Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Pět desítek olympijských nadějí dostane od státu více peněz na přípravu

Praha - Naděje pro zimní olympijské hry 2018 v Pchjongčchangu i pro příští letní olympiádu, která se uskuteční v roce 2020 v Tokiu, dostanou větší finanční podporu od státu. V programu by mělo být asi 50 sportovců. Získají peníze, aby se mohli připravovat v podmínkách srovnatelných se zahraniční konkurencí. Potvrdila to ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová (ČSSD).

zdroj: ČT4

Peníze budou směřovat k jednotlivcům. Vybraní sportovci budou mít celý olympijský cyklus jistotu, že budou mít peníze například na fyzioterapeuty a další členy realizačního týmu nebo na zahraniční soustředění včetně pobytů v dějišti olympiády.

Nejen sportovci, ale také věda a výzkum

Výběr sportovců budou mít na starosti svazy a Český olympijský výbor (ČOV), který chce detaily projektu zveřejnit později. "Nejedná se jen o podporu sportovců, ale také podporu metodiky a vědy a výzkumu ve sportu. Protože to je věc, kde jsme zaspali absolutně nejvíc a kde bychom to chtěli dohnat," uvedl předseda ČOV Jiří Kejval. Projekt by měl přispět také na přípravu handicapovaným sportovcům, kteří mají šanci uspět na paralympiádě.

Poprvé od roku 2002 se zvýšila státní dotace na sportovní reprezentaci. Místo loňských 381 milionů korun na ni letos půjde 700 milionů korun. Dalších 540 milionů korun stát poskytne na podporu talentované mládeže. Loni to bylo 324 milionů korun.

Je nám líto, video expirovalo.
Olympijské naděje dostanou více peněz

Díky vyšším státním dotacím mohl ČOV přidat peníze olympijské vítězce ve snowboardcrossu Evě Samkové, řekl Kejval. Díky tomu mohla znovu angažovat kanadského servismana Jeana Philippea Trottiera, který byl u jejího triumfu v Soči. Vyplatilo se to při víkendových závodech Světového poháru v USA, před nimiž napadlo tři čtvrtě metru sněhu. "Byly to extrémní podmínky. Bavil jsem se s trenérem a říkal, že by to za normálních okolností nikdy nebyli schopni namazat. A Evka jela a vyhrála Světový pohár. Pevně doufáme, že to tak bude pokračovat dál," řekl Kejval.

Vedle poskytnutí peněz na přípravu špičkovým sportovcům plánuje ministerstvo také investice do obnovy resortních sportovních center a dalších významných areálů, kde se reprezentanti připravují. Vedle středisek ministerstva školství, vnitra a obrany se jedná například o Račice nebo Nymburk, výhledově také Harrachov. Sportovci by měli mít pobyt v těchto centrech zdarma, nebo za režijní náklady na úhradu hotelových služeb.

Více peněz dětem od státu, méně od rodičů

Zatímco v minulém roce stát podpořil celý sport necelými čtyřmi miliardami, pro letošek částka vzrostla zhruba dvojnásobně na 6 miliard. Zvýšená podpora se týká také sportování dětí a mládeže. Kluby a tělovýchovné jednoty dostanou jednu miliardu, z níž se má hradit materiální výbava nebo také startovné na soutěžích.

"To všechno snižuje náklady rodičů pro sportování jejich dětí. Chtěla bych, aby ne peněženka rodičů, ale vytrvalost, síla, vůle, trénink rozhodovaly u dítěte o tom, jestli může sportovat a jestli bude úspěšné," prohlásila ministryně Valachová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články