Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Olympijský rok je za dveřmi. Co budí obavy?

Rio de Janeiro - Sportovní svět za pár dní vstoupí do roku, jehož vrcholem budou olympijské hry v Riu de Janeiro. V dějišti her však zatím není žádný důvod k silvestrovským oslavám. Hospodářská recese, znečištěná voda, nedokončená linka metra i menší zájem Brazilců o Hry - to je jen několik málo bodů, které vzbuzují obavy.

Fotbal na pláži Ipanema v Riu
zdroj: ČTK/AP autor: Hassan Ammar

Na rozdíl od Atén v roce 2004 nejsou problémem nedokončená sportoviště. Brazilci skluz v jejich výstavbě už dohnali a s výjimkou dokončovacích prací na velodromu se mohou pochlubit, že mají prakticky hotovo.

Hospodářská recese

Organizační výbor musí dramaticky škrtat v nákladech. Brazílie totiž čelí nejhlubší hospodářské recesi za posledních 25 let. Hrubý domácí produkt se v meziročním srovnání snížil o 4,5 procenta, zatímco inflace vzrostla o více než deset procent. Rio de Janeiro nemá peníze na zdravotnictví, guvernér státu v pátek vyhlásil výjimečný stav na 180 dní, během nějž bude poskytována jen neodkladná péče.

Výrazný pokles místní měny realu vůči dolaru a euru se promítl i do provozního rozpočtu Her. Ten nesmí překročit 7,4 miliardy realů, což ještě před několika měsíci byly dvě miliardy eur, teď už ale jen 1,7 miliardy, tedy necelých 50 miliard korun, což je pětina sumy, kterou vynaložil při minulých hrách Londýn.

Organizační výbor se snaží ušetřit, kde se dá. Snižuje komfort pro sportovce, v olympijské vesnici například bude mnohem méně televizí, než se původně předpokládalo. Hostitelé dokonce navrhovali, že si výpravy budou muset hradit ze svého klimatizaci, ale po kritice od toho upustili. Podstatně skromnější bude zahajovací ceremoniál, který by nově měl stát jen desetinu částky z Londýna.

Starosta Paes za této situace slibuje "udržitelné" Hry. Říká, že jeho vzorem je Barcelona v roce 1992, která i s omezeným rozpočtem uspořádala hry "se srdcem a rozumem", které přesto nastartovaly turistický boom.

Na sportoviště hostitelé vyčlenili 8,9 miliardy, tedy 240 miliard korun, o 60 miliard méně než Londýn. Snažili se proto často využít už hotové arény. Například atletické soutěže se budou odehrávat na fotbalovém stadionu Botafoga, který má kapacitu jen 60 tisíc míst. Jen zahájení a zakončení Her a finále fotbalového turnaje bude na větším Maracaná.

Všeobecný nezájem

Zklamáním pro pořadatele je zatím relativně malý zájem brazilských fanoušků o vstupenky. Vedle rostoucí inflace může být důvodem i znechucení korupčními skandály, do nichž jsou zapleteni nejen šéfové velkých stavebních firem, ale i politici v čele s předsedou dolní komory parlamentu Eduardem Cunhou.

Favela Vila Autodromo u olympijských stavenišť
zdroj: Reuters autor: Pilar Olivares

Navíc Brazilci žijí hlavně fotbalem, hodně olympijských sportů leží zcela mimo jejich zájem. V Londýně byla brazilská výprava až na 22. místě a se třemi zlatými až za Českou republikou. Pro domácí Hry si dali za cíl být v první desítce, pro zlepšení výkonnosti angažovali i zahraniční trenéry, ale není jisté, zda je kvůli úsporám udrží. Například francouzský parkúrový trenér Jean-Maurice Bonneau byl po pěti letech práce nečekaně propuštěn.

Znečištěná voda

Velké kritice čelí hostitelé kvůli znečištěné zátoce Guanabara, kde budou soutěžit jachtaři. Inspekce bude zkoumat kvalitu vody a není vyloučeno, že se soutěže někam přesunou. Podobná situace je ale i na jezeře Rodrigo de Freitas, kde mají kanál veslaři a kanoisté.

Loď sbírající odpadky v zátoce Guanabara
zdroj: Reuters autor: Sergio Moraes

Nedokončené metro

Vrásky na čele pořadatelů dělá také zpožděné rozšíření linky metra, která by měla do Olympijského parku každý den dopravit na tři sta tisíc diváků. Ministerstvo financí odmítá uvolnit zvýšenou částku na její dokončení a bez něj hrozí Riu během Her dopravní chaos.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články