Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Olomoucký parkur nabídne boj o body do olympijské kvalifikace a soutěž SP

Olomouc - Jezdci parkuru mají do neděle v Olomouci šanci získat body pro olympijskou kvalifikaci. Čtyřdenní mezinárodní závody začnou ve čtvrtek a vyvrcholí soutěží Světového poháru, kde jezdci překonávají 160 centimetrů vysoké překážky. Zúčastní se jí čeští jezdci Zuzana Zelinková a Ondřej Zvára. Přímé přenosy sledujte exkluzivně na našem webu. První z nich startuje ve čtvrtek v 8:00.

"Pojali jsme tyto závody jako další v průběhu přípravy na týmovou olympijskou kvalifikaci a mistrovství Evropy v Cáchách," řekla na tiskové konferenci Zelinková.

Zelinková a Zvára jsou členy českého skokového týmu, který letos zvítězil mimo jiné i v soutěži Poháru národů v rakouském Linci, což je jeden z důkazů, že se české jezdectví v posledních letech výrazně přiblížilo ke světové špičce. Právě český tým má šanci se kvalifikovat na OH, definitivně se o tom rozhodne za několik týdnů ve slovenském Šamoríně.

"Nemyslím si, že to je nedosažitelné, a kdyby se nám to povedlo, tak by to byl mezník v celém jezdeckém sportu, který si donedávna nikdo nedokázal představit, takže se pro to snažíme udělat maximum," uvedla Zelinková.

V Olomouci by měly celkem odstartovat téměř tři stovky koní, většina z nich v několika soutěžích. Soutěžící přijedou ze 14 zemí, například z Nizozemska, Německa nebo Itálie.

Do prestižního žebříčku skokových jezdců Longines Jumping Ranking budou v Olomouci započítávány výsledky ze tří soutěží nejobtížnější "túry". První se pojede v pátek, druhá v sobotu, vždy od 13:30. Třetí, vrcholnou soutěží bude Grand Prix zařazená do Světového poháru. Právě v té mohou jezdci a koně bojovat o kvalifikační limity na seniorský evropský šampionát v Cáchách a olympijské hry v Riu de Janeiro.

Je nám líto, video expirovalo.
Olomouc hostí špičkové parkurové závody

Trasy parkurů v Olomouci navrhl jeden z nejlepších světových stavitelů Olaf Petersen. Originální trofeje vyrobila karlovarská sklárna Moser.

Jezdecký areál v olomoucké části Lazce funguje třetím rokem a mezinárodní parkurové závody se tu konají druhou sezonu. Právě sem se loni po šesti letech vrátil parkurový závod Světového poháru, který se od roku 2008 v ČR nekonal.

Areál má unikátní pískový povrch, který je jako jediný v ČR zavlažovaný zespoda, a nikoliv svrchu. Systém funguje na principu přílivu a odlivu, kdy počítač řídí, zda voda bude například po dešti odčerpána, nebo naopak čerpána směrem k povrchu. Problémem by tak neměl být ani třeba přívalový déšť po bouřce. Přebytečnou vodu jsou v Olomouci schopní odčerpat ze závodní dráhy zhruba za půl hodiny.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články