Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Pardubické závodiště ozdobí žokej Váňa odlitý z bronzu

Pardubice - Ikona dostihového sportu, žokej a trenér Josef Váňa, bude mít na pardubickém závodišti sochu v životní velikosti. Organizátoři Velké pardubické ji odhalí při 120. ročníku tohoto světoznámého dostihového závodu. Sochu zhotovila slévárna v Horní Kalné a jejím autorem je polský sochař Jerzy Bokrzycki, který pro závodiště vytvořil už dvě menší busty koní. Žokej Váňa sochaři modelem nestál, výtvarník vycházel z fotografií.

"Už nyní se vedou diskuze, jestli stavět sochy žijícím lidem. My bereme Josefa Váňu jako významného sportovce, velkého člověka, chceme ocenit jeho sportovní i morální kvality. Sochu si zaslouží. Je to největší legenda Velké pardubické, šestkrát ji vyhrál jako jezdec a sedmkrát jako trenér," uvedl mluvčí Dostihového spolku Dušan Korel.

Socha odlitá z bronzu bude stát před hlavní tribunou a bude otočená směrem k dostihové dráze. Znázorňuje Váňu ve sportovním dresu s bičíkem v ruce, který bude mířit na legendární Taxisův příkop. Samotný Váňa sice o tom, že vzniká jeho socha, věděl, ale tvůrcům do ztvárnění rozhodně nemluvil.

Josef Váňa:

"Nevím, proč ji stavějí zrovna mně, když chci po světě ještě pár roků chodit. Když má někdo čas a peníze a dělá takovéto věci, ať se baví. Říkala mi majitelka stájí, kde máme ustájené koně, že sochu máme akorát Landovský a já."

Socha je společným projektem Dostihového spolku a Jezdecké agentury Artura Bobera, která spolupracuje na Polském dni (v Pardubicích se konal podruhé). Sponzorsky se na soše podílelo šest firem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články