Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Ondra ovládl první světový pohár sezony ve sportovním lezení

Adam Ondra vyhrál úvodní závod sezony Světového poháru ve sportovním lezení. Ve švýcarském Meiringenu ovládl bouldering, v jehož finále předčil pětici asijských soupeřů. Stupně vítězů s ním obsadili exmistr světa Tomoa Narasaki a Rei Sugimoto z Japonska.

Ondra nejprve obsadil třetí místo v kvalifikaci a postoupil jako jediný z pěti českých reprezentantů. Mezi dvacítkou semifinalistů už byl nejlepší, poté co jako jediný na všech čtyřech boulderech dosáhl na vrchol.

Ve finále to šestadvacetiletý Čech zopakoval, byť se do čela pořadí probil až z pátého místa po prvním kole, v němž ke zdolání takzvaného problému potřeboval více pokusů a času. Před posledním boulderem už byl ale druhý a na neúspěch vedoucího Narasakiho i ostatních soupeřů odpověděl jako poslední startující takzvanou flashí. Na top dosáhl hned napoprvé.

Je nám líto, video expirovalo.
Ondra neměl konkurenci v boulderingu a sezonu SP otevřel jednoznačným vítězstvím

Už když Ondra finálové bouldery poprvé uviděl, věděl, že má výhodu. V jednom z nich bylo potřeba využít spáru ve stěně. "Není to tak složité, ale musíte si to vyzkoušet. A většina těch kluků žábu nikdy nedělala. A to je pak těžké jít na to poprvé rovnou ve finále poháru," vysvětlil.

Přesně to se potvrdilo. Žábu, tedy správný způsob vložení ruky do spáry, aby se udržel, Ondra využil, jako jediný vylezl všechny čtyři bouldery a zvítězil. O další vítězství se pokusí už za týden v Moskvě.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články