Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Olympiádě v Los Angeles nic nebrání, starosta podpořil pořádání na roky 2024 i 2028

Los Angeles – K tomu, aby se letní olympijské hry potřetí vrátily do Los Angeles, už chybí v podstatě jen to, aby Mezinárodní olympijský výbor americké metropoli pořádání přidělil. Starosta města Eric Garcetti podpořil konání olympiády jak v roce 2024, tak v roce 2028.

Los Angeles slaví zisk Stanley Cupu
zdroj: AP

Na rok 2024 vedle Los Angeles kandiduje jen Paříž. Předseda MOV Thomas Bach zkoumá možnost přidělení dvou olympijských her zároveň. Představitelé pařížské kandidatury v březnu prohlásili, že o olympijské hry v roce 2028 nemají zájem. Jejich projekt je prý použitelný jen pro rok 2024 mimo jiné kvůli pozemkům pro výstavbu olympijské vesnice.

Zástupci Los Angeles tak striktní nejsou, i když by také preferovali časnější termín. Starosta tohoto kalifornského města by rozhodnutí o obou termínech najednou přivítal.

"Myslím, že je to opravdu elegantní řešení a cesta jak inspirovat více měst, aby se ucházela o olympiádu. Také to poskytuje olympijskému hnutí více času na přehodnocení kandidátského procesu, který by rozhodně měl být vylepšen, aby lidé neutráceli miliony dolarů v každém kole se spoustou uchazečů a pouze jediným vítězem," uvedl Garcetti.

Právě do Los Angeles dnes přijede na třídenní inspekční návštěvu hodnoticí komise MOV. Pak absolvuje stejnou třídenní návštěvu v Paříži. Hodnotící zprávu funkcionáři MOV zveřejní 5. července. Zhruba o týden později bude v Lausanne následovat technické zasedání MOV, kde se budou obě kandidátská města prezentovat.

Kvůli nízké podpoře veřejnosti z boje o pořádání olympijských her v roce 2024 odstoupily Boston, Hamburk, Řím a Budapešť. Prezident MOV Bach proto uznal, že olympijská kandidatura by měla být levnější, efektivnější a dostupnější. Zjednodušené podmínky by měly být použitelné již pro výběr hostitelského města zimních olympijských her v roce 2026.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články