Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Poslední medaile rozdány. Olympiády dětí a mládeže se zúčastnilo přes 1200 mladých sportovců

V Královéhradeckém kraji skončila zimní olympiáda dětí a mládeže, do které se zapojilo více než 1200 mladých sportovců z celého Česka. Návrat zimního počasí před začátkem olympiády umožnil konání akce v plánovaném rozsahu s výjimkou lyžařského orientačního běhu, který organizátoři přesunuli kvůli nedostatku přírodního sněhu z areálu Vejsplachy ve Vrchlabí do Benecka v Krkonoších.

Jubilejní dvacátý ročník Olympiády dětí a mládeže (ODM) začal v neděli v Hradci Králové. Zimní olympiáda dětí a mládeže se konala podesáté.

"Olympiáda dětí a mládeže v našem kraji proběhla na výbornou. Byli jsme svědky skvělých sportovních výkonů a viděli spoustu budoucích hvězd zimního sportu. Jsem moc rád, jaký ohlas má olympiáda mezi žáky škol, kteří ve velkém navštěvovali jednotlivá sportoviště i samotný Olympijský dům ve Špindlerově Mlýně. To byl i náš hlavní cíl, ukázat nejmladším generacím smysl sportu a motivovat je, aby se o sport více zajímaly a aktivně se mu věnovaly," řekl hejtman Martin Červíček (ODS).

Od pondělí mladí sportovci porovnávali síly na zimních sportovištích také ve Špindlerově Mlýně, Vrchlabí, Trutnově a v Nové Pace. "Výkony sportovců během ODM sledovaly tisíce lidí," řekla Martina Svatoňová z kanceláře hejtmana.

Centrem olympiády se stalo krkonošské středisko Špindlerův Mlýn. Lyžaři a snowboardisté soutěžili na sjezdovkách ve Špindlerově Mlýně a do Vrchlabí do areálu Vejsplachy zamířili biatlonisté a běžkaři. Týmy hokejistů změřily síly ve dvou halách, jedna byla připravena ve Vrchlabí a druhá v Trutnově. Krasobruslaři svůj boj o medaile svedli v Nové Pace.

Akce se účastnilo 14 krajských výprav. "Těší nás, že výprava Královéhradeckého kraje je na prvním místě v pořadí krajů, kdy se hodnotí jak zisk medailí, tak přínos bodovaných umístění. Je to poprvé v historii ODM," řekla Svatoňová.

Mladí sportovci bojovali o medaile v deseti sportech, včetně jedné paralympijské disciplíny, kterou je běžecké lyžování zrakově postižených. "Olympiáda dětí a mládeže není jen o medailích, ale i o účasti, kdy i ten, který se umístí například na desátém místě, přinese své výpravě cenné body a promítne se to v konečném pořadí krajů. Takže nikdo nemusí být smutný z toho, že se neumístí na prvních třech medailových místech. Kromě medailí mohli sportovci získat i cenu fair play," řekla Svatoňová. Podle ní se olympiáda obešla bez vážnějších poranění.

ODM je každoroční celostátní soutěž pro děti od deseti do 16 let, které bojují o individuální medaile a také o body pro svůj kraj. Za 20 let konání se dětských olympiád zúčastnilo přes 50 000 mladých sportovců a sportovkyň. Mezi nimi je řada úspěšných sportovců, například lyžařka Ester Ledecká či hokejista David Pastrňák. Na organizaci olympiády se podílí vždy jeden kraj, sportovní svazy a Český olympijský výbor. Jednadvacátý ročník ODM bude v létě 2024 hostit Jihočeský kraj.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články