Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Ondra překvapivě skončil na MS už v semifinále kombinace, do Tokia se nekvalifikoval

Adamu Ondrovi nevyšel na mistrovství světa hlavní úkol. V semifinále kombinace skončil až osmnáctý, nepostoupil do finále a v Hačiodži účast na olympijských hrách v Tokiu nevybojoval. Ondra by měl mít další šanci na přelomu listopadu a prosince ve francouzském Toulouse, kam bude pozváno dvacet nejlepších dosud nekvalifikovaných závodníků z letošního Světového poháru napříč disciplínami. Tam se utkají o šest míst. Jedno místo bude k dispozici na jaře 2020 na ME.

Adam Ondra
zdroj: ČTK/AP

Cesta soutěží na MS byla hodně trnitá už od počátku. V rychlosti časem rovných devět sekund výrazně zaostal za svými možnostmi, při měření sil se specialisty byl v sobotu o více než sekundu rychlejší. Skončil tak poslední z dvaceti závodníků. V boulderingu si mírně vylepšil náladu, když třikrát zdolal kompletní cestu a skončil šestý.

Hlavní problém však nastal v závěrečném lezení na obtížnost. Dlouho to vypadalo, že bude mít štěstí a s výkonem 34+ se jako osmý dostane do finále a zajistí si i letenku do Tokia.

Čekalo se na konečný verdikt rozhodčích, kteří prověřovali, zda jeho cesta byla v pořádku. Výrok však zněl neúprosně. Ondrovi byl kvůli dotyku nýtu s postupovým jištěním uznán jako nejvyšší chyt číslo 10, což znamenalo propad až na 18. pozici.

Nic na tom nezměnil ani odpor české výpravy. "My jsme měli okamžitě připravený protiprotest, že Adam nýt sice kontaktoval, ale nepoužil ho. Nicméně odvolací porota, která má k dispozici video z více úhlů a kde je několik lidí, rozhodla, že je původní protest oprávněný, že Adam nýt použil," popsal Radiožurnálu šéftrenér české lezecké reprezentace Tomáš Binter.

Je nám líto, video expirovalo.
Ondra na MS v kombinaci neuspěl

Ondrovi se přitom velmi vydařila kvalifikace. Mezi dvacítku postupujících se mistr světa z lezení na obtížnost kvalifikoval z druhého místa, lepší součin všech tří disciplín měl pouze japonský mistr světa v boulderingu Tomoa Narasaki. Stříbrnému v lezení na rychlost Janu Křížovi postup unikl o dvě příčky.

Nezdařená kvalifikace narušuje Ondrovi program. Vše teď nasměruje k podzimnímu klání ve Francii. "Bohužel je to velká rána do nastaveného tréninku, že musíme jet na konci listopadu do Toulouse. Nedá se nic dělat," litoval Ondra v rozhovoru pro Radiožurnál.

Ondrova závěrečná disciplína a klíčová chyba v čase 1:31:40.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články