka izraelského velmistra a někdejšího vítěze Turnaje kandidátů Borise Gelfanda.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články