Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Orság získal na ME bronz v nadhozu, Česko má místo v Riu

Förde (Norsko) - Vzpěrač Jiří Orság vybojoval na mistrovství Evropy v norském Förde v supertěžké váhové kategorii nad 105 kg bronz v nadhozu, ve dvojboji byl čtvrtý. Česká republika získala jedno účastnické místo na olympijských hrách v Riu de Janeiro.

Jiří Orság
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Sedmadvacetiletý Orság si připsal do sbírky šestou evropskou medaili v kariéře a první po loňském návratu k závodění po trestu za doping. V roce 2013 měl nejlepší český vzpěrač posledních let pozitivní test na tamoxifen, dvouletý distanc mu vypršel loni v září.

"Každá medaile je skvělá. Ale byla až druhý cíl. Pro nás bylo na prvním místě zajistit místo pro olympiádu, pak jsem se soustředil na boj o medaili. Bylo to podobné jako v Turecku před olympiádou v Londýně, kdy jsme splnili, co jsme měli a já jsem pak ještě získal medaili," řekl Orság.

Znojemský rodák zahájil soutěž sedmým místem v trhu, v němž dostal nad hlavu 184 kg. V nadhozu vzepřel třetím pokusem 238 kg a mohl se radovat po třech letech z medaile. Jeho celkový součet pro olympijský dvojboj byl 422 kg, což znamenalo čtvrtou pozici.

zdroj: ČTK/AP autor: Mike Groll

I díky Orságovi se tak Česká republika vešla mezi sedm zemí, které si z kontinentálního šampionátu odvezly jedno mužské účastnické místo pro olympijské hry v Riu. Před čtyřmi lety v Londýně byl Orság sedmý. "Jsme maximálně spokojení. Skončili jsme v hodnocení třetí ze čtyřiadvaceti zemí, máme místo na olympiádě a ještě medaili," uvedl trenér české reprezentace Pavel Ivanič.

Tři zlata získal suverénně Gruzínec Laša Talachadze, jenž vzepřel 463 kg a v trhu vytvořil evropský rekord 212 kg. Bývalý dopingový hříšník se navíc může brzy dočkat dodatečně i zlata z listopadového mistrovství světa v Houstonu, kde jeho jediný přemožitel Alexej Lovčev z Ruska dopoval. Druhý byl dnes Armén Gor Minasjan (442), třetí Estonec Mart Seim (424). Další český reprezentant v supertěžké váze Kamil Kučera byl desátý v trhu a celkově, v nadhozu skončil osmý.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články