Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Pokerový zázrak Staszko skončil ve finále druhý, bere 98 milionů

Las Vegas - Český hráč Martin Staszko skončil v americkém Las Vegas ve finále Světové série v pokeru o 156 milionů na druhém místě. Do rodného Třince si tak nakonec odveze zhruba 98 milionů korun, což je zdaleka nejvyšší česká výhra v této hře. V souboji o titul neoficiálního mistra světa v pokeru Staszko v dramatickém souboji plném zvratů podlehl německému soupeři, jímž byl Pius Heinz. Staszko se svou výhrou, ke které letos ještě přidal několik desítek tisíc dolarů z jiných turnajů, zařadil například po bok nejlépe placených českých sportovců.

Úvod finále přitom vyšel Staszkovi pohádkově. Hned v prvním rozdání se mu podařilo odpovědět na Lambovu výzvu, který vsadil vše. Staszko dorovnal, byť to pro něj mohlo znamenat prohru v turnaji, a vyplatilo se mu to. Rázem zdvojnásobil počet svých žetonů na 85,6 milionu žetonů a ocitl se na druhém místě. Lambovi risk nevyšel a spadl na 12,7 milionu žetonů. O dvě hry později ztuhl jeho početným fanouškům v sále úsměv na rtech. Lamb hned ve třetím rozdání nepřežil další souboj se Staszkem a s turnajem se rozloučil.

Závěrečný Staszkův souboj s Heinzem nebyl dlouho rozhodnutý. Staszko již jednu chvíli měl nad Němcem převahu více než 100 milionů žetonů. Pak se ale Heinz již poněkolikáté zvedl. Nejprve otočil hru, a když po pěti hodinách zápolení se Staszkem vsadil vše, vyšlo mu to a rázem nad svým českým soupeřem vedl o 120 milionů žetonů. Staszko se pak dostal do defenzivy, když klesl na zhruba 39 milionů žetonů oproti Heinzovým více než 160 milionů. Po více než 300. rozdání karet vsadil vše, Němec jeho výzvu přijal a nakonec toho nelitoval. Zlatý náramek pro neoficiálního mistra světa v pokeru byl Heinzův.

Martin Staszko po finále:

"Než jsem měl v létě letět do Vegas na úvodní část turnaje, tak jsem nemohl předpokládat, že takové výhry dosáhnu. Z tohoto pohledu je to obrovský úspěch. Když už je člověk tak blízko vítězství, tak i mírné zklamání. Ale druhé místo je krásné a ty vyhrané peníze mně snad budou stačit do konce života."

"Už jsem měl málo žetonů, tak jsem to poslal, on měl ale trochu lepší karty, takže jsem měl šanci 40 procent, že se to povede. Nakonec to nevyšlo. Soupeř hrál dobře a vítězství si určitě zaslouží," konstatoval Staszko. Nyní se chystá s blízkými a fanoušky na malou oslavu druhého místa.

Ben Lamb, finalista 

"Jsem šokovaný. Z emočního vrcholu jsem spadl dolů. Staszkova hra mě ale nepřekvapila. Hrál dosud dobře a zahrál tak i teď."

Muž, který ještě nedávno pracoval v automobilce v Nošovicích, si v každém případě vydobyl respekt soupeřů ze světové špičky. S uznáním o něm mluvil ještě před užším finále Lamb, jenž toho ve svých 26 letech v pokeru již hodně zažil.   

"Staszko je génius. Je i šachový hráč světové třídy. Vypadá ale, že nestrávil tolik času hraním pokeru, takže si myslím, že v mnoha ohledech je o hodně méně zkušený, i když je možná nejchytřejší osobou u stolu. Za dva, za tři roky možná bude jedním z nejlepších hráčů na světě," řekl v pondělí Lamb, který letos ve Světové sérii zažívá mimořádně úspěšný rok.

Za hodně dobrého hráče pak třineckého rodáka považuje i Heinz. V neděli se sice podle něj Staszko držel zpátky, možná za to ale podle německého hráče mohly karty. "Rozhodně ale respektuji to, jak hraje. Je to obtížný soupeř a respektuji ho i jako člověka. Teď jsme rivalové, v budoucnu ale možná budeme přátelé," uvedl Heinz.

Do hlavní soutěže Světové série, která začala 7. července, letos zasáhlo 6 865 hráčů ze 105 zemí včetně devíti Čechů. Vstupní vklad do turnaje činil 10 000 dolarů (asi 180 000 korun). Celková dotace činí 64,5 milionu dolarů.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články