Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Oslavy 100 let českého a československého sportu budou velkolepé, přijde řada legend

Dana Zátopková, Barbora Špotáková, Jan Železný a mnozí další čeští sportovci a sportovkyně ozdobí oslavy státního svátku 28. září při příležitosti výročí 100 let českého a československého sportu. Zatím potvrdilo účast na velkolepé akci 147 mistrů světa a zástupci více než stovky sportovních svazů a organizací. Přímý přenos nabídne ČT2 a ČT1.

Je nám líto, video expirovalo.
Chystá se velkolepá oslava 100 let českého a československého sportu

Oslavy budou mít několik částí. Začnou slavnostním obědem na Pražském hradě v prostorách Rudolfovy galerie a Rothmayerova sálu, kterého se zúčastní i prezident Miloš Zeman. Chybět nebudou ani českoslovenští i čeští medailisté z olympijských her a mistrovství světa, zástupci vedení České unie sportu, České obce sokolské a Českého olympijského výboru, představitelé nejvýznamnějších svazů a členové vlády.

Dorazit by měli také například Ester Ledecká, Martina Sáblíková, Pavel Nedvěd, Kateřina Neumannová, Roman Šebrle, Jaromír Jágr, Dominik Hašek, Jan Kodeš nebo Jozef Pribilinec. Akci organizuje Česká unie sportu (ČUS) ve spolupráci s Českou obcí sokolskou, Českým olympijským výborem a Českou televizí.

Vyhlásí se největší momenty českého a československého sportu

Dvoudílný galavečer v přímém přenosu České televize pak připomene českou sportovní historii. V první části budou vyhlášeny výsledky ankety, ve které se po jednotlivých dekádách volily nejvýraznější momenty uplynulých 100 let českého sportu. O vítězích vedle diváckých hlasů rozhoduje odborná akademie složená z předsedů sportovních svazů a spolků, sportovních legend, sportovních novinářů a organizátorů velkých sportovních projektů. Absolutní vítěz se vyhlašovat nebude.

Ředitel ČT Petr Dvořák připomněl, že finále hokejového turnaje v Naganu je dosud nejsledovanějším sportovním přenosem České televize od zavedení měření sledovanosti. "Dívalo se na to devět z deseti lidí, kteří měli zapnutou televizi," řekl. Ocenil, že sportovní úspěchy spojují lidi prostřednictvím pozitivních emocí.

Slavnostní den by měl nabídnout řadu zajímavých setkání

Zatím se kvůli jiným povinnostem omluvily jen tenisové legendy Ivan Lendl a Martina Navrátilová. Dvojnásobný mistr světa v ledním hokeji Milan Nový se těší, že potká sportovce z jiných odvětví. "S Pavlem Nedvědem bych si rád udělal fotku a i ti tři olympijští šampioni v oštěpu, to je unikát," řekl někdejší vyhlášený kanonýr.

Po vyhlášení největších okamžiků bude galavečer pokračovat oslavou českého sportu, při které se bude vedle archivních materiálů pracovat také s akrobacií, pohybovým divadlem a hudebními vystoupeními. Zpívat bude například Marta Kubišová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články