Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Po kritice ruského dopingového trestu omluva. Kasper vzal extrémní přirovnání zpět

Pchjongčchang (Korea) - Gian Franco Kasper, člen MOV a prezident mezinárodní lyžařské federace FIS, se omluvil za silná slova přirovnávající plošný trest pro ruské sportovce za státem podporovaný doping k holocaustu. Třiasedmdesátiletý Švýcar se ohradil proti postihu ruských olympioniků v průběhu zasedání výkonného výboru MOV v dějišti příštích zimních Her v Pchjongčchangu.

Prezident mezinárodní lyžařské federace (FIS) Gian Franco Kasper
zdroj: Reuters autor: LEHTIKUVA

"Jsem proti trestání nevinných. To dělal Hitler s Židy," prohlásil Kasper. "Ano, je to extrémní přirovnání, ale když vás trestají jen za to, odkud jste, opravdu mi to nepřijde v pořádku," dodal. Nyní se za svá slova omluvil a označil je za nemístný a necitlivý komentář.

"Upřímně se omlouvám za urážku, kterou jsem mohl způsobit. Moc mě to mrzí," uvedl Kasper v omluvném prohlášení.

Podle zprávy světové antidopingové organizace WADA v Rusku v letech 2011 až 2015 fungoval systematický dopingový program s podporou státu. Z toho Rusové těžili i během domácí zimní olympiády 2014 v Soči.

V současnosti se proto diskutuje o možnosti vyloučení ruské výpravy ze ZOH 2018. Před loňskými letními Hrami v Riu MOV k této variantě nesáhl a ponechal rozhodnutí na federacích jednotlivých sportů. Například v atletice trvá vyloučení ruských sportovců z mezinárodních soutěží už od listopadu 2015.

Zdroj
ČTK, USA Today

Hlavní zprávy

Nejčtenější články