Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Pechanová doplavala na MS sedmá a pojede na olympiádu

Šanghaj - Dálková plavkyně Jana Pechanová obsadila na mistrovství světa v Šanghaji v závodu na 10 km sedmé místo. Třicetiletá Pechanová, která na vítězku ztratila téměř 16 vteřin, se díky umístění v první desítce kvalifikovala na olympiádu příští rok v Londýně. O zbývajících patnáct míst budou dálkové plavkyně bojovat za rok v červnu v portugalském Setúbalu. Titul obhájila Keri Anne Michelle Payneová z Velké Británie. Stříbro v Šanghaji získala Italka Martina Grimaldiová, třetí skončila Němka Marianna Lympertaová. Druhá česká reprezentantka na startu Silvie Rybářová obsadila se ztrátou tři a půl minuty 29. místo.

"Hlavní cíl, s nímž jsem na mistrovství světa přijela, jsem splnila," řekla po závodu Pechanová. "I když medaili bych oslavovala víc, jsem naprosto spokojená," prohlásila.

Plavkyně trápily vysoké teploty. Už při oficiálním měření v 6:45 tamního času měla voda 30 stupňů Celsia, přičemž maximálně je povoleno 31 stupňů. "Jenže podle tréninku víme, že každou hodinu se zvedla o stupeň až do odpoledne. Ani nechci vědět, kolik měla při závodu," uvedla Pechanová, která skočila do vody v 9:00.

Pechanová vsadila v závěru na jistotu

Do poloviny závodu se Pechanová pohybovala v polovině startovního pole, až do posledního okruhu 2,5 km před cílem se dostala do desítky. "Poslední kilometr a půl mi vyšel tak, jak jsem potřebovala. V závěru jsem věděla, že do desítky budu," popisovala. Chvíli dokonce pokukovala po medaili, ale nedaleko před cílem musela zvolnit, neboť začala z horka zvracet. "Musela jsem zvolnit, abych měla síly na to udržet tu nominaci na olympiádu," vysvětlovala, že v závěru vsadila na jistotu. "V tu chvíli mi to bylo jedno, že jsem vzdala boj o medaili, olympiáda byla hlavní," prohlásila.

Na OH v Aténách byla Pechanová devatenáctá na 800 metrů volný způsob, o čtyři roky později v Pekingu při premiéře dálkového plavání skončila osmá. Ve sbírce už má tři medaile z dálkového plavání na ME a stříbro z MS 2003 na 5 km. Tuto trať poplave ještě také na mistrovství světa v Šanghaji. "Původně jsem myslela, že když se nominuju na OH, že už nic plavat nebudu, ale rozmyslela jsem si to," dodala.

Bakerová před závodem dvakrát omdlela

Závod měl dramatickou předehru pro plavkyni Caru Bakerovou. Novozélandská reprezentantka dvě hodiny před startem několikrát omdlela, přesto nakonec obsadila 22. místo. "Byl jsem naprosto zkoprnělý," řekl manažer novozélandské výpravy Philip Rush, který dával Bakerové první pomoc. "Říkal jsem si, že sakra zdraví je přece důležitější než závod," dodal.

Jednadvacetiletá plavkyně se nejprve probrala, když se ale pokusila vstát, omdlela znovu. Rush, v civilu hasič, proto okamžitě zavolal lékaře. "Měla neuvěřitelně nízký tlak, tak jsme jí dali něco jíst a zchladili jsme ji. Byla naprosto v šoku, protože si vůbec nic, co se stalo, nepamatovala," dodal. Podle Rushe byla Bakerová i poté "bílá jako stěna", proto ji chtěl vyškrtnout ze závodu. Plavkyně se ale nakonec po lékařské kontrole na start postavila, na trati ji však pro jistotu doprovázela loď. "Nechat ji plavat byl risk. Když se na to podívám zpětně, tak startovat neměla," uvedl Rush. "Na druhou stranu pořád skončila na 22. místě jen 36 vteřin za vítězkou. To je určitě výjimečné," dodal.

Dálkové plavce hlídají sonary

Po loňském tragickém úmrtí Američana Frana Crippena na dálkové plavce dohlíží moderní bezpečnostní systém se dvěma sonary, které dokážou pokrýt celý okruh dlouhý 2,5 kilometru. Jeho obsluha rychle zjistí, když se někdo ve vodě začne potápět, a může k němu ihned vyslat záchranáře. Pořadatelé na doporučení předsedy technické komise dálkového plavání mezinárodní federace FINA Ronnieho Wonga investovali do přístrojů, i když jeden vyjde na 150 000 dolarů (2,6 milionu korun). Přesvědčil je, že je pak mohou prodat dalším organizátorům k využití pro budoucí závody.

Výsledky závodu žen na 10 km:

1. Payneová (Brit.) 2:01:58,1,

2. Grimaldiová (It.) 2:01:59,9,

3. Lympertaová (Něm.) 2:02:01,8,

4. Gormanová (Austr.) 2:02:12,0,

5. Biagioliová (Arg.) 2:02:12,0,

6. Okimotová (Braz.) 2:02:13,6,

7. Pechanová 2:02:13,8,

...29. Rybářová (obě ČR) 2:05:30,5.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články