Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Pořadatelé MS zvládli povodeň i bouřky. O víkendu čeká českou špičku generálka

Praha – Za měsíc se v pražské Troji uskuteční světový šampionát ve vodním slalomu. V červnu tento podnik ohrožovaly povodně, nyní silné bouřky. Organizátoři však hlásí, že akce určitě bude. Slalomový areál v Troji prošel od povodní rozsáhlou rekonstrukcí, která stála 4,5 milionu korun. Práce stále pokračují. Generálkou před zářijovým šampionátem bude o víkendu mistrovství České republiky.

"Co se týče slalomové dráhy, vrací se to do původního stavu. Pro mistrovství světa tam bude instalovaná velká tribuna pro diváky," uvedl šéf organizačního výboru MS Jiří Rohan.

Stále je ještě kolem vody hodně práce. Loděnice se čile opravuje, kanál i jeho okolí jsou už ale v pořádku. "Ještě však zbývá hodně restů, situace kolem jezu," zmínil Rohan nestabilní průtok v kanálu, "stromy v řece, sloupky oplocení, drobnosti, ale už se to táhne docela dlouho. Svazuje nás stavba městského okruhu Blanka, bude to vidět na zkrášlení areálu," řekl Rohan. "A zasáhla nás i nedělní bouřka," připomněl.

Domácí mistrovství jako test i boj o reprezentaci

Víkendové závody ukážou nejen připravenost pořadatelů, ale také doplní jedno místo v českém týmu pro MS a upřesní nominaci na zbývající dvě kola světového poháru v Tacenu a v Bratislavě. Svou příslušnost v reprezentaci pro MS výkony v dosavadní sezoně nepotvrdil pouze kajakář Vít Přindiš.

Je nám líto, video expirovalo.
Před MČR ve vodním slalomu v pražské Troji

Stříbrný z Londýna Vavřinec Hradilek se připravuje svědomitě. Každý den, někdy i dvakrát, usedá do lodi, aby si na domácím kanálu najel všechny válce a zažil si trať, která se po povodních naštěstí moc nezměnila. "Jen mi trochu vadí skutečnost, že se mění průtok vody a každou chvíli jezdíme na jiné vodě," řekl Hradilek. Důvodem je kolísavý průtok vody klapkami na jezu. "Teď v tréninku to ani tak nevadí, ale kdyby se to stalo při mistrovství světa, asi by to nebylo moc regulérní," upozornil.

Letošní sezona nejlepšího českého vodáka byla jako na houpačce. Každoroční soustředění v Austrálii a na Novém Zélandu musel zkrátit kvůli bolesti v rameni, šest týdnů nemohl pádlovat a začátek sezony byl proto z jeho strany 'nevyježděný'. "Možná to výsledkově nevypadá, ale s dosavadním průběhem jsem docela spokojený," uvedl slalomář, který letos často chyboval ve finále, ale závod světového poháru v Seu vyhrál.

Hradilek víkendové závody rozhodně nepodceňuje. "Je to pro mě důležitý závod, tři týdny jsem teď hodně intenzivně trénoval a bude to test, jak jsem na tom," dodal Hradilek.

V Troji v posledních týdnech trénují i výpravy ostatních zemí, do Prahy přijeli mimo jiné Slováci, Němci či Francouzi, nechyběli nedávno ani Japonci. "Máme pozitivní ohlasy, všichni jsou rádi, že to hlavně vůbec bude," řekl trenér USK Praha Milan Bílý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články