Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Otevře sport dveře k míru? Předseda MOV Bach dorazil na jednání do KLDR

Na třídenní návštěvu do Severní Koreje přiletěl předseda Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach. Delegace přicestovala na pozvání severokorejského olympijského výboru, které MOV obdržel během lednových rozhovorů ve Švýcarsku o účasti sportovců KLDR na Hrách v Pchjongčchangu. 

Předseda MOV Thomas Bach
zdroj: imago sportfotodienst autor: Xu Jinquan

Rozhovory na aktuální návštěvě se budou soustředit na rozvoj sportu v Korejské lidově demokratické republice a přípravu účasti reprezentantů KLDR na nadcházejících olympiádách. Média zatím nemají informace o tom, zda by se delegace MOV mohla setkat s vůdcem komunistického režimu Kim Čong-unem.

Návštěva mezinárodní delegace přichází měsíc po účasti sportovců KLDR na Hrách v Pchjongčchangu, která podle MOV vyslala světu poselství míru z Korejského poloostrova. Podle AFP přinesly OH citelné sblížení obou zemí. Poprvé v olympijské historii se například oba národní výbory dohodly na sestavení jednoho týmu, což byl případ ženského hokeje.

Od skončení OH podnikl Kim Čong-un svou první zahraniční cestu od nástupu k moci v roce 2011, když tento týden tajně navštívil Čínu, a na 27. dubna zástupci Severní a Jižní Koreje stanovili termín prvního mezikorejského summitu po více než deseti letech. Ten má dokonce následovat schůzka severokorejského vůdce s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

"Sport nemůže vytvořit mír, ale může vystavět mosty, otevřít dveře," řekl v únoru Thomas Bach. "Můžeme ukázat, že dialog nás může dovést k pozitivnímu výsledku. (...) Co se týče toho ostatního, je na odpovědných politicích, aby konali. V jejich moci je využít tento elán k vedení diskusí. Z pohledu MOV bude tento dialog pokračovat i po zhasnutí olympijského ohně," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články