Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Plánovaný olympijský stadion v Tokiu nebude, japonský ministr sportu rezignoval

Tokio - Plánovaný stadion pro olympijské hry 2020 z dílny architektky Zahy Hadidové v Tokiu stát nebude. Japonská vláda v rámci škrtů rozhodla, že stánek za 300 miliard jenů (v přepočtu 59 miliard korun) nepostaví a vyhlásí novou architektonickou soutěž. Kvůli problémům s výstavbou rezignoval japonský ministr sportu Hakubun Šimomura.

Šimomura oznámil po dnešním zasedání vlády, že za průtahy přebírá veškerou zodpovědnost, a nabídl premiérovi Šinzóovi Abemu rezignaci. Ten ji přijal s tím, že Šimomura zůstane ve funkci do dokončení změn ve vládě, které by se měly uskutečnit v říjnu.

"Způsobil jsem kvůli problémům s národním stadionem velké potíže příliš mnoha lidem," řekl Šimomura s tím, že jako pokání vrátí polovinu svého příjmu za posledních šest měsíců.

Podle původního plánu, pro nějž byl v mezinárodní soutěži vybrán futuristický návrh slavné britské architektky Zahy Hadidové, měl být stadion pro 80 tisíc diváků a stál by až 300 miliard jenů (59 miliard korun). Na konci srpna však japonská vláda v rámci snižování nákladů rozhodla, že má být postaven za 155 miliard jenů (30 miliard korun), jeho kapacita bude 68 tisíc míst.

Hadidová, která v minulosti navrhla mimo jiné halu pro vodní sporty na londýnskou olympiádu v roce 2012 či jeden ze stadionů pro mistrovství světa v Kataru v roce 2022, už oznámila, že se do nové soutěže nepřihlásí.

Japonsko kvůli problémům s výstavbou nového stadionu zřídilo post ministra olympiády a jmenovalo na něj pětašedesátiletého Tošiakiho Enda. Část japonských odborníků přitom vyjádřila lítost nad tím, že pro plánované Hry nebyl využit stadion pro olympiádu v roce 1964, jejž Japonci nechali zbourat.

"Myslím si, že stavba, která by využila starého stadionu a doplnila ho o nové funkce, by byla lepší," prohlásil šéf Institutu pro sociální inženýrství a člen výboru pro pořádání OH v Tokiu pro rok 2016 Hitoši Sakai.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články