Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

ON-LINE: Sportovní aspekty ruské invaze na Ukrajinu

On-line textový přenos

09:09

Disciplinární komise Mezinárodní gymnastické federace (FIG) potrestala ročním zákazem startů ruského gymnastu Ivana Kuljaka za veřejnou podporu ruské invaze na Ukrajinu. Prohřešku se dopustil na březnovém Světovém poháru v Dauhá, kde si přišel na slavnostní vyhlášení pro bronzovou medaili za cvičení na bradlech s připnutým písmenem Z na hrudi.

08:35

Ukrajinská fotbalová reprezentace vyhrála i druhý přípravný zápas, ke kterému nastoupila po únorovém vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. V úterním utkání s italským prvoligovým Empoli zvítězila 3:1 a navázala na výhru 2:1 nad Mönchengladbachem z minulého týdne.

08:00

STŘEDA 18. 5.

13:26

Ruští hokejisté se mohou zúčastnit draftu NHL, který se uskuteční 7. až 8. července v Montrealu. Uvedl to komisionář zámořské soutěže Gary Bettman. NHL v únoru po ruské invazi na Ukrajinu přerušila obchodní vztahy s Ruskem.

08:27

Chelsea koupí od Romana Abramoviče za 4,25 miliardy liber konsorcium vedené spolumajitelem baseballového klubu LA Dodgers. Peníze půjdou na charitu.

7:00

SOBOTA 7. 5.

09:31

Juniorské mistrovství světa v hokeji v roce 2023, o jehož pořadatelství kvůli invazi na Ukrajinu přišlo Rusko, se uskuteční v kanadských městech Halifaxu a Monctonu. Informovala o tom Mezinárodní hokejová federace.

09:30

PÁTEK 6. 5.

19:24

Ukrajinská fotbalová reprezentace odehraje první zápas od únorové invaze ruských vojsk 11. května proti Borussii Mönchengladbach. Utkání bude mít charitativní podtext, ale také bude sloužit jako příprava před červnovým play-off o postup na mistrovství světa.

11:18

Mezinárodní federace akademického sportu FISU pozastavila kvůli ruské invazi na Ukrajinu hostitelská práva Jekatěrinburgu na uspořádání světové univerziády v roce 2023. Už dříve FISU Rusku a Bělorusku, které válku podporuje, odebrala pořadatelství tří letošních akcí. Sportovci obou zemí jsou předběžně do konce roku suspendováni.

11:17

PÁTEK 29. 4.

08:38

Ukrajinské fotbalové kluby se dohodly na ukončení ligové sezony, která je přerušená od únorové invaze Ruska do země. Konečné pořadí nejvyšší soutěže bude určeno na základě tabulky z 24. února, tedy ze dne zahájení ruského útoku, mistrovský titul ale nebude udělen. Rozhodnutí z úterního jednání zástupců ligy ještě musí formálně schválit vedení ukrajinského fotbalového svazu.

08:38

STŘEDA 27. 4.

16:27

Mezinárodní bruslařská unie (ISU) odebrala Rusku pořadatelství listopadového závodu Grand Prix v krasobruslení. Hledá místo Moskvy náhradního organizátora, přičemž národní federace mají případný zájem o převzetí závodu ohlásit do 6. května. Jedná se o poslední zastávku šestidílného seriálu v termínu od 25. do 27. listopadu, po níž následuje už jen finále Grand Prix v Turíně.

16:27

PONDĚLÍ 25. 4.

13:31

Ruští a běloruští tenisté zřejmě ještě před Wimbledonem nebudou smět hrát na velkém antukovém turnaji mužů a žen v Římě, který se uskuteční od 8. května. Organizátoři turnaje jsou podle listu Corriere della Sera pod tlakem italské vlády, aby tenistům ze spojeneckých zemí zakázali po vzoru londýnského grandslamu účast.

09:50

Dvojnásobný olympijský vítěz z Her v Tokiu Jevgenij Rylov dostal devítiměsíční distanc za účast na shromáždění na podporu ruského rezidenta Vladimira Putina a invaze na Ukrajinu. Postih od Mezinárodní plavecké federace (FINA), který mu zakazuje účast na všech mezinárodních soutěžích, je spíše symbolický. FINA totiž ruské a běloruské plavce a závodníky v dalších plaveckých sportech vyloučila ze všech mezinárodních závodů na zbytek roku 2022.

09:49

PÁTEK 22. DUBNA

08:32

První tenista světového žebříčku Novak Djokovič nesouhlasí se zákazem startu ruských a běloruských tenistů ve Wimbledonu. "Vždycky budu odsuzovat válku a nikdy ji nebudu podporovat, protože sám jsem dítě války," citovala agentura Reuters Djokoviče, který v dětství zažil konflikt v bývalé Jugoslávii. "Vím, jak vás válka poznamená. V Srbsku si všichni pamatujeme, co se stalo v roce 1999," přidal Djokovič. "Nicméně ani tak nemůžu podpořit rozhodnutí Wimbledonu, které je prostě šílené. Když se politika smíchá se sportem, je to špatně," dodal.

08:31

ČTVRTEK 21. DUBNA

16:48

Ruští a běloruští tenisté a tenistky byli vyloučeni z Wimbledonu. Informovali o tom organizátoři londýnského grandslamu.

16:41

Od tohoto týdne se konají v Česku tři tenisové challengery za sebou, a zatímco londýnský Wimbledon údajně nehodlá na svůj slavný grandslam na trávě pustit ruské hráče, v Praze a Ostravě se objevit můžou. Nová víza sice Rusové do Česka nedostanou, ale pokud v Česku dlouhodobě žijí nebo přijedou ze zemí schengenského prostoru, tak jim organizátoři nemůžou ve startu bránit.

10:19

Ruští tenisté budou kvůli invazi na Ukrajinu vyloučeni z Wimbledonu, tvrdí zpravodajský web Sportico. Pořadatelé londýnského grandslamu tuto informaci zatím nepotvrdili. Dříve uvedli, že o účasti ruských a běloruských hráčů a hráček na wimbledonské trávě jednají s britskou vládou. Konečné stanovisko plánovali zveřejnit v polovině května.

08:00

STŘEDA 20. DUBNA

10:47

Mezinárodní bruslařská unie (ISU) ještě neodebrala Rusku pořadatelství závodu v příštím ročníku krasobruslařské Grand Prix. Zatím je naplánovaný v kalendáři na 25. až 27. listopadu jako poslední zastávka před finále seriálu v Turíně. Nyní se ISU ptá svých členů na jejich názor, jak s touto akcí naložit. 

8:00

ÚTERÝ 19. DUBNA

18:22

Britská vláda zařadila na sankční seznam ředitele fotbalové Chelsea Eugena Tenenbauma. Jako blízkému spolupracovníkovi majitele klubu Romana Abramoviče, který je spolu s dalšími ruskými oligarchy na seznamu už od začátku března, mu vláda zmrazí majetek.

16:57

Odložené semifinále evropské baráže mistrovství světa mezi fotbalisty Ukrajiny a Skotska se odehraje 1. června. Datum duelu, který se v původním termínu neuskutečnil kvůli ruské invazi na Ukrajinu, oznámily FIFA a UEFA. Vítěz se o postup na šampionát v Kataru utká s Walesem. Finále, v němž se rozhodne o posledním evropském účastníkovi turnaje, je na programu 5. června.

12:58

Juniorské mistrovství světa v plavání, které bylo odebráno Kazani, se uskuteční v Limě. Peruánská metropole bude závody více než 600 nadějných plavců hostit od 30. srpna do 4. září.

12:36

Mistrovství volejbalistů letos uspořádají Polsko a Slovinsko. Oznámil to polský premiér Mateusz Morawiecki. Šampionát mělo původně na přelomu srpna a září hostit Rusko, mezinárodní federace FIVB mu ho ale kvůli vojenskému vpádu na Ukrajinu odebrala.

12:02

Prezident Japonské judistické federace Jasuhiro Jamašita odsoudil Vladimira Putina kvůli invazi na Ukrajinu. Jeho jednání podle Jamašity odporuje judistické etice. Ruský prezident přitom judo od mládí provozuje a je držitelem černého pásku. Jamašita s ním před časem točil instruktážní video o tomto sportu.

10:24

Téměř 100 000 korun se podařilo získat z aukcí dresů a vybavení známých sportovců z charitativní aukce v Brně. Vydražená suma poputuje na pomoc ukrajinským dětem. Nejcennějším předmětem dražby se stala raketa Petry Kvitové, za kterou nový majitel zaplatil 60 000 korun.

7:00

ČTVRTEK 14. DUBNA

17:59

Evropská atletická federace zařídila 60 ukrajinským závodníkům tréninkový kemp v Bulharsku, kde se budou moct připravovat až do srpnového mistrovství Evropy v Mnichově.

16:47

Kvůli ruské invazi na Ukrajinu už nebude hvězdný německý stolní tenista Ovtcharov hrát za Orenburg. V bohatém ruském klubu podporovaném společností Gazprom působil od roku 2010 a vyhrál s ním mimo jiné pětkrát Ligu mistrů.

14:25

Rusko, které je kvůli invazi na Ukrajinu prakticky vyloučené ze světového sportu, plánuje s Čínou připravit společné soutěže a další akce. "Brzy bude vytvořena pracovní skupina, která připraví události pro příští dva roky. Už jsme dostali spoustu požadavků od národních sportovních federací Ruska a Číny na pořádání společných soustředění, soutěží a turnajů v naší zemi i v Číně," uvedl prezident Ruského olympijského výboru Stanislav Pozdňakov.

8:00

STŘEDA 13. DUBNA

12:26

V Labe Aréně v Račicích se od začátku dubna připravuje devět mladých ukrajinských kanoistů s trenérkou. Plánuje se také příjezd patnáctičlenné skupiny ukrajinských veslařů. Členové ukrajinské veslařské reprezentace dosud nabídku české strany nevyužili, protože byli při zahájení ruského útoku na Ukrajinu na soustředění v různých koutech světa a tam zůstávali.

7:00

ÚTERÝ 12. DUBNA

16:09

Poté, co Mezinárodní sáňkařská federace (FIL) neuspěla se suspendací Ruska kvůli vlastním stanovám, hledá jiné způsoby, jak sankce prosadit. Výkonná rada reagovala na čtvrteční rozhodnutí své arbitráže, která vyhověla ruskému odvolání a vyřazení ruských sportovců ze závodů a funkcionářů z komisí či pracovních skupin z právních důvodů zrušila.

11:27

Ukrajinská střelecká federace (USF) protestuje proti tomu, že ruský miliardář Vladimir Lisin stále zůstává v čele Mezinárodní federace sportovní střelby (ISSF). Lisina, který vlastní ocelářskou firmu, označil prezident USF Vladimir Volkov za blízkého přítele ruské hlavy státu Vladimira Putina.

10:57

Fotbalistky Ateksu Kyjev se budou po ruské invazi na Ukrajinu připravovat v Pardubicích. Informovala o tom v tiskové zprávě iniciativa Železnice pomáhá, která pro členky týmu vypravila autobus. Ubytování osmnácti hráčkám zajistil pardubický Rotary Club.

08:00

PONDĚLÍ 11. DUBNA

15:39

Po odebrání pořadatelství Moskvě se letošní mistrovství Evropy ve sportovní střelbě uskuteční v Polsku a na Kypru. Vedení kontinentální federace určilo Vratislav jako dějiště soutěží v kulových disciplínách na 25 a 50 metrů, v Larnace budou bojovat o tituly brokaři.

12:52

Rusko poprvé na soudním poli uspělo s odvoláním proti vyloučení svých sportovců z mezinárodních soutěží kvůli invazi na Ukrajinu. Arbitráž světové sáňkařské federace FIL vyhověla stížnosti ruského svazu (FSSR) a zrušila rozhodnutí o suspendaci jeho sportovců, trenérů a funkcionářů ze závodů.

07:00

SOBOTA 9. DUBNA

13:59

Mezinárodní federace Světová atletika (WA) zřídila fond na pomoc ukrajinským atletům. Jeho prostřednictvím by mělo být finančně zajištěno, aby mohli sportovci a jejich trenéři po ruské invazi pokračovat v přípravě a případně se kvalifikovat a zúčastnit mistrovství světa. Šampionát hostí od 15. července americké Eugene.

08:00

PÁTEK 8. DUBNA

13:59

Bývalý ukrajinský fotbalista a nejlepší evropský hráč za rok 1986 Ihor Belanov se rozhodl aktivně bránit svoji zemi proti ruské invazi. Jednašedesátiletý vicemistr Evropy a držitel Zlatého míče se podle ukrajinských médií zaregistroval do ozbrojených složek v rodné Oděse.

Belanov již v březnu vyzval na sociálních sítích k ukončení války. Nyní se objevil s útočnou puškou v ruce na barikádách v jihoukrajinském přístavním městě. "Prosím vás, abyste zastavili krveprolití našich lidí. Naši dědové a otcové nestavěli naše města, aby se v nich bojovalo, ale aby v nich žili šťastní lidé," napsal již dříve Bělanov.

13:57

Legendární trenérka Taťjana Tarasovová se obává velkého odlivu ruských krasobruslařů do zahraničí, aby alespoň v jiných národních barvách mohli závodit na mezinárodní úrovni. Aktuálně kvůli invazi na Ukrajinu na vrcholné akce nesmějí a není jasné, jak dlouho bude válka a s ní související sankce trvat.

"Pokud se tato záležitost nevyřeší a nevrátí nás, pak možná naši krasobruslaři začnou odcházet masově. Sportovní život je velmi krátký, spousta z nich nebude mít možnost závodit znovu. Proto se musejí společně s trenéry rozhodnout, co bude lepší," uvedla.

12:05

Bývalý německý cyklista Jan Ullrich vydražil na pomoc obětem války na Ukrajině za bezmála milion korun jedno ze speciálních kol pro Tour de France. Za podepsaný stroj zkonstruovaný pro start na "Staré dámě" v roce 1998 získal v aukci na dražebním portálu United Charity 40 100 eur (zhruba 983 tisíc korun).

Celý výtěžek Ullrich věnuje charitě Srdce pro děti. "Ze srdce si přeju, aby se na Ukrajinu zase brzy vrátily mír a štěstí," vzkázal vítěz Tour de France (1997) a Vuelty (1999) ve video vzkazu na Instagramu.

10:04

Běžci z Ruska a Běloruska nebudou smět startovat na letošním maratonu v Bostonu. Zástupci slavného závodu v reakci na pokračující invazi na Ukrajinu oznámili, že ruší jejich dřívější povolení k účasti. Rozhodnutí se ale nedotkne ruských a běloruských vytrvalců, kteří mají trvalý pobyt v zahraniční. Ti mohou i nadále nastoupit jako neutrální sportovci.

8:00

ČTVRTEK 7. DUBNA

11:10

Polsko žádá vyloučení Ruska ze všech mezinárodních federací v olympijských sportech, dokud nebude mír na Ukrajině. Po jednání rady Evropské unie pro vzdělání, mládež, kulturu a sport to řekl polský ministr sportu Kamil Bortniczuk. Drtivá většina sportovních federací po doporučení Mezinárodního olympijského výboru (MOV) zakázala ruským sportovcům účast v mezinárodních soutěžích, ale například z MOV ruský olympijský výbor vyloučen nebyl a podobná je situace i ve většině federací.

8:00

STŘEDA 6. DUBNA

13:54

Simon Fourcade se zastal ruských závodníků, kteří byli kvůli invazi na Ukrajinu vyloučeni z mezinárodních závodů. Tento krok prý bývalý francouzský biatlonista považuje za kontraproduktivní a mezinárodní federace IBU by ruské sportovce neměla ostrakizovat. Jeho názory však narazily na velký odpor ukrajinského biatlonisty Dmytra Pidručného, který brání svou vlast se zbraní v ruce.

8:00

PONDĚLÍ 4. DUBNA

21:04

Novými posilami fotbalistek pražské Slavie se staly ukrajinské reprezentantky Roksolana Kravčuková a Iryna Kotjašová. Obě hráčky, které přišly do pražského týmu z týmu WFC Žytlobud-2 Charkov, podepsaly smlouvu do konce sezony.

00:01

PÁTEK 1. DUBNA

14:19

Švédsko vyřadilo z basketbalové reprezentace na neurčito bývalého hráče NBA Jonase Jerebka kvůli tomu, že v době invaze ruských vojsk na Ukrajinu podepsal smlouvu s týmem CSKA Moskva.

8:00

ČTVRTEK 31. BŘEZNA

19:35

Ligová fotbalová asociace nabídne ukrajinským rodinám, které odcestovaly do Česka kvůli ruské vojenské invazi, vstupenky na utkání nejvyšší domácí soutěže. Nabídka volných lístků je součástí projektu Liga pro Ukrajinu, která chce v Česku podpořit sportovní aktivity ukrajinských dětí.

00:01

STŘEDA 30. BŘEZNA

11:10

Elitní plavecká soutěž International Swimming League (ISL) se letos kvůli válce na Ukrajině neuskuteční. Čtvrtou sezonu pořadatelé odložili na rok 2023. Vítězství bude obhajovat tým Energy Standard, kterému k triumfu loni pomohla i česká znakařka Simona Kubová. Skvělými výkony včetně několika českých rekordů se v různých kolech prezentovala také kraulařka Barbora Seemanová.

10:06

Turecká plavkyně narozená na Ukrajině Viktoria Günesová zveřejnila na Instagramu fotografii, na níž jsou vidět její obuté nohy, jak stojí na ruské vlajce. Mistryně Evropy z dlouhé polohovky na loňském šampionátu v krátkém bazénu tím rozhořčila ruské závodníky. Mezinárodní plavecká federace (FINA) v reakci na tento incident vydala prohlášení, v němž vyzvala sportovce k zachovávání respektu.

7:00

ÚTERÝ 29. BŘEZNA

14:48

Cyklistický tým Gazprom-RusVelo dnes přerušil činnost. Stáj, do které patří český šampion Michael Kukrle a talentovaný Mathias Vacek, byla na začátku března stejně jako další ruské a běloruské týmy kvůli invazi na Ukrajinu vyloučena ze všech mezinárodních závodů. Vedení stále marně hledá nového sponzora místo ruské energetické společnosti Gazprom.

10:25

Čtyřnásobný mistr světa v cyklistické časovce Němec Tony Martin se rozhodl vydražit svou jedinou olympijskou medaili ve prospěch obětí války na Ukrajině. Za časovkářské stříbro z her v Londýně v roce 2012 by podle listu Bild rád získal 20 000 eur (zhruba půl milionu korun).

10:25

NEDĚLE 27. BŘEZNA

12:54

Ukrajinská běžkyně Valentina Verecká, která nedávno uprchla se svou dcerou před ruskou invazí do Izraele, vyhrála maraton v Jeruzalémě. V cíli slavila s ukrajinskou a izraelskou vlajkou.

07:00

PÁTEK 25. BŘEZNA

09:19

Fotbalová Chelsea může opět v omezené míře prodávat lístky na zápasy. O částečném uvolnění sankcí vůči ruskému majiteli klubu Romanu Abramovičovi informovala britská vláda s tím, že zisk z prodeje půjde na pomoc uprchlíků z Ukrajiny.

07:00

ČTVRTEK 24. BŘEZNA

16:46

Mezinárodní plavecká federace FINA se po delším vyčkávání rozhodla vyloučit sportovce Ruska a Běloruska ze svých soutěží.

15:16

Dvojnásobný olympijský vítěz v plavání Jevgenij Rylov nebude startovat na mistrovství světa, které se v létě uskuteční v Budapešti. Odhlásil se na protest proti sankcím pro ruské sportovce kvůli invazi na Ukrajinu.

14:26

Ruští krasobruslaři, kteří kvůli invazi na Ukrajinu nesmějí závodit na mistrovství světa, budou mít vlastní soutěž. V elitním startovním poli Channel One Trophy nechybí ani evropská šampionka Kamila Valijevová, která měla v prosinci na národním šampionátu pozitivní dopingový test.

11:13

Ukrajinský boxer Oleksandr Usyk by měl v létě obhajovat tituly v těžké váze v zápase s Anthonym Joshuou. Podle serveru ESPN dostal od vlády svolení k vycestování z vlasti, kde od vypuknutí ruské invaze slouží v aktivních zálohách.

08:00

STŘEDA 23. BŘEZNA

18:58

Vedení basketbalové Evropské ligy definitivně vyřadilo tři ruské týmy z tohoto ročníku soutěže a anulovalo jejich výsledky. Zenit Petrohrad, Unics Kazaň a CSKA Moskva byly od začátku ruské invaze na Ukrajinu 24. února suspendovány a jejich zápasy byly odloženy.

16:30

Ruská invaze na Ukrajinu a koronavirová pandemie ovlivní los fotbalového mistrovství světa v Kataru. V době losování 1. dubna bude známo pouze 29 z 32 účastníků. Zbývající tři místa by měla být obsazena v červnu.

Při losování bude 29 kvalifikovaných týmů rozděleno do čtyř košů podle žebříčku FIFA. Hostitel Katar bude v prvním koši společně s úřadujícím šampionem Francií, Belgií, Brazílií, Argentinou a Anglií. Mistři světa z roku 2014 Němci, kteří jsou už více než tři roky mimo elitní desítku žebříčku, budou ve druhém koši.

13:34

Dvojnásobný olympijský šampion Vasilij Lomačenko nebude v červnu v Melbourne boxovat s Georgem Kambososem ve sjednocovacím zápase o tituly v lehké váze. Ukrajinský reprezentant dal přednost obraně vlasti před ruskou invazí. Lomačenko se po vojenském útoku připojil k aktivním zálohám, a i když už pro zápas s Kambososem uzavřel smlouvu, rozhodl se zůstat na Ukrajině. 

11:06

Někdejší nejlepší fotbalista světa Andrij Ševčenko ubytuje ve svém domě v Surrey dvě rodiny uprchlíků z Ukrajiny. Založil také charitativní sbírku, ve které chce na pomoc krajanům zasaženým ruskou invazí vybrat dva miliony liber (zhruba 59 milionů korun).

Bývalý kapitán i trenér ukrajinské reprezentace přiznal, že po zahájení ruského útoku byl v šoku. "Hned poté jsem ale začal přemýšlet o tom, jak své vlasti mohu pomoci," řekl pětačtyřicetiletý Ševčenko.

09:18

Dvojnásobný olympijský vítěz v plavání Jevgenij Rylov přišel kvůli podpoře ruské invaze na Ukrajinu o smlouvu s výrobcem plavek Speedo. Rylov se minulý pátek v Moskvě zúčastnil shromáždění s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Na oblečení měl také písmeno Z, které na sobě mají na Ukrajině ruské tanky a další vojenská vozidla. "Vzhledem k jeho účasti na stadionu v Lužnikách se Speedo rozhodlo s okamžitou platností ukončit s Rylovem sponzorskou spolupráci," uvedla společnost v prohlášení s tím, že částku místo toho věnuje na pomoc uprchlíkům.

08:14

Ruský fotbalový svaz neuspěl u CAS ani s třetí žádostí o dočasné pozastavení sankcí za invazi na Ukrajinu. Tentokrát se marně odvolal proti přímému postupu Polska do finále baráže o mistrovství světa v Kataru. 

08:14

ÚTERÝ 22. BŘEZNA

15:46

Ruský velmistr Sergej Karjakin dostal za schvalování vojenského útoku na Ukrajinu od Mezinárodní šachové federace (FIDE) půlroční zákaz činnosti. Přijde tak o start na červnovém Turnaji kandidátů.

11:14

Někdejší fotbalový idol David Beckham dočasně předal kontrolu nad svým účtem na Instagramu ukrajinské lékařce z porodnického oddělení nemocnice v Charkově, aby svým fanouškům ukázal realitu války. Jeho 71,5 milionu sledujících tak mělo možnost vidět, jak nastávající matky a jejich novorozené děti žijí v provizorních podmínkách ve sklepě porodnice ve městě, které bombarduje ruská armáda.

"Dnes předávám své sociální sítě Iryně, vedoucí regionálního perinatologického centra v Charkově na Ukrajině, kde pomáhá matkám při porodu. Přejděte na mé stories, abyste se dozvěděli víc o úžasné práci, kterou Iryna a jí podobní zdravotníci dělají pro záchranu životů na Ukrajině. Přispějte, prosím, jak můžete na podporu UNICEF a lidí jako Iryna pomocí dárcovského odkazu v mém biu," připsal Beckham k videu, v němž svůj krok oznámil.

08:00

PONDĚLÍ 21. BŘEZNA

15:59

Fotbalový klub FC Olympia Hradec Králové 1901 zorganizoval pomoc ukrajinským fotbalistům ze Žytomyru, kteří kvůli ruské agresi uvázli na soustředění v Turecku a nemohli se vrátit domů.

Hradecký klub hrající momentálně nejnižší okresní soutěž, III. třídu, zajistil sportovcům i jejich týmu ubytování i stravu, včetně možnosti působení ukrajinských fotbalistů v českých klubech. ČTK o tom informovali zástupci klubu. Do 30. června na své náklady zajistí setrvání celého týmu FC Polissja Žytomyr v Hradci Králové.

15:32

Mezinárodní fotbalová federace FIFA věnuje Ukrajině jeden milion dolarů (zhruba 22,5 milionu korun) na pomoc po vpádu ruských vojsk. Na ukrajinský svaz už mezitím dorazila první zásilka humanitární pomoci FIFA.

"Chceme v tomto konfliktu splnit svou roli a pomoct lidem na Ukrajině i těm, kteří ze země utekli před válkou," uvedl předseda FIFA Gianni Infantino.

15:00

NEDĚLE 20. BŘEZNA

16:54

Švýcarský tenista Roger Federer daruje prostřednictvím své nadace 500 tisíc dolarů (11 milionů korun) dětem postiženým vpádem ruských vojsk na Ukrajinu. Peníze mají pomoci k tomu, aby byly ukrajinské děti v bezpečí a měly přístup ke vzdělání.

15:34

Hokejová reprezentace dá najevo sounáležitost s válkou sužovanou Ukrajinou, která čelí ruské invazi. Zápasy před mistrovstvím světa ve Finsku odehraje národní tým se žlutomodrou stužkou na dresech. Dražba dresů z olympijského turnaje v Pekingu ve prospěch uprchlíků z Ukrajiny vynesla takřka půl milionu korun.

13:09

Mezinárodní sportovní arbitráž (CAS) zamítla odvolání Ruského fotbalového svazu proti vyloučení jeho reprezentace z kvalifikace o mistrovství světa v Kataru. Federace FIFA vyřadila Rusko kvůli vojenskému útoku na Ukrajinu a bez boje do finále postoupilo Polsko, které se o účast na MS utká s vítězem zápasu Švédsko - Česko.

13:08

PÁTEK 18. BŘEZNA

13:07

Mezinárodní biatlonová unie (IBU) zahájila kroky k suspendaci národních svazů spojeneckých zemí Ruska a Běloruska kvůli vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Obě národní federace mají nyní sedm dnů na reakci. Poté IBU definitivně rozhodne, což už by měla být podle agentury DPA pouze formální záležitost.

7:00

ČTVRTEK 17. BŘEZNA

21:21

Dalším z ukrajinských sportovců, kteří se vydali bránit rodnou zemi proti ruské invazi, je bývalý tenista Alexandr Dolgopolov. Vítěz tří turnajů ATP Tour se vrátil do Kyjeva poté, co absolvoval týdenní střelecký výcvik.

Třiatřicetiletý Dolgopolov byl v době začátku ruské invaze na Ukrajinu s matkou a sestrou v Turecku. "Hned jsem začal se střeleckým výcvikem a měl jsem štěstí, že mě mohl pět až sedm dnů učit bývalý profesionální voják," uvedl Dolgopolov.

19:32

Vedení multisportovního mistrovství Evropy v Mnichově v čele s prezidentem Českého atletického svazu Liborem Varhaníkem oficiálně zakázalo start na akci sportovcům Ruska a Běloruska. Už dříve se kvůli invazi Ruska na Ukrajinu rozhodlo nepozvat na šampionát sportovce obou spřátelených zemí jednotlivě devět mezinárodních federací, v jejichž sportech se bude v srpnu v Bavorsku soutěžit.

18:21

Světová fotbalová federace FIFA umožnila ukrajinským fotbalistům najít si angažmá v jiných klubech i mimo přestupní období. FIFA uvedla, že dodatek k přestupním pravidlům je dočasný a má pomoci ukrajinským klubům a hráčům, kteří jsou postiženi ruskou invazí.

17:10

Trojnásobná olympijská medailistka v plavání Aljaksandra Herasimenjová musela podruhé za necelé dva roky prchat ze země, i když nyní za dramatičtějších okolností. Odpůrkyně režimu Alexandra Lukašenka nejprve musela odejít z rodného Běloruska na Ukrajinu, kterou nyní opustila kvůli ruské invazi.

10:25

Ženská tenisová asociace WTA se nechystá vyloučit ruské a běloruské hráčky z turnajů, protože podle jejího šéfa Steva Simona by nebylo správné trestat jednotlivce za "rozhodnutí autoritářské vlády". Tvrdý postih po invazi ruské armády s podporou Běloruska na Ukrajinu se zatím v tenise dotkl jen soutěží družstev a ruské týmy tak nesmí obhajovat titul v Davisově poháru ani v Poháru Billie Jean Kingové.

10:00

STŘEDA 16. BŘEZNA

17:15

Mezinárodní sportovní arbitráž (CAS) v Lausanne zamítla odvolání Ruského fotbalového svazu proti vyloučení jeho klubů ze soutěží UEFA. CAS naopak zatím nepotvrdila konec ruské reprezentace v play-off kvalifikace o postup na mistrovství světa. Rusko bylo vyřazeno ze soutěží kvůli vojenskému útoku na Ukrajinu.

7:00

ÚTERÝ 15. BŘEZNA

17:30

Golfistka Sára Kousková dala do dražby na pomoc válkou sužované Ukrajině upomínkové předměty zakoupené při únorovém tréninku v Augustě, dějišti slavného turnaje Masters. Na dobročinnou aukci chtěla původně věnovat dvě ze vstupenek, které má k dispozici na turnaj Augusta National Women's Amateur, jehož se na přelomu března a dubna jako první Češka zúčastní, ale vedení věhlasného amerického klubu žádost aktuálně šestadvacáté amatérky světa zamítlo.

11:21

Kluby Kontinentální hokejové ligy mají podpořit invazi na Ukrajinu. V dopise to po nich chce ruský svaz. Ten podle serveru sports.ru píše, že akce je povinná a podléhá hlášení. "Dnes všichni procházíme těžkým obdobím. Každou minutu je ve všech informačních zdrojích zveřejněno mnoho informací a bohužel velmi často jde o nevěrohodné zprávy a nepravdy. Žádáme vás o podporu této akce a spolupráci s fanoušky v otázce podpory naší armády," stojí v dopise.

10:08

Ruští a běloruští handicapovaní sportovci budou mít od pátku 18. do pondělí 21. března náhradní soutěž za paralympijské hry, z níž byli kvůli okupaci Ukrajiny vyloučeni. Akce se uskuteční v sibiřském středisku Chanty-Mansijsk a závodit se bude v šesti sportech – běžeckém a alpském lyžování, biatlonu, curlingu, snowboardingu a ledním hokeji.

09:23

Australské tenistky nahradily vyloučené Rusky ve finálovém turnaji Poháru Billie Jean Kingové. Do letošního vyvrcholení soutěže se tak dostaly přímo i Slovenky a také Belgičanky, které měly hrát kvalifikaci s rovněž vyloučenými Běloruskami. V mužském Davisově poháru mělo získat místo ve finálovém turnaji Srbsko, ale to už obdrželo divokou kartu a její nový držitel bude určen. Uvedla to dnes Mezinárodní tenisová federace v tiskové zprávě.

09:22

PONDĚLÍ 14. BŘEZNA

14:19

Vedení anglické Premier League vyloučilo majitele Romana Abramoviče z pozice ředitele Chelsea. Představitelé nejvyšší anglické soutěže tak učinili poté, co britská vláda schválila po vojenském vpádu Ruska na Ukrajinu zmražení majetku ruského vlastníka klubu. Rozhodnutí však nebude mít vliv na další působení "blues" v soutěži.

08:00

SOBOTA 12. BŘEZNA

12:09

Ukrajinská tenistka Marta Kosťuková vyzvala ATP a WTA k vyloučení ruských hráčů a hráček z turnajů. Dosavadní sankce za vojenské napadení její vlasti totiž považuje za směšné.

"Řeknu to jen krátce: Podívejte se, jak se k tomu postavily ostatní sporty. Víc to komentovat nechci," řekla devatenáctiletá Kosťuková po postupu do druhého kola turnaje v Indian Wells.

08:00

PÁTEK 11. BŘEZNA

20:59

V Bělorusku se nebudou moci konat žádné mezinárodní atletické akce. Zástupci tamní federace jsou vyloučeni z účasti na kongresu Světové atletiky (WA) i dalších aktivit. Rozhodla o tom mezinárodní atletická federace, která po vyloučení běloruských sportovců ze svých soutěží potrestala kvůli podpoře invaze na Ukrajinu samotnou federaci. Vyloučeni jsou i neutrální atleti z Ruska.

12:54

Ragbisté Gruzie se po vyloučení Ruska kvůli invazi na Ukrajinu kvalifikovali na mistrovství světa, které bude v příštím roce hostit Francie. Ruské a běloruské týmy byly z mezinárodních soutěží vyloučeny už minulý týden. Až dnes však světová federace informovala o kontumaci zápasů Ruska v evropském šampionátu, který slouží i jako kvalifikace mistrovství světa.

12:11

Ukrajinští reprezentanti na paralympijských hrách v Pekingu uctili památku krajanů padlých při ruské invazi. V olympijské vesnici se shromáždili k minutě ticha. Zhruba třicítka sportovců a dalších členů výpravy rozvinula transparent s nápisem "mír pro všechny". Všichni také zvedli ruku zaťatou v pěst a řada z nich měla v očích slzy. Ženy měly na hlavách věnce se slunečnicemi.

10:48

Británie uvalila sankce na dalších sedm ruských oligarchů. Na seznamu je nově také majitel britského fotbalového klubu Chelsea Roman Abramovič.

09:45

Čtyřnásobný mistr světa formule 1 Sebastian Vettel se opět postavil proti ruské invazi na Ukrajinu. Pro závěrečné testy před novou sezonou v Bahrajnu si nachystal helmu v ukrajinských barvách. Kromě modrého a žlutého pruhu si jezdec stáje Aston Martin nechal na přilbě vyobrazit také symbol míru – holubici s olivovou ratolestí, nápisy "Mír a láska", "Konec válce" a text písně "Imagine" od Johna Lennona.

09:17

První tenista světa Rus Daniil Medvěděv a trojka ženského žebříčku Aryna Sabalenková z Běloruska vyzvali k míru na Ukrajině, kterou před dvěma týdny jejich země napadly. "Můj vzkaz je pořád stejný. Chci mír na celém světě," řekl před startem turnaje v Indian Wells Medvěděv. "A myslím si, že podobně to vidí každý tenista," přidal šestadvacetiletý Rus.

7:00

ČTVRTEK 10. BŘEZNA

17:29

Etická komise Ukrajinské fotbalové asociace požaduje odebrání trenérské licence bývalému kapitánovi národního týmu Anatoliji Tymoščukovi. Dvaačtyřicetiletý reprezentační rekordman pokračuje i po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu v práci asistenta trenéra Zenitu Petrohrad a komisi vadí, že k invazi nezaujal jasný postoj.

11:06

Mezinárodní plavecká federace (FINA) trvá na tom, že nevyloučí plošně ruské a běloruské závodníky ze svých akcí. Jako jedna z mála sportovních federací jim navzdory doporučení Mezinárodního olympijského výboru (MOV) přijatém kvůli okupaci Ukrajiny povoluje závodit v neutrálních barvách. Vedení světové organizace zastřešující plavecké sporty ale zároveň schválilo, že je možné závodníky z těchto zemí vyloučit z jednotlivých závodů, pokud by jejich přítomnost ohrozila bezpečnost a pohodlí ostatních sportovců případně pořadatelských měst.

18:59

Částkou 700 tisíc dolarů (16,5 milionu korun) podpoří Ukrajinu Mezinárodní tenisová federace, mužská ATP, ženská WTA a organizátoři grandslamových turnajů. Každá z organizací věnuje 100 tisíc dolarů. Peníze podle agentury AP obdrží fond na pomoc Ukrajině a tamní tenisová federace.

18:04

Ruský fotbalový svaz se odvolal proti vyloučení svých reprezentací a klubů ze soutěží FIFA a UEFA k Mezinárodní sportovní arbitráži (CAS) v Lausanne. Arbitráž o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Mezinárodní federace vyřadily Rusko ze soutěží v minulém týdnu kvůli jeho vojenskému útoku na Ukrajinu.

16:52

Televizní diváci v Rusku přijdou o přenosy z anglické fotbalové ligy. Vedení Premier League vypovědělo smlouvu s držitelem vysílacích práv společností Rambler, kterou vlastní největší ruská banka Sberbank.

16:52

Společná sbírka fotbalového Baníku Ostrava a fanoušků na pomoc válkou zasažené Ukrajině vynesla téměř 182 tisíc korun. Vedle finanční pomoci fanoušci během sobotního ligového utkání Baníku s Libercem nashromáždili pro Ukrajinu také nové zdravotnické vybavení a pomůcky.

15:49

Na ruskou invazi podporovanou Běloruskem zareagovala i Mezinárodní házenkářská federace (IHF). Ze všech svých akcí vyloučila ruské a běloruské týmy, funkcionáře, rozhodčí a další zástupce. Ruské reprezentace tak přijdou o účast na letošních světových šampionátech juniorek a kadetek i mistrovství světa mužů v plážové házené.

13:31

Anastasija Lalentinová nenastoupila v Pekingu do závodu sedících biatlonistek na deset kilometrů poté, co jejího otce, který slouží v ukrajinské armádě, zajali Rusové. "Byla velmi rozrušená, protože ho zbili," citovala agentura SID mluvčí ukrajinské výpravy.

11:24

Fotbalový Leverkusen se rozhodl finančně pomoci ukrajinským uprchlíkům. Věnuje jim výtěžek ze speciální edice bílých dresů, ve kterých nastoupí k nedělnímu bundesligovému derby s Kolínem nad Rýnem.

11:17

Fotbalový Leverkusen se rozhodl finančně pomoci ukrajinským uprchlíkům. Věnuje jim výtěžek ze speciální edice bílých dresů, ve kterých nastoupí k nedělnímu bundesligovému derby s Kolínem nad Rýnem. Bayer pro derby připravil 1930 dresů, jejichž vypodobení a počet odkazuje na rok založení města. Jeden kus vyjde na 79 eur (asi 2000 korun).

09:31

Vedení NHL kvůli ruské invazi na Ukrajinu pozastavilo spolupráci s KHL. Informoval o tom zástupce komisionáře zámořské soutěže NHL Bill Daly.

17:31

Mezinárodní fotbalová federace FIFA umožní zahraničním hráčům a trenérům působícím v Rusku pozastavit jejich smlouvy a dočasně přestoupit do jiných klubů. Pravidlo však platí jen do 30. června, kdy v Rusku končí sezona. Poté se musí vrátit. Stejnou možnost mají i zahraniční hráči a trenéři klubů na Ukrajině, kde však byly soutěže po ruské invazi přerušeny.

15:52

Utkání play-off o postup na fotbalové MS v Kataru mezi Skotskem a Ukrajinou by mohlo být přeloženo z března na červen. Podle britských médií to řekl sportovnímu řediteli Šachtaru Doněck Dariju Srnovi šéf Evropské fotbalové unie UEFA Aleksander Čeferin. Rozhodnout musí Mezinárodní fotbalová unie FIFA.

12:51

Legendární ukrajinský tyčkař Sergej Bubka věří, že jeho vlast ve válce s Ruskem zvítězí. Dlouholetý prezident ukrajinského olympijského výboru a člen Mezinárodního olympijského výboru v emotivním vzkazu na sociálních sítích také poděkoval všem, kteří ji před ruskými vojáky brání.

12:50

Ukrajinská tenistka Dajana Jastremská dostala divokou kartu od pořadatelů prestižního turnaje v Indian Wells, který začne ve středu. Jednadvacetiletá rodačka z Oděsy minulý týden po útěku z válkou zasažené rodné země překvapila postupem do finále v Lyonu.

10:29

Srbský tenista Novak Djokovič nabídl finanční i jinou pomoc bývalému ukrajinskému hráči Serhiji Stachovskému, který se ještě před útokem Ruska připojil k aktivním zálohám. Šestatřicetiletý vítěz čtyř turnajů ATP, který po Australian Open ukončil profesionální kariéru, zveřejnil na Instagramu vzkaz od Djokoviče přes aplikaci WhatsApp.

10:28

Basketbalisté ukrajinského Prometeje, kteří uprchli před ruskou invazí do Česka, už se zde v dalším zápase Ligy mistrů nepředstaví. Tým vedený českým reprezentačním trenérem Ronenem Ginzburgem ze soutěže odstoupil. Prometej ve čtvrtek prohrál v Nymburce s rumunskou Kluží 81:92 a ve středu měl v pražské hale Královka nastoupit proti Ostende.

10:00

Ruský gymnasta Ivan Kuljak se na Světovém poháru v Dauhá postaral o skandál, když veřejně podpořil útok na Ukrajinu. Začala ho kvůli tomu vyšetřovat Mezinárodní gymnastická federace (FIG). Kuljak obsadil na bradlech třetí místo a při slavnostním ceremoniálu si pro medaili přišel s připnutým písmenem Z na hrudi. Stejný znak na sobě mají na Ukrajině ruské tanky a další vojenská vozidla.

08:00

PONDĚLÍ 7. BŘEZNA

18:48

Hokejový obránce Oleg Pogorišnyj už za Spartu hrát nebude. Doplatil i na invazi své země na Ukrajinu. Pražský klub informoval o konci jeho angažmá na sociální síti.

10:13

Stáj formule 1 Haas ukončila kvůli útoku na Ukrajinu smlouvu s ruským pilotem Nikitou Mazepinem a hlavním sponzorem společností Uralkali.

00:01

SOBOTA 5. BŘEZNA

16:36

V Číně se o nadcházejícím víkendu nebudou vysílat zápasy Premier League. Podle serveru BBC tak majitel práv učinil kvůli akci na podporu Ukrajiny, kterou anglická liga naplánovala.

16:14

Mezinárodní lyžařské federaci se nepodařilo najít náhradu za finále Světového poháru v běžeckém lyžování, které bylo kvůli ruskému útoku na Ukrajinu odebráno Ťumeni. Seriál tak skončí už o víkendu 11. až 13. března ve Falunu.

14:12

Ruský olympijský výbor je připraven podpořit sportovce potrestané kvůli invazi na Ukrajinu všemi dostupnými prostředky včetně právní pomoci. Plošné vylučování ruských sportovců z mezinárodních akcí, k němuž po doporučení Mezinárodního olympijského výboru přistoupila drtivá většina mezinárodních sportovních federací, považuje za diskriminační.

12:16

Mezinárodní cyklistická unie UCI schválila žádost ruského jezdce Pavla Sivakova o změnu občanství. Závodník stáje Ineos Grenadiers bude nově reprezentovat Francii, kde dlouhodobě žije. Za novou vlast může startovat i na mistrovství světa a olympijských hrách.

11:52

Ruský fotbalista Jevgenij Nazarov pravděpodobně skončí v Bohemians 1905. Čtyřiadvacetiletý defenzivní univerzál zažádal o nová víza, která však dosud nezískal. Česká vláda před týdnem rozhodla o zastavení vydávání víz ruským občanům s výjimkou humanitárních případů.

11:37

Reprezentační házenkářská spojka Stanislav Kašpárek působí v běloruském Meshkovu Brest. I na tento klub se vztahuje rozhodnutí Evropské házenkářské federace, která ruské a běloruské kluby vyřadila z mezinárodních soutěží. Brest tak přišel o zbývající zápasy Ligy mistrů a jeho další budoucnost je nejistá.

10:53

Z Kontinentální hokejové ligy odcházejí kvůli ruské invazi na Ukrajinu po startu play-off další zahraniční hráči. V Ufě skončili po útočníkovi Markusi Granlundovi další tři Finové a také dánský obránce Philip Larsen. Ten s brankářem Juhou Metsolou a útočníky Sakarim Manninenem a Teemu Hartikainenem se rozhodli odejít po úvodním čtvrtfinále s Novosibirskem. Rusko se snaží opustit i další zahraniční hokejisté, ale finský gólman Nižněkamsku Frans Tuohimaa uvedl, že to není tak snadné. Kluby je nechtějí pustit. Čeští hráči podle něj dokonce čelí výhrůžkám.

10:49

PÁTEK 4. BŘEZNA

20:56

Mistrovství světa basketbalistek bylo rozlosováno, i když mezinárodní federace FIBA zatím nerozhodla, kdo na šampionátu nahradí Rusko. Sborná byla z turnaje vyloučena kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Světový šampionát se bude hrát od 22. září do 1. října v Austrálii. Podle serveru insidethegames by Rusky mohlo ve skupině A nahradit Portoriko, které za ním skončilo v únorovém kvalifikačním turnaji na posledním čtvrtém místě.

18:16

Po německém trenérovi Danielu Farkem opustilo tým Krasnodaru kvůli ruské invazi na Ukrajinu také osm zahraničních fotbalistů. Šestý celek nejvyšší soutěže na svém webu oznámil, že na žádost hráčů přerušil jejich angažmá. Fotbalisté opustili Krasnodar a mají trénovat individuálně s tím, že jejich smlouvy jsou dál platné. Mezi hráči jsou Kolumbijec Jhon Córdoba, čtyřnásobný francouzský reprezentant Rémy Cabella či dlouholetá opora švédského národního týmu Viktor Claesson.

18:14

Ruský fotbalový svaz se odvolá proti vyloučení ruských klubů a reprezentací ze soutěží FIFA a UEFA k Mezinárodní sportovní arbitráži v Lausanne. Informovala o tom agentura Reuters. Mezinárodní federace vyřadily Rusko na začátku týdne kvůli jeho útoku na Ukrajinu.

17:27

Bývalý ukrajinský světový rekordman ve skoku o tyči Sergej Bubka by měl ve své vlasti koordinovat a řídit humanitární pomoc Mezinárodního olympijského výboru. Dlouholetý předseda ukrajinského olympijského výboru zamíří na žádost předsedy MOV Thomase Bacha do Lausanne, aby se ujal rozdělování prostředků z Fondu solidarity.

16:11

Česká softballová asociace neumožní účast na sportovních akcích ruským a běloruským sportovcům. Připojila se tak ke stanovisku MOV a Světové baseballové a softbalové konfederace. Zároveň asociace vyzvala české kluby k tomu, aby pomohly ukrajinským dětem, které společně s rodinami utekly z válečné oblasti. „Jako země budeme postaveni před výzvu postarat se o ukrajinské uprchlíky, kterými jsou převážně ženy a děti. Nechme je sportovat v našich klubech zdarma, bez nutnosti platit příspěvky. Pomozme jim a jejich rodičům najít novou vstřícnou komunitu v nové zemi,“ vyzval Gabriel Waage, předseda softbalové asociace.

14:19

Zatímco světová plavecká federace FINA ruské a běloruské závodníky nevyloučila, evropská tak učinila. Reprezentanti obou těchto zemí tak sice mohou jako neutrální závodit na mistrovství světa, ale například na srpnový evropský šampionát v plaveckých sportech do Říma pozváni nebudou.

14:12

Běloruské fotbalové kluby i reprezentace budou muset až do odvolání hrát domácí mezinárodní zápasy na neutrální půdě a bez diváků. V reakci na útok Ruska proti Ukrajině, na kterém má podle západních zemí běloruský režim podíl, o tom rozhodl výkonný výbor Unie evropských fotbalových asociací. 

13:33

Dvojnásobný olympijský vítěz v judu Lukáš Krpálek si v pondělí nepřijde osobně pro státní vyznamenání, které by měl převzít z rukou prezidenta Miloše Zemana. Považuje to za nevhodné kvůli válce na Ukrajině.

12:31

Fotbalisté Polska pravděpodobně budou hrát rovnou až ve finále play-off o postup na mistrovství světa v Kataru. Po vyřazení Ruska, s nímž se původně měli utkat v semifinále, jim zřejmě FIFA žádného jiného soupeře v "české" větvi baráže nepřidělí. 

12:26

Formule 1 kvůli vojenskému útoku ukončila smlouvu s pořadateli Velké ceny Ruska a nemá v úmyslu tam v budoucnu pořádat další závody.

11:29

Mikuláš Karlík a další čeští biatlonisti uspořádali aukci olympijských předmětů na podporu rodiny devatenáctiletého Jevhena Malyševa, který zemřel při obraně Ukrajiny. Podle webu biatlonového svazu se celková částka zatím vyšplhala na 143 tisíc korun, dražba skončí v neděli.

09:53

Bývalí američtí tenisté Bob a Mike Bryanovi pomůžou vybrat peníze na pomoc ukrajinským uprchlíkům. Nejúspěšnější deblisté historie zorganizují při nadcházejícím turnaji v Indian Wells charitativní aukci.

09:26

Bývalý profesionální mistr světa v těžké váze a olympijský vítěz v boxu Vladimir Kličko ocenil postoj sportovních organizací, které kvůli útoku na Ukrajinu vyloučily ruské a běloruské reprezentanty ze soutěží.

"Jsem pyšný na to, jak se sportovní svět spojil a všichni stojí na stejné straně – Mezinárodní olympijský výbor, FIFA, UEFA, formule 1," řekl v rozhovoru pro Sky Sports pětačtyřicetiletý Kličko.

08:12

Rusové a Bělorusové se nakonec paralympijských her v Pekingu nezúčastní. Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) původní rozhodnutí po řadě protestů změnil.

"Dotkne se to 83 sportovců, ale kdybychom je v Pekingu nechali startovat, mnohem víc by jich Hry bojkotovalo, a to by mělo mnohem horší dopad," uvedl šéf IPC Andrew Parsons.

08:00

ČTVRTEK 3. BŘEZNA

23:08

Světová judistická federace IJF se rozhodla nevyloučit ruské sportovce ze svých soutěží. Na svém webu vedení organizace takový postup označilo za nespravedlivý. V soutěžích IJF mohou ruští judisté startovat pod vlajkou a hymnou světové federace.

20:01

Vydavatel videoher EA Sports odstranil z populárního simulátoru FIFA 22 ruský národní tým i jednotlivé kluby. Stejný proces čeká také hru NHL 22.

19:42

Třináct juniorů z ukrajinské cyklistické reprezentace našlo azyl ve Švýcarsku v národním tréninkovém centru v Magglingenu. Na přijetí v dalším mládežnickém sportovním středisku v Teneru nyní podle vyjádření švýcarských úřadů čeká skupina ukrajinských plavců.

19:37

Ruský miliardář Roman Abramovič potvrdil, že se rozhodl prodat fotbalovou Chelsea. Londýnský klub z anglické Premier League vlastní od roku 2003.

19:12

K sankcím za útok na Ukrajinu se připojily i organizace sáňkařů a bobistů. Mezinárodní federace bobistů a skeletonistů IBSF vyloučila minimálně do červencového kongresu ruský svaz, sáňkařská federace FIL zakázala až do odvolání ruským sportovcům účast na všech soutěžích. Navíc zahájila vyšetřování nejmenovaných ruských závodníků kvůli podpoře invaze na sociálních sítích.

19:12

K sankcím za útok na Ukrajinu se připojily i organizace sáňkařů a bobistů. Mezinárodní federace bobistů a skeletonistů IBSF vyloučila minimálně do červencového kongresu ruský svaz, sáňkařská federace FIL zakázala až do odvolání ruským sportovcům účast na všech soutěžích. Navíc zahájila vyšetřování nejmenovaných ruských závodníků kvůli podpoře invaze na sociálních sítích.

18:48

Před domácími zápasy hokejistů Ottawy bude ve zbytku sezony NHL hrát ukrajinská hymna. Oznámil to majitel kanadského klubu Eugene Melnyk, kanadský rodák, jehož rodiče pocházejí z Ukrajiny. Halu Canadian Tire Centre poskytl jako styčný bod pro sběr charitativních darů a na podporu humanitárních a zdravotnických organizací pomáhajících Ukrajině věnuje část prostředků z komunitní nadace Senators.

17:02

Ukrajinský fotbalista Andrej Jarmolenko vyzval ruské reprezentanty, abych se veřejně postavili proti útoku ruské armády. "Mám otázku na ruské reprezentanty: Hoši, proč jen sedíte jako idioti a nic neříkáte?" zeptal se Jarmolenko, jenž se narodil ukrajinským rodičům v Petrohradu. "V mojí vlasti zabíjíte lidi. Ženy, matky, naše děti. Ale vy nic neříkáte, nic nekomentujete," dodal.

16:57

USK Praha bude mít ve čtvrtfinále Evropské ligy za soupeřky místo Šoproně italské Schio. Složení dvojic se změnilo po dnešním rozhodnutí FIBA Europe o vyloučení ruských klubů ze soutěže. 

16:44

Komise rozhodčích FAČR uvedla, že hráči nebudou v ligových zápasech trestáni v souvislosti s vyjádřením podpory Ukrajině. Opatření se týká především sundání dresu při gólové oslavě, za což by podle pravidel vždy měla následovat žlutá karta.

15:31

Fotbalový Everton pozastavil sponzorské smlouvy s ruskými společnostmi USM Holdings, MegaFon a Yota. Sedmnáctý tým Premier League tímto krokem reaguje na ruskou agresi na Ukrajině, což na klubovém webu uvedli jeho zástupci.

14:48

Kouč fotbalistů Krasnodaru Daniel Farke je dalším trenérem, který opouští v souvislosti s invazí na Ukrajinu ruskou ligu. Pětačtyřicetiletý Němec se po necelých dvou měsících ve funkci dohodl s šestým týmem tabulky na ukončení smlouvy.

14:07

Motoristický svaz Spojeného království kvůli útoku na Ukrajinu zakázal účast v závodech na území Velké Británie jezdcům z Ruska a Běloruska. Pilot formule 1 Nikita Mazepin ze stáje Haas tak přijde o start v červencové Velké ceně Británie.

13:48

Vedení Českého svazu ledního hokeje se rozhodlo uspořádat dražbu reprezentačních dresů z olympijských her v Pekingu, jejíž výtěžek převede na transparentní účet pro financování pobytu uprchlíků z Ukrajiny.

13:35

Německý fotbalový svaz a Borussia Dortmund pohrozily bývalému spolkovému kancléři Gerhardu Schröderovi odebráním čestného členství, pokud se nevzdá funkcí v ruských energetických firmách. Schröder byl čestným členem fotbalového svazu jmenován koncem roku 2005, krátce po odchodu z funkce spolkového kancléře.

12:44

Ruští a běloruští reprezentanti se mohou zúčastnit paralympijských her, které v pátek začnou v Pekingu. Startovat však budou jako neutrální sportovci. Dnes o tom rozhodl Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) s tím, že Rusko s Běloruskem budou rovněž vyškrtnuty z medailové tabulky. Do odvolání také zrušil všechny akce naplánované v obou zemích.

12:28

Ruští a běloruští atleti se nebudou moci účastnit ani vrcholných evropských akcí včetně letního mistrovství Evropy v Mnichově. Na nočním zasedání o tom rozhodlo vedení Evropské atletiky. Postupovalo stejně jako Světová atletika a další mezinárodní federace, které kvůli invazi na Ukrajinu vyloučily sportovce reprezentující agresora a jeho spojence z mezinárodních soutěží.

11:20

Hokejisty Ufy opustil před středečním vstupem do play-off KHL finský útočník Markus Granlund. Olympijský vítěz z Pekingu je dalším hráčem, který se rozhodl odejít ze soutěže po ruské invazi na Ukrajinu.

"Teď nechci nic komentovat, ale opravdu jsem z Ufy pryč," řekl Granlund finské televizní stanici Yle.

10:31

Fotbalisté Interu a AC Milán dali před úterním úvodním semifinále Italského poháru (0:0) najevo společnou podporu Ukrajině. Zaplněné San Siro si také na velkoplošné obrazovce vyslechlo projev legendárního ukrajinského útočníka "Rossoneri" Andreje Ševčenka.

"Ukrajinci chtějí pouze mír. To, co nás spojuje, musí být silnější než to, co nás rozděluje. Mír nezná hranic. Ukončeme tuhle válku společně," vyzval pětačtyřicetiletý Ševčenko, který měl přes ramena přehozenou ukrajinskou vlajku.

10:25

Před dvěma týdny závodil na olympijských hrách, aktuálně brání ukrajinský biatlonista Dmytro Pidručnyj svou vlast před ruskou invazí. Slouží u národní gardy v rodném Ternopilu.

"Děkuji všem lidem, kteří mi píšou a mají strach o moji rodinu. A také všem, kteří podporují Ukrajinu," napsal třicetiletý exmistr světa Pidručnyj na Instagramu.

09:56

Mezinárodní unie (IBU) kvůli útoku na Ukrajinu do odvolání vyloučila ruské a běloruské biatlonisty ze závodů. Reprezentace obou zemí nicméně kvůli předchozím sankcím už dříve předčasně ukončily sezonu.

08:23

Kanadská společnost CCM, výrobce hokejového vybavení, stáhla kvůli ruskému vojenskému útoku na Ukrajinu reklamy, ve kterých jsou ruští hráči z NHL. "Stejně jako celý svět jsme velice smutní z toho, co se právě děje na Ukrajině," citovala kanadská televizní stanice TSN e-mail od výkonného ředitele CCM Marrouana Nabiha.

"A i když pan Ovečkin samozřejmě není zodpovědný za činy ruské vlády, rozhodli jsme se jeho i další ruské hráče nepoužívat v naší globální komunikaci," dodal.

08:08

Ukrajinská tenistka Elina Svitolinová si nakonec bojkot zápasu s Anastasijí Potapovovou z Ruska rozmyslela. Po vítězství 6:2, 6:1 v prvním kole turnaje WTA v Monterrey prohlásila, že došla k závěru, že své zemi napadené Ruskem pomůže víc hraním.

08:00

STŘEDA 2. BŘEZNA

22:37

Pokračující ruská invaze a boje na Ukrajině si vyžádaly první oběti v řadách ukrajinských sportovců. Hráčská asociace FIFPro potvrdila úmrtí dvou mladých profesionálních fotbalistů Vitalije Sapyla a Dmytra Martyněnka. Podle informací ukrajinského biatlonového svazu padl na frontě i devatenáctiletý Jevhen Malyšev, jenž byl v minulosti členem juniorské reprezentace.

21:54

Mezinárodní automobilová federace FIA odsoudila po mimořádném zasedání Světové rady motorsportu ruskou invazi na Ukrajinu a potvrdila avizované zrušení Velké ceny Ruska formule 1. Ruským a běloruským jezdcům ale v mezinárodních soutěžích povolí i nadále startovat, pokud budou vystupovat jako neutrální sportovci pod vlajkou FIA.

21:05

Mezinárodní cyklistická unie UCI vyloučila ze všech mezinárodních závodů ruské a běloruské národní týmy i profesionální stáje. Sankce vyhlášené v reakci na pokračující invazi na Ukrajinu se dotknou i ruského týmu Gazprom-RusVelo, za který jezdí Češi Michael Kukrle a Mathias Vacek. 

20:11

IBU po zákazu reprezentovat Rusko a Bělorusko rozhodla, že biatlonisté obou zemí se ve zbylých závodech Světového poháru v této sezoně nepředstaví vůbec. Ve středu bude navíc vedení unie jednat o dalších krocích vzhledem k pokračující ruské invazi na Ukrajinu podporované Běloruskem.

19:54

Ruský tenis přišel o možnost dvojité obhajoby triumfu. Mezinárodní tenisová federace ITF vyloučila Rusko a Bělorusko z Davisova poháru i Poháru Billie Jean Kingové. Ruský mužský i ženský tenisový tým přitom obě soutěže v loňském ročníku vyhrál. Jednotlivě mohou na okruzích ATP i WTA startovat jen jako neutrální sportovci.

18:55

UEFA věnuje prostřednictvím své nadace milion eur (asi 25,4 milionu korun) dětem na Ukrajině a dětským uprchlíkům ze země, které čelí ruskému vojenskému útoku. Zároveň Unie evropských fotbalových asociací uvolnila nouzový fond ve výši 100.000 eur (asi 2,5 milionu korun) pro Moldavskou fotbalovou asociaci, jež ve spolupráci s místními humanitárními organizacemi pomáhá evakuovat ukrajinské rodiny.

18:08

Ruský miliardář Ališer Usmanov se vzdal do odvolání výkonu funkce předsedy Mezinárodní šermířské federace FIE. Osmašedesátiletý blízký přítel Vladimira Putina, jenž od pondělka figuruje na sankčním seznamu Evropské unie, to oznámil v prohlášení.

17:22

Evropská baseballová a softballová konfederace (WBSC), Mezinárodní federace moderního pětiboje i Mezinárodní veslařská federace (FISA) v reakci na invazi Ruska na Ukrajinu také sáhly k sankcím vůči Rusku a Bělorusku. Jejich sportovce a funkcionáře vyloučily z účasti v mezinárodních i klubových soutěžích. Česká baseballová asociace (ČBA) zrušila Rusům pozvánku na červnový 41. ročník Pražského baseballového týdne. Rusové a Bělorusové nesmějí závodit ani na vodě.

16:37

Ruští a běloruští atleti byli kvůli invazi na Ukrajinu vyloučeni ze všech vrcholných světových akcí včetně halového mistrovství světa, které se uskuteční koncem března v Bělehradě, a červencového venkovního světového šampionátu v Eugene. Oznámila to Světová atletika s tím, že zákaz platí okamžitě. Reprezentanti dotčených zemí se nesmějí zúčastnit ani mistrovství světa chodeckých družstev, které začne už v pátek v Ománu.

16:22

Představitelé českého sportu podporují vyloučení Rusů a Bělorusů z mezinárodního sportovního dění, k němuž vyzval Mezinárodní olympijský výbor. Předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval a předseda České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta podepsali společné prohlášení, v němž stejně jako česká politická reprezentace zastávají nekompromisní postoj kvůli okupaci Ukrajiny. Věří, že tvrdý přístup v oblasti sportu může pomoci.

16:13

Trenér West Hamu David Moyes nechává zcela na uvážení ukrajinského fotbalisty Andrije Jarmolenka, zda nastoupí ke středečnímu zápasu Anglického poháru proti Southamptonu. Po ruském vojenském útoku na Ukrajinu dostal útočník v minulém týdnu od klubu několik dní volno a nebyl ani při nedělním ligovém vítězství nad Wolverhamptonem.

14:55

Špičkový házenkářský klub z ukrajinského Lvova našel na měsíc azyl v Hodoníně, kde se bude připravovat na semifinále Evropského poháru se španělským celkem Grand Canaria. Mnohonásobný mistr země HC Galyčanka Lvov neměl po zrušení tamní nejvyšší soutěže kde trénovat, v téměř kompletním složení se za dramatických okolností přesunul na jih Moravy a unikl válečnému konfliktu ve své vlasti.

14:49

Německý výrobce sportovního oblečení a obuvi Adidas přerušil spolupráci s ruským fotbalovým svazem.

14:23

Mezinárodní lyžařská federace FIS zakázala ve zbytku sezony 2021/22 účast ruských a běloruských sportovců v závodech Světových pohárů a na veškerých dalších svých akcích. Vedení organizace oznámilo, že na svém dnešním jednání akceptovalo pondělní doporučení Mezinárodního olympijského výboru, který tak učinil kvůli pokračující ruské agresi na Ukrajině.

13:28

Šéfka ruského běhu na lyžích Jelena Vjalbeová oznámila, že pro reprezentaci Ruska skončila sezona. V takovém případě Nor Klaebo získá Světový pohár.

13:19

O účasti ruských a běloruských handicapovaných sportovců na zimní paralympiádě v Pekingu se rozhodne ve středu. Bude to pouhé dva dny před začátkem Her. Ve středu je nejbližší termín, kdy se může sejít kompletní vedení Mezinárodního paralympijského výboru. Informoval o tom server insidethegames.

12:36

Fotbalisté Lokomotivu Moskva, mezi které patří i český útočník Jan Kuchta, jsou bez trenéra. U týmu na protest proti ruskému útoku na Ukrajinu skončil německý kouč Markus Gisdol. "Trénování je nejlepší práce na světě. Ale nemůžu pracovat v zemi, jejíž lídr je zodpovědný za válku v Evropě," řekl Gisdol v rozhovoru pro deník Bild. "To se neshoduje s mými hodnotami," přidal.

12:14

Bývalý ukrajinský fotbalový reprezentant Andrij Voronin skončil jako asistent trenéra v Dynamu Moskva a s rodinou uprchl z ruské metropole. Někdejší útočník Leverkusenu nebo Liverpoolu prohlásil, že nemůže pracovat v zemi, která bombarduje jeho vlast.

11:55

Mezinárodní plavecká federace odebrala ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi Řád FINA, který mu udělila v roce 2014. Ruští a běloruští reprezentanti v plaveckých sportech mohou do odvolání startovat pouze jako neutrální sportovci, ať už v individuálních, nebo týmových soutěžích. Nesmějí užívat názvy svých států, národní barvy, vlajku ani hymnu. Totéž platí pro ruské funkcionáře. Navzdory pondělní výzvě Mezinárodního olympijského výboru je ale z mezinárodních soutěží nevyloučila.

11:05

Norsko zakázalo ruským a běloruským běžcům a běžkyním na lyžích start v závodech Světového poháru, které se tento týden uskuteční v Drammenu a Holmenkollenu.

10:25

Čtrnáct brazilských fotbalistů z Šachtaru Doněck a Dynama Kyjev opustilo Ukrajinu. Hráči se svými rodinami se po mnohahodinové cestě bezpečně dostali přes hranice do Rumunska. Nyní už jsou doma v Brazílii.

10:24

Ukrajinská tenistka Elina Svitolinová odstoupila z turnaje v mexickém Monterrey, protože se měla v prvním kole utkat s Ruskou Anastasií Potapovovou. Proti soupeřce ze země, která okupuje její vlast, odmítla nasazená jednička nastoupit. Vadí jí liknavý postoj tenisových organizací WTA, ATP a ITF, které zatím neohlásily žádné kroky vůči ruským a běloruským tenistům na mezinárodních turnajích.

09:46

Podobné prohlášení jako představitelé ruského hokeje vydali i Bělorusové, kteří také s krokem IIHF nesouhlasí a považují jej za diskriminační a v rozporu se statutem federace.

09:36

Rusku bylo odebráno také pořadatelství mistrovství světa ve volejbalu. Nové dějiště FIVB zatím neoznámila.

09:28

Ruský prezident Vladimir Putin přišel o čestný černý pásek v taekwondu. O odebrání nejvyššího možného ocenění informovalo vedení světové federace.

09:07

Mezinárodní bruslařská unie (ISU) do odvolání vyloučila ruské a běloruské reprezentanty z mezinárodních soutěží. Opatření se týká i funkcionářů.

08:45

Vedení Ruské hokejové federace naznačilo, že by se proti vyloučení ze všech akcí Mezinárodní hokejové federace (IIHF) mohlo bránit u Mezinárodní sportovní arbitráže (CAS). Vedení IIHF v pondělí zakázalo do odvolání start ruským i běloruským reprezentačním výběrům i klubům na svých akcích v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu.

08:43

Ruské a běloruské týmy byly kvůli vojenskému útoku na Ukrajinu do odvolání vyřazeny z mezinárodních ragbyových soutěží. "Rozhodli jsme s ohledem na hodnoty, jako jsou solidarita, integrita a respekt k ragby," citovala agentura AFP prohlášení světové federace, která navíc ze svých řad dočasně vyloučila ruský svaz.

7:00

ÚTERÝ 1. BŘEZNA

22:27

Vedení NHL kvůli vojenskému útoku na Ukrajinu přerušilo obchodní aktivity s Ruskem. Zámořská soutěž také pozastavila své účty na sociálních sítích v ruštině.

"Invazi odsuzujeme a vyzýváme k co nejrychlejšímu mírovému řešení," uvedla NHL v prohlášení. Dodala, že do budoucna nemá v úmyslu v Rusku pořádat jakékoli akce.

21:31

Evropská házenkářská federace (EHF) kvůli vojenskému útoku na Ukrajinu do odvolání vyloučila ruské a běloruské kluby a reprezentace z mezinárodních soutěží. Oznámila to po mimořádném zasedání výkonného výboru.

21:29

Mezinárodní hokejová federace (IIHF) vyloučila Rusko a Bělorusko z mistrovství světa, které se v květnu uskuteční ve Finsku. Sborná se nepředstaví ani na odloženém juniorském světovém šampionátu v srpnu v Edmontonu, mistrovství hráčů a hráček do 18 let nebo přeloženém vrcholném turnaji žen.

19:04

Po německém celku Schalke reaguje i UEFA. Oznámila, že napříč všemi soutěžemi ukončila partnerství s ruskou státní společností Gazprom, která byla jejím hlavním sponzorem.

18:42

Mezinárodní fotbalová asociace FIFA i UEFA vyřadily do odvolání působení ruských národních týmů i klubů v mezinárodních soutěžích. Kvůli vojenské invazi na Ukrajinu se v takovém případě sborná nezúčastní březnového play-off kvalifikace o mistrovství světa v Kataru, kde mohla narazit na český výběr.

17:34

Mistrovství Evropy ve sportovní střelbě se letos neuskuteční v Moskvě. Kvůli vojenskému útoku Ruska na Ukrajinu rozhodla evropská konfederace ESC o odebrání šampionátu ruské metropoli a hledá nové dějiště. Původní termín od 15. do 30. srpna by měl zůstat zachován, na programu jsou soutěže ve vzduchových, kulových, brokových i velkorážních disciplínách a na běžící terč.

17:20

Vedení ukrajinského motorsportu vyzvalo Mezinárodní automobilovou federaci (FIA), aby kvůli invazi vyloučila všechny ruské a běloruské členy. O místo ve formuli 1 by tak mohl přijít pilot Haasu Nikita Mazepin.

16:03

Zatímco minulý týden tak radikální nebyli, nyní se zástupci Mezinárodního olympijského výboru rozhodli k tvrdému a rozhodnému postoji vůči Rusku a Bělorusku, které zaútočily na Ukrajinu. MOV vyzval všechny sportovní organizace, aby vyloučily sportovce i funkcionáře obou zemí z mezinárodních soutěží. Aktuální stanovisko zveřejnil jeho výkonný výbor.

14:40

Po Finsku, které zakázalo Rusku a Bělorusku kvůli invazi na Ukrajinu start na letošním mistrovství světa, přidal trest pro obě země také český hokej. Vedení svazu rozhodlo, že reprezentace nebude hrát ani proti jednomu z výběrů. Sborná tak nedorazí ani na České hry.

14:32

Evropská fotbalová unie (UEFA) vyloučí kvůli ruské invazi na Ukrajinu podle německého listu Bild Spartak Moskva z Evropské ligy. Lipsko, které s ním mělo odehrát březnový dvojzápas, postoupí do čtvrtfinále bez boje. Agentura SID uvedla, že UEFA se chystá vyloučit ruské týmy ze svých soutěží.

12:51

Národní sportovní agentura (NSA) spolu s největšími sportovními svazy apeluje na rozšíření sportovních sankcí i na Bělorusko, které podporuje Rusko při invazi na Ukrajinu. Předseda NSA Filip Neusser o tom informoval premiéra Petra Fialu.

12:40

Prvně zakryl jeho logo na dresech, nyní německý fotbalový klub Schalke 04 ukončil kvůli útoku Ruska na Ukrajinu spolupráci s hlavním sponzorem, ruskou státní společností Gazprom, úplně. Bez ohledu na velkou finanční ztrátu o tom rozhodlo představenstvo druholigového celku společně s dozorčí radou.

12:22

Vedení Českého veslařského svazu nabídlo ukrajinským sportovcům, zejména veslařům a kanoistům, kteří opustili z důvodu válečného konfliktu svoji zemi, část ubytovací kapacity v areálu Labe arény v Račicích.

11:28

Ukrajinský tenisový svaz vyzval mezinárodní federaci ITF k okamžitému vyloučení Ruska a Běloruska z organizace. V dopise, který citovala agentura Reuters, označili zástupci ukrajinského svazu tento krok s ohledem na "bezprecedentní cynické a krvavé útoky" z posledních dní za oprávněný. ITF se k situaci zatím nevyjádřila.

11:21

Vedení Finské hokejové federace požaduje okamžité vyloučení Ruska a Běloruska ze všech hokejových akcí a neumožní jim start na letošním mistrovství světa, které pořádá. Finové se k tomuto kroku rozhodli v reakci na invazi ruských vojsk na Ukrajinu, na které se podílí i Bělorusko.

10:49

Evropská házenkářská federace (EHF) zrušila kvůli pokračujícímu vojenskému útoku na Ukrajinu, který vede ruská armáda s podporou Běloruska, další zápasy kvalifikace žen o postup na mistrovství Evropy v roce 2022. Vzhledem k aktuální situaci se neodehraje na tento týden plánované dvojutkání mezi házenkářkami Řecka a Běloruska. Zrušen byl i středeční zápas Ligy mistrů mezi běloruských Brestem a Vardarem Skopje.

10:11

Šéf českého biatlonu Jiří Hamza nabídl ukrajinskému svazu tréninkové zázemí v Česku, jakmile to situace v jejich zemi dovolí. Soukromě ve svém ubytovacím zařízení na Znojemsku je připraven poskytnout útočiště rodinným příslušníkům všech představitelů ukrajinského biatlonu, jako jsou sportovci, trenéři nebo funkcionáři.

8:00

PONDĚLÍ 28. ÚNORA

20:49

Mezinárodní plavecká federace FINA zrušila v reakci na ruský vojenský útok na Ukrajinu letošní mistrovství světa juniorů, které měla v létě hostit Kazaň. Zprávu oznámilo vedení federace s tím, že za současné situace nebude v Rusku až do odvolání pořádat žádné další akce.

"Přestože stále zastáváme názor, že sport by si měl zachovat politickou neutralitu, FINA odsuzuje veškeré projevy agrese a je mimořádně znepokojená eskalací konfliktu na Ukrajině,"
uvedla FINA v pátečním prohlášení na svém webu. Všem členům plavecké rodiny zasaženým ruskou invazí nabídla federace veškerou možnou pomoc.

20:44

FIFA zákazala v Rusku mezinárodní fotbalové zápasy, národní tým má hrát jako RFU na neutrálním uzemí, bez diváků a nemůže používat vlajku a hymnu.

20:39

FIFA zatím nevyřadí Rusko z kvalifikace fotbalového MS. Do budoucna to ale nevyloučila, pokud se v brzké době výrazně nezlepší situace na Ukrajině. 

17:25

Výbor České basketbalové federace garantuje, že po dobu trvající agrese Ruska vůči Ukrajině či jinému samostatnému státu nenastoupí reprezentační družstvo jakékoliv věkové kategorie proti národnímu týmu Ruska v jednotlivém utkání ani v rámci mezinárodního turnaje. Zároveň apeluje na české basketbalové kluby, aby odmítly jakoukoliv možnou konfrontaci s ruskými kluby ve formě oficiálního i nesoutěžního utkání.

12:51

Dinamo Riga oznámilo v souvislosti s ruským útokem na Ukrajinu odchod z Kontinentální hokejové ligy. Lotyšský klub napodobil krok Jokeritu Helsinky, který ze soutěže odstoupil před březnovým play-off. 

"V době vojenské a humanitární krize nevidíme možnost spolupráce s Kontinentální hokejovou ligou," uvedl šéf Dinama Juris Savickis k rozhodnutí vedení vystoupit z mezinárodní soutěže řízené Ruskem.

11:22

Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR na mimořádném zasedání schválil, že česká reprezentace v březnu v play-off kvalifikace o postup na mistrovství světa v Kataru nenastoupí do případného utkání proti Rusku kvůli jeho útoku na Ukrajinu. Svaz následoval Polsko a Švédsko, které stejný krok oznámily v sobotu. FAČR o tom informovala na svém webu.

10:01

Všech 12 klubů volejbalové extraligy mužů ve společném prohlášení vyzvalo mezinárodní federaci FIVB k odebrání Ruska jako pořadatele podzimního mistrovství světa. Totéž kvůli vojenské agresi požaduje i svaz.

 

10:00

Bývalý profesionální tenista Sergej Stachovskij je jedním z ukrajinských sportovců, kteří jsou připraveni bránit se zbraní v ruce vlast proti ruské invazi. Kyjevský rodák uvedl, že se minulý týden ještě před útokem Ruska připojil k aktivním zálohám.

09:59

Mezinárodní federace juda (IJF) zbavila ruského prezidenta Vladimira Putina pozice čestného prezidenta a ambasadora. Reagovala tak na ruský útok na Ukrajinu. Putin judo od mládí provozuje a je držitelem černého pásu.

09:58

Neděle 27. 2.:

20:38

Podle předsedy Fotbalové asociace ČR Petra Fouska je téměř nemožné si představit, že by česká reprezentace kvůli útoku ruských vojsk na Ukrajinu nastoupila proti Rusku v případném březnovém utkání play-off o postup na mistrovství světa. Za velmi pravděpodobné považuje, že svaz bude následovat Polsko a Švédsko, které oznámily, že proti Rusům nenastoupí.

19:22

Čeští basketbalisté vyjádří při nedělním utkání kvalifikace mistrovství světa v Pardubicích proti Bulharsku podporu Ukrajině. Při hymně před zápasem nastoupí s modro-žlutými stužkami, realizační tým s nimi bude na lavičce po celou dobu. Součástí ceremoniálu zřejmě bude minuta ticha za oběti konfliktu a v hledišti by se měly objevit ukrajinské vlajky. Pomoci napadené zemi mohou i fanoušci svou účastí na utkání, protože Česká basketbalová federace jí věnuje výtěžek ze vstupného.

17:36

Biatlonisté a lyžaři z Ruska a Běloruska musejí ve zbývajících závodech Světového poháru startovat jako neutrální sportovci. Mezinárodní federace IBU a FIS v návaznosti na doporučení Mezinárodního olympijského výboru po ruském útoku na Ukrajinu rozhodly, že na jejich akcích nebudou vlát vlajky těchto spojeneckých zemí a nebude znít jejich hymna.

16:36

K záměru polské fotbalové reprezentace nenastoupit proti Rusku se připojili i Švédové. "Švédská reprezentace nebude hrát případný barážový zápas proti Rusku, bez ohledu na to, kde se bude hrát," uvedli Seveřané. Vyzvali mezinárodní federaci FIFA, aby březnové zápasy play-off, ve kterých mají nastoupit Rusové, zrušila. "Rusko se nemůže zapojit, dokud bude toto šílenství pokračovat," řekl svazový šéf Karl-Erik Nilsson.

15:28

České fotbalové kluby podpořily Ukrajinu čelící ruskému útoku. V Liberci se držela minuta ticha, hráči Bohemians vyběhli ve speciálních tričkách.

14:52

Norská lyžařská federace po útoku ruských vojsk na Ukrajinu nechce, aby se ruští sportovci zúčastnili blížících se závodů Světového poháru v Norsku. V příštích týdnech bude Norsko hostit závody elitního seriálu ve sjezdovém lyžování, běžeckém lyžování, skocích na lyžích a severské kombinaci.

14:44

Za šílenou označila trojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká invazi Ruska na Ukrajinu. Po dnešním triumfu ve sjezdu Světového poháru ve švýcarské Crans Montaně uvedla, že bojovat by se mělo jen na sportovištích.

12:55

NSA nebude ruským sportovcům vydávat povolení ke vstupu do Česka. Předseda Filip Neusser se kvůli jednotnému postupu sejde se šéfy největších svazů.

11:55

Mezinárodní federace juda (IJF) zrušila v reakci na pokračující ruský vojenský útok na Ukrajinu plánovaný turnaj kategorie Grand Slam v Kazani. Oznámil to předseda IJF Marius Vizer. Neuskuteční se ani šachová olympiáda, kterou měla na konci července hostit Moskva. Světová federace FIDE akci odvolala.

10:50

Prezident hokejového svazu Tomáš Král chce zrušit zápasy reprezentačních výběrů proti ruským týmům. Rusové patrně nebudou pozváni ani na České hry.

10:30

Polská fotbalová reprezentace nenastoupí kvůli útoku ruských vojsk na Ukrajinu v kvalifikaci MS proti Rusku. Oznámil to šéf svazu Cezary Kulesza.

18:40

Mezinárodní hokejová federace v krátkém prohlášení uvedla, že dopady na její akce se bude zabývat rada IIHF na jednání svolaném na pondělí 28. února. V Rusku se má uskutečnit nejbližší MS juniorských hokejistů, na přelomu roku by se mělo hrát v Omsku a Novosibirsku. V květnu 2023 se pak o titulu seniorských mistrů světa má rozhodnout na turnaji v Petrohradu.

17:57

Ruský tenista Andrej Rubljov po semifinálovém vítězství na turnaji v Dubaji napsal na kameru, jak je po zápasech obvyklé, protiválečný slogan "No War Please".

17:43

Světová curlingová federace s odkazem na výzvu MOV odebrala Permu pořadatelství mistrovství Evropy, které se mělo v tomto městě na Urale konat 19. do 26. listopadu. Zrušen byl i Světový pohár ve sportovním lezení v Moskvě, kde se mělo 1. až 3. dubna závodit v boulderingu a lezení na rychlost.

15:42

MOV vyzval sportovní federace, aby přeložily či zrušily akce plánované do Ruska a Běloruska. Na akcích by neměly vlát vlajky a znít hymny těchto zemí.

15:37

Utkání českých házenkářek s Ukrajinou v kvalifikaci ME 2022 se na začátku března neuskuteční. EHF duel vzhledem k aktuální situaci odložila.

14:32

Fotbalový klub Manchester United ukončil v reakci na vojenskou invazi spolupráci s ruskou leteckou společností Aeroflot.

13:33

Velká cena Ruska formule 1 se v září v Soči neuskuteční. Vedení seriálu mistrovství světa se rozhodlo závod v této sezoně zrušit.

12:06

Volejbalová federace FIVB se nepřipojila k mnohým dalším organizacím a počítá s tím, že se letošní MS mužů bude konat v Rusku. Tam mají být i hokejové šampionáty seniorů a juniorů 2023.

11:09

Mezinárodní lyžařská federace FIS zrušila pro zbytek sezony Světového poháru všechny závody konané v Rusku včetně víkendového skikrosu v Sunny Valley.

11:07

Ukrajinská biatlonová reprezentace se rozhodla ukončit předčasně sezonu. Po vyhlášení výjimečného stavu přeruší biatlonisté trénink a nezúčastní se zbývajících tří závodů Světového poháru. 

10:53

Finále fotbalové Ligy mistrů se místo v Petrohradu odehraje 28. května v Paříži. UEFA změnou pořadatele zareagovala na ruskou invazi.

10:46

Předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser vyzval k vyloučení ruských sportovců z evropských a světových šampionátů.

09:38

Hokejisté Jokeritu Helsinky nedohrají na protest proti dění na Ukrajině Kontinentální ligu. V play-off se měl finský tým utkat se Spartakem Moskva.

08:49

Zahraniční skikrosaři včetně českých reprezentantů Nikol Kučerové a Daniela Pauluse nenastoupili v Rusku do kvalifikací na víkendové závody SP.

08:27

Fotbalová Viktoria Žižkov pozve na své náklady ukrajinské kluby. "Jednou z našich aktivit v oblasti mládeže je plán na obnovu žákovského turnaje O pohár France Josefa. Rozhodli jsme se, že účast nabídneme i některým menším ukrajinským klubům. Holky a kluci budou našimi hosty, veškeré náklady s tím spojené přebere Viktorka. Věříme, že když alespoň na pár dnů zapomenou a budou se těšit z fotbalových klání, bude to pro všechny to největší vítězství," říká spolumajitel Viktorky Milan Richter.

08:22

Slávistický trenér Jindřich Trpišovský mluvil po postupu přes Fenerbahce i o dění na Ukrajině. "Nedávno jsme se všichni bavili o covidu a teď pár set kilometrů od nás létají rakety, obsazují se lidem domovy a ve válce umírají lidé. Nejsme na to připravení. Ty zprávy šly už delší dobu, ale člověk si furt říká, že lidi mají mozek, že se to vyřeší. Ale dnes je to realita. Furt se mi to zdá jako hrozný sen," řekl.

08:21

PÁTEK 25. ÚNORA

22:26

Stáj formule 1 Haas v reakci na invazi na Ukrajinu zakryje při pátečních testech v Barceloně barvy ruského sponzora a jízdy absolvuje se zcela bílým vozem. Americký tým, jehož piloty jsou Němec Mick Schumacher a Rus Nikita Mazepin, jinak startuje v červeno-modro-bílém provedení s ohledem na partnerství s ruskou společností Uralkali. Jejím většinovým vlastníkem je Mazepinův otec Dmitrij.

21:04

Slavia podpořila před odvetným zápasem Evropské konferenční ligy s Fenerbahce Istanbul v Praze Ukrajinu. Český šampion před výkopem nechal zahrát píseň "Bratříčku, zavírej vrátka", hráči pak přišli na trávník ve speciálních žlutých tričkách. Ukrajinský obránce Taras Kačaraba symbolicky nastoupil jako kapitán Slavie.

18:15

Představitelé basketbalového Žalgirisu Kaunas vyzvali k bojkotu zápasů proti ruským protivníkům. "Budeme mluvit s týmy ze západoevropských klubů a navrhneme společné rozhodnutí nehrát nejen zápasy v Rusku, ale také bojkotovat všechny zápasy proti ruským týmům," napsal ředitel litevského euroligového týmu Paulius Motiejunas.

17:57

Několikanásobný světový šampion v těžké váze Volodymyr Klyčko narukoval do aktivních záloh, které by měly bránit Kyjev. Starší ze slavné bratrské dvojice Vitalij je primátorem ukrajinského hlavního města. "Oba budou bojovat za svobodu Ukrajiny. Volodymyr i Vitalij udělají všechno, co bude možné," netajil obavy o své někdejší svěřence boxerský manažer Bernd Bönte v rozhovoru pro Sports Illustrated.

17:36

Česká, švédská a polská fotbalová asociace ve společném prohlášení vyzvaly mezinárodní federaci FIFA a evropskou unii UEFA k tomu, aby přesunuly březnové zápasy kvalifikace play-off o mistrovství světa z Ruska.

17:17

"Je důležité, aby lidé rozlišili, co vidí a co čtou na internetu. Ukrajina tohle nezpůsobila, to musí všichni pochopit. Chci, aby všichni Ukrajinci drželi spolu a lidé, kteří podporují Ukrajinu, byli spolu. A spolu situaci zvládneme," uvedl v rozhovoru pro ČTK a Deník ukrajinský nahrávač Lvů Praha Ivan Pliaseckij.

16:59

Basketbalisté Barcelony odmítli odcestovat k pátečnímu zápasu Evropské ligy do Petrohradu. Odložen byl také dnešní euroligový duel mezi Bayernem Mnichov a CSKA Moskva i domácí zápas španělské Baskonie s dalším ruským celkem z Kazaně.

16:40

Podle zahraničních médií bude Petrohradu kvůli invazi odebráno pořadatelství finálového zápasu Ligy mistrů. Rozhodnout by měl na pátečním mimořádném zasedání výkonný výbor UEFA. "Rozhodnutí o novém dějišti se ale zatím neočekává," napsala agentura DPA.

16:13

Předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval vyjádřil v osobním dopisu ukrajinskému protějšku Sergeji Bubkovi zděšení nad situací na Ukrajině, podporu, odsoudil neomluvitelné kroky Ruska a nabídl pomoc. ČOV podpořil stanovisko Mezinárodního olympijského výboru (MOV) a podle Kejvala by se v Rusku nyní neměly konat mezinárodní sportovní akce.

16:02

Vedení druholigového německého klubu Schalke 04 odstraní z dresů logo hlavního sponzora, ruské státní společnosti Gazprom. Vedle toho rezignoval na funkci v dozorčí radě také zástupce firmy Matthias Warnig.

15:48

Čtyřnásobný mistr světa formule 1 Sebastian Vettel oznámil, že pokud se bude letos konat Velká cena Ruska, kvůli invazi na Ukrajinu se jí nezúčastní. "Je mi líto všech nevinných lidí, kteří přicházejí o život z hloupých důvodů," uvedl německý pilot stáje Aston Martin. Vedení formule 1 o osudu zářijového závodu v Soči nerozhodlo, čeká na vývoj situace.

15:07

Německý lyžařský svaz (DSV) stahuje svůj skikrosový tým z Ruska, kde se měl o víkendu účastnit závodů v Sunny Valley na Uralu. "Vrátí se do Německa co nejdříve," uvedl šéf DSV Stefan Schwarzbach a dodal, že se z bezpečnostních důvodů nebudou němečtí lyžaři v nejbližší době účastnit žádných soutěží v Rusku a na Ukrajině.

14:56

České házenkářky neodehrají 2. března v Záporoží zápas kvalifikace mistrovství Evropy. Pořadatelství po dohodě s evropskou federací EHF převzala česká strana a utkání se uskuteční 4. března v Olomouci stejně jako odveta o den později.

14:01

Mezinárodní olympijský výbor v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu odsoudil porušení olympijského příměří. To začalo sedm dnů před startem olympijských her v Pekingu (4. února) a má skončit sedm dnů po slavnostním zakončení paralympiády, které je naplánováno na 13. března.

13:27

V souvislosti s ruskou invazí přerušila ukrajinská fotbalová federace nejvyšší fotbalovou soutěž v zemi. Informovali o tom v krátkém stanovisku její zástupci s odkazem na rozhodnutí prezidenta Volodymyra Zelenského vyhlásit válečný stav.

12:41

Prezident UEFA Aleksander Čeferin svolal kvůli eskalaci konfliktu na Ukrajině na páteční dopoledne mimořádné zasedání výkonného výboru. Má zhodnotit situaci a "přijmout všechna nezbytná rozhodnutí". "UEFA sdílí vážné obavy mezinárodního společenství a vývoj bezpečnostní situace v Evropě a pokračující ruskou vojenskou invazi na Ukrajinu ostře odsuzuje," uvedla UEFA v prohlášení.

12:22

Fotbalová asociace ČR je podle jejího předsedy Petra Fouska v souvislosti s případným březnovým zápasem českých fotbalistů v Rusku ve finále kvalifikace play-off o mistrovství světa v každodenním kontaktu s Unií evropských fotbalových asociací (UEFA). Český tým by se mohl s Ruskem utkat 29. března ve finále play-off o světový šampionát v Kataru, pokud by v semifinále o pět dní dříve zvítězil ve Švédsku a sborná by porazila Polsko.

12:13

Pro švédské fotbalisty, kteří se v play-off o mistrovství světa utkají v březnu s českou reprezentací, je v případě postupu nemyslitelné, že by hráli v další fázi v Rusku. "Podle spontánních pocitů, které máme po dnešním probuzení, je téměř nemyslitelné, že bychom měli za pár týdnů odehrát v Rusku fotbalový zápas. A jak to tady a teď vypadá, ani po tom netoužíme," řekl předseda švédské asociace Karl-Erik Nilsson agentuře Reuters.

11:59

FIS bude muset rozhodnout, zda se uskuteční finále SP v běhu na lyžích 18. až 20. března v Ťumeni. Podle agentury DPA bude federace o osudu vyvrcholení sezony jednat během víkendových závodů v Lahti. Ťumeň leží na Sibiři, zhruba 2000 km východně od Moskvy.

11:46

Mezinárodní lyžařská federace (FIS) prozatím neplánuje zrušení Světových pohárů, jež se tento víkend mají konat na ruském území. V plánu jsou závody ve skikrosu v Sunny Valley na Uralu a soutěž akrobatických skokanů v Jaroslavli. "V současnosti není ani jedno středisko konfliktem poznamenáno. Obě jsou daleko od aktuální eskalace mezi Ruskem a Ukrajinou," uvedla FIS na dotaz německé agentury SID.

11:09

Kouč české basketbalové reprezentace Ronen Ginzburg, působící v ukrajinském týmu Prometej, opustil se svým klubem zemi už minulý týden a usídlil se s ním na soustředění v Nymburce. Po ruském útoku na Ukrajinu je jasné, že s ním zůstane v Česku i po reprezentační přestávce. "Když o tom čtu zprávy, tak mám pocit, že žiju v roce 1939 před druhou světovou válkou. Je to hrozné. Věřím, že Evropa tu situaci vyřeší," uvedl Ginzburg.

10:54

Bývalý reprezentační trenér a rekordman v počtu branek v národním týmu Andrej Ševčenko prohlásil, že Ukrajinci prošli mnoha těžkými časy a za posledních třicet let se zformovali jako národ. "Jsme národem upřímných, pracovitých občanů, kteří milují svou svobodu! To jsou naše nejdůležitější aktiva," uvedl Ševčenko.

10:38

Podporu svým dvěma ukrajinským hráčům vyjádřila i Slavia. "Jsou věci, které jdou daleko za hranice fotbalového světa. Taras Kačaraba a Maksym Talovjerov se svými rodinami mají od Slavie maximální podporu. Klub nabídl hráčům pomoc v případě jakékoliv potřeby. Zároveň vyjadřujeme podporu a mnoho sil a vůle všem Ukrajincům."

10:29

"Ukrajina je moje vlast. Věřím naší zemi, naší armádě. Chci poděkovat těm, kteří chrání naše hranice. Volba Ukrajinců je evropská Ukrajina. Zachováme si nezávislost, demokracii a státní suverenitu. Jsem hrdý a poctěn, že mohu reprezentovat svou zemi na mezinárodní scéně. Sláva Ukrajině," uvedl na sociální síti ukrajinský stoper pražské Slavie Taras Kačaraba.

10:21

Roman Jaremčuk z Benfiky si po vyrovnávacím gólu na 2:2 do sítě Ajaxu Amsterodam ve středečním osmifinále Ligy mistrů sundal dres lisabonského týmu a ukázal tričko se státním znakem Ukrajiny.

08:00

ČTVRTEK 24. ÚNORA

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články