Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Počasí nad kanálem se nezlepšilo, mladá plavkyně se vrací domů

Dover – Mladá plavkyně Lenka Štěrbová, která se ve svých šestnácti letech chtěla stát nejmladší českou pokořitelkou kanálu La Manche, svůj úmysl vzdala. Na pobřeží ji zaskočilo špatné počasí. Štěrbová proto plavbu ani nezahájila a z Anglie odjela. Plavkyně od úterý čekala, zda se zlepší počasí. Termín měla rezervován do dnešního večera. Když ale protivítr neustával a předpověď nedávala naději na změnu, rozhodla se Štěrbová, že poslední den už čekat nebude.

Lenka Štěrbová
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Ve zlepšení počasí doufal i lodivod Reg Brickell. Ještě v neděli před osmou hodinou ráno vyplul sám na moře, aby se přesvědčil, jaká je situace. "Rychlost větru a zejména jeho špatný směr z boku proti směru přílivového proudu vytvářel roztříštěné vlny, které plavcovu rychlost limitují. Naděje na úspěch byla minimální," uvedl otec české plavkyně Michal Štěrba. Tím padla poslední naděje, kterou plavci upírali k neděli. Všichni lodivodi vyhodnotili situaci stejně a nikdo nevyplul.

Případný další pokus o překonání průlivu může Lenka Štěrbová učinit až v některém ze zářijových období silných proudů. "Lodivod Brickell má všechna příznivá období do konce této sezony plná rezervacemi plavců," řekl Štěrba.

Brickell považuje plavbu v nepříznivém období za uskutečnitelnou při pokusu štafety nebo u mimořádně disponovaného plavce. Podmínkou je ale perfektní počasí, navíc plavec musí být připraven na to, že pokus bude trvat déle než v ideálním období se slabšími proudy.

Nejmladším českým plavcem, který překonal vzdálenost mezi francouzským a anglickým pobřežím, zůstává Filip Pytel. V roce 2007, kdy kanál přeplaval, mu bylo osmnáct let.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články