Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Páté místo na ME téměř bez tréninku. Co jsem zazvedal, bylo na morál, přiznal Orság

Dlouhé měsíce potíže s ramenem. Pak se přidalo koleno. Od vystoupení na mistrovství Evropy účastník dvou olympijských her Jiří Orság mnoho nečekal. Sice se z gruzínského Batumi nevrátil s osmou medailí, přesto byl s pátým místem v nadhozu a sedmým ve dvojboji nadmíru spokojený.

Jiří Orság
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

Bronz nebyl daleko. Na prsou, ale nad hlavou už ne. Po úspěších na 225 a 235 kilogramech se v nadhozu pokusil o 242 kilogramů. Činku neudržel a skončil pátý. Pro několikanásobného medailistu to ale tentokrát nebylo zklamání.

"Ani jsem netušil, jestli budu vůbec schopný nastoupit do soutěže nebo v jaké formě. Základy byly dost nejisté. Potřeboval jsem hlavně přesvědčit hlavu, že jsem něco natrénoval a že z toho můžu něco vyčarovat," vyprávěl s odstupem několika dní ve Sportovních zprávách Orság.

"Ta kila, co jsem tam zvedl, jsou daleko za osobáky, ale udělal jsem nemožné, že jsem se k těm kilům dostal. Vůbec jsem netušil, že budu schopný přemístit tři kila pod osobákem," dodal.

Problémy s ramenem se podařilo vyřešit za půl roku. Kvůli tomu musel vynechat i loňské mistrovství světa. V přípravě na evropský šampionát se ovšem ozvalo koleno. Tréninkové manko bylo obrovské.

Je nám líto, video expirovalo.
Orság po pátém místu na ME: Potřeboval jsem přesvědčit hlavu, že jsem něco natrénoval

"Měsíc před soutěží, dávali jsme to dohromady tři týdny. Dělal jsem jen něco na vršek. Od pasu dolů jsem nemohl dělat téměř nic. Chyběla záda, nohy. Co jsem zazvedal, bylo na morál, téměř bez tréninku," zdůraznil Orság.

Vzpírání bolí a zranění se nevyhnou nikomu. Ve 30 letech si už Orság prošel ledasčím. "Abych si vzpomněl, kdy jsem naposledy odjel přípravu bez problémů a odjel na závody úplně zdravý, to bych musel zabrousit do juniorských let," podotkl s úsměvem zkušený český reprezentant.

Orság má skvělého parťáka i konkurenta

Orság už olympijské hry okusil dvakrát a vyhlíží Tokio. Jenže cesta do Japonska nebude lemována růžemi. Leda tak velmi trnitými.

V nejtěžší váhové kategorii nad 109 kilogramů se o Hry pokoušejí dva Češi. Kromě Orsága je to také Kamil Kučera, který po loňském bronzu skončil v Batumi v nadhozu čtvrtý a v dvojboji šestý, tedy před týmovým parťákem.

Funguje spolupráce, ale je to i konkurence. "Na tréninku je to lepší, že na to není člověk sám. Navzájem se hecujeme. Nejdeme proti sobě," řekl Orság.

Na druhou stranu podmínky olympijské kvalifikace jsou neúprosné. Za jeden stát může v jedné váhové kategorii soutěžit pouze jeden závodník. A v kvalifikačních bodech má zatím náskok Kučera. "Bude záležet na tom, jak se spolu popereme," připustil Orság.

Nic není zdaleka rozhodnuto. Olympijská kvalifikace trvá celkem 18 měsíců a tahle sezona bude ještě hodně nabitá. Přední české vzpěrače čekají turnaje v Anglii, Německu, San Marinu nebo Kataru a mezi tím také očekávaný vrchol – zářijové mistrovství světa v Thajsku.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články