Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

"Ondrostroj" se rozjel. Synek postoupil do finále MS a bere jen medaili

Aiguebelette – S přehledem postoupil do finále na mistrovství světa a vybojoval pro Českou republiku účastnické místo na olympijských hrách v Riu de Janeiro, splněno však zdaleka nemá. Ondřej Synek chce v neděli v nejdůležitějším závodě tohoto roku uspět a rozšířit svoji sbírku medailí. 

Je nám líto, video expirovalo.
Synek s Knapkovou se bez obtíží probojovali do finále MS

"Jak už jsem říkal před šampionátem. Pro mě nebylo hlavní se tady kvalifikovat na olympiádu. Chci tady uspět," řekl Synek po semifinále, ve kterém obsadil druhé místo za Litevcem Mindaugasem Griskonisem. "Chtěl jsem tady uspět. To znamená dostat se do finále a bojovat o medaili po letošní, ze začátku nevydařené sezoně. Jediné, co k tomu můžu říct, že béčko bych rozhodně jet nechtěl," podotkl třiatřicetiletý veslař.

Úřadující světový šampion se v letošním roce trápil. Neobhájil titul na mistrovství Evropy a ve dvou startech na Světovém poháru skončil mimo stupně vítězů. Na jezeře Aiguebelette je to však podle trenéra Milana Dolečka opět "ten starý dobrý Synek", další reprezentační kouč Josef Lukš po jeho výkonech prohlásil, že "Ondrostroj" se opět rozjel. I proto se českému reprezentantovi vrátilo sebevědomí.

"Splněno rozhodně nemám"

"Splněno rozhodně nemám. To budu mít, až se mi bude houpat medaile na krku. A myslím si, že po letošní sezoně budu rád za každou. Celou sezonu jedu zezadu a ani jsem nevyhrál žádný závod, na což nejsem zvyklý. To, že jsem získal místo na olympiádu, mě teď nezajímá. Teď se soustředím na finále," prohlásil Synek, jenž získal na MS již tři zlaté medaile a nyní bude útočit na zlatý hattrick. Nejlepší byl totiž v letech 2010, 2013 a 2014.

V semifinále sice prohrál s Litevcem Griskonisem, ale moc jej to netrápilo. "Kdybych chtěl, asi bych Litevce předjel. Ke konci dost tuhnul. Nechtěl jsem se ale zbytečně vyšťavovat, když jsem viděl, že Kubánec zastavil. Je jedno, jestli budu ve finále vedle Drysdalea zleva nebo zprava," pousmál se Synek.

Výkon Griskonise jej ale trochu překvapil, hlavně jeho rychlý začátek. "Přišlo mi, že jel až moc. Musel jsem jet to, co normálně nejezdím. První pětistovku běžně jezdíme o tři vteřiny pomaleji. Nechtěl jsme ho ale pustit na víc než loď před sebe," uvedl Synek, jehož krátce předjel i Kubánec Angel Fournier. Ten však v závěru opět klesl na třetí místo a všichni tři bezpečně kontrolovali postup do finále.

Boj o medaile bude podle Synka hodně vyrovnaný. Opět se dá očekávat rychlý úvod Griskonise a drtivý finiš Mahého Drysdalea z Nového Zélandu. "Litevec to napálí a bude spoléhat, že vydrží až do konce. Nejde mu o to, aby vyhrál, ale chce poprvé v životě získat medaili. To je jeho hlavní úkol a ví, že mu to může vyjít. Uvidíme, jak se k tomu postaví Drysdale. Jestli jeho nástup zachytí, nebo to jako vždy nechá a pojede zezadu," uvažoval Synek.

Radost mu udělal i Tufte

Velkou radost mu ale udělal finálový postup jeho kamaráda a dvojnásobného olympijského šampiona Olafa Tufteho z Norska, se kterým absolvoval závěrečnou přípravu na MS v Itálii. "Hrozně mě překvapil a potěšil. V devětatřiceti letech se kvalifikoval na olympiádu. Přitom mu nikdo nevěřil a poslední tři, čtyři sezony ho všichni odepisovali," řekl Synek.

Díky tomu se po deseti letech opět ve finále potkají všichni tři medailisté z MS 2005 v japonském Gifu - Drysdale, Tufte a Synek. "Teď si dám ledovou vanu, abych si trochu zregeneroval nohy, masáž a v sobotu lehčí trénink. Více se udělat nedá," dodal Synek ke svému dalšímu programu. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články