Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Ondra má z boulderingu bronz. Adamovská v obtížnosti skončila šestá

Vyhrál semifinále a ve finále skončil na bronzové příčce. Adam Ondra přidal do své sbírky medailí další cenný kov, tentokrát z boulderingu na mistrovství Evropy v Mnichově. Ondra topoval stejně jako dva jeho soupeři na dvou bouldrech, rozhodl počet pokusů. Zvítězil Rakušan Nikolaj Užnik. Eliška Adamovská skončila v lezení na obtížnost na šestém místě, zlato získala olympijská vítězka Janja Garnbretová ze Slovinska. Michaela Smetanová nepostoupila ze semifinále a patří jí osmnáctá ozice.

Adamovská dosáhla na finálové cestě na 37 z 51 chytů, na medaili bylo třeba vylézt ještě o čtyři výš. Premiérový evropský titul v této disciplíně získala slovinská hvězda Janja Garnbretová.

Olympijská vítězka a dvojnásobná světová šampionka v lezení na obtížnost se neudržela až na posledním chytu před vrcholem a vyhrála před rakouskou exmistryní světa Jessicou Pilzovou a Manon Hilyovou z Francie. 

Extrémní boulder

Ondra, který má v boulderingu na kontě světový titul z roku 2014, postoupil do šestičlenného finále jako vítěz semifinále, v němž jako jediný dokázal zdolat dva bouldery. V souboji o titul vyřešili dvě ze čtyř překážek všichni tři medailisté, o konečném umístění pak ve prospěch Ondrových soupeřů rozhodl menší počet pokusů.

"Obrovská spokojenost se 3. místem. Opět těžká čtveřice boulderů. Mám pocit, že jsem tentokrát nemohl lézt lépe. Teď je čas si odpočinout a zítra vyrazit na stěnu lezení na obtížnost. Bude to čtvrtý den za sebou! Snad jsem ušetřil nějakou energii a drahocennou kůži na prstech," uvedl Ondra, jehož v neděli čeká finále v obtížnosti, do něhož postoupil z děleného prvního místa v kvalifikaci.

Po úvodním boulderu, který byl pro všechny finalisty neřešitelný, dosáhl Ondra na vrchol druhé překážky až na desátý pokus deset sekund před koncem vymezeného času. Třetí cestu zvládl vyřešit na druhý pokus, čtvrtá opět byla pro lezce s výjimkou čtvrtého Francouze Mejdiho Schalcka, jenž dosáhl alespoň na zónu, nezdolatelná.

Devětadvacetiletý brněnský rodák Ondra ziskem bronzu navázal na dvě stříbra z kontinentálních šampionátů v této disciplíně z let 2010 a 2015. Ve sbírce má z boulderingu i dvě stříbra z MS.

Mistrovství Evropy ve sportovním lezení v Mnichově:

Muži:

Bouldering: 1. Uznik (Rak.) 49,6, 2. Avezou (Fr.) 49,5, 3. Ondra (ČR) 49,0, 4. Schalck (Fr.) 30,8, 5. Schenk (It.) 28,0, 6. Kruder (Slovin.) 6,0.

Ženy:

Obtížnost: 1. Garnbretová (Slovin.) 50+, 2. Pilzová (Rak.) 45+, 3. Hilyová (Fr.) 41+, ...6. Adamovská (ČR) 37+, v semifinále 18. Smetanová, v kvalifikaci 32. Širůčková, 38. Janošová, 39. Jurčenková (všechny ČR).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články