Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Orság vynikl v nadhozu, na MS skončil šestý

Vzpěrač Jiří Orság skončil na MS v olympijském dvojboji jedenáctý v nejtěžší váhové kategorii nad 109 kilogramů. Třicetiletý vzpěrač si navíc šestým místem v nadhozu vylepšil o jednu pozici dosavadní maximum. Třemi světovými rekordy se blýskl gruzínský favorit Laša Talachadze, druhý český vzpěrač Kamil Kučera v Thajsku ani jednou nedostal činku nad hlavu.

Jiří Orság
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

V trhu Orság napodruhé zvedl 176 kg, ale o čtyři kila těžší činka už byla nad jeho síly, takže nezopakoval výkon z dubnového ME a patřilo mu průběžně až 19. místo.

V nadhozu naopak pět kilogramů k výkonu z Batumi přidal, dostal nad hlavu 240 kg a na závěr se ještě neúspěšně pokusil o absolutní české maximum 250 kg. S tím by získal stříbro.

Kučera, který Orsága na ME porazil a skončil ve dvojboji šestý, třikrát nezdvihl v trhu základ 176 kg. Výkon pak nezapsal ani v nadhozu, kde po prvním neúspěšném pokusu (225 kg) nepokračoval.

Pětadvacetiletý Talachadze soutěži dominoval a vylepšil všechna tři maxima, která stanovil v Batumi. V trhu přidal dva kilogramy (220), v nadhozu čtyři (264) a nový rekord ve dvojboji má nyní hodnotu 484 kg. Stříbro získal za výkon o 24 kilogramů horší Gor Minasjan z Arménie, jeho krajan Ruben Aleksanjan skončil třetí součtem 437 kg.

Královnou nejtěžší ženské kategorie se stala teprve devatenáctiletá Číňanka Li Wen-wen. Sesadila z trůnu suverénku posledních let Taťjanu Kaširinovou z Ruska, na niž zbyla tři stříbra.

Ve dvojboji (332 kg) a nadhozu (186) ji Číňanka připravila o světové rekordy, takže nyní vlastní maxima ve všech třech disciplínách. Za vlastním rekordem v trhu (146 kg) zaostala Li Wen-wen o jeden kilogram.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články