Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Odvolávám, co jsem odvolal, a slibuji, co jsem slíbil. Otočka ministra šokuje sportovní prostředí

Změna v rozhodnutí ministra zdravotnictví ohledně amatérského a dětského sportu vyvolala rozruch v českém sportovním prostředí. Od pondělka se totiž oproti původnímu oznámení neuvolní pravidla pro shromažďování. Český olympijský výbor žádá o dodržení slibu a argumentuje tím, že prevence je efektivnější než řešení následků. Ke kritice se přidala i iniciativa Restart amatérského sportu, pod kterou se podepsalo šest zástupců velkých sportovních svazů.

Běžci
zdroj: ČTK

Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger v pátek odpoledne mládeži a amatérům slíbil možnost sportovat venku v počtu dvaceti lidí, druhý den však změnil názor a navrhuje vládě, aby povolila sportovat pod otevřeným nebem maximálně dvěma lidem.

"Už rok řešíme důsledky a nikdo neřeší prevenci. Roční výpadek sportu se může fatálně podepsat na zdraví celé společnosti. To musí skončit. Ve spolupráci s celým sportovním prostředím na tom budeme intenzivně pracovat a uděláme maximum pro to, aby v pondělí vláda České republiky neschválila nový návrh a dodržela slib, který ministr zdravotnictví dal sportovcům v pátek," uvedl předseda ČOV Jiří Kejval. "V případě, že vláda nový návrh schválí, sportování se vymkne kontrole a my za to odmítáme nést jakoukoliv odpovědnost," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Amatérský kolektivní sport má opět stopku



Iniciativa Restart amatérského sportu své prohlášení nadepsala: "Odvolávám, co jsem odvolal, a slibuji, co jsem slíbil". Parafrázovala tak krále z pohádky Pyšná princezna. "Ministr zdravotnictví Petr Arenberger se chystá porušit slib národu. Vláda v pondělí rozhodne, zda je možné věřit slovu člena vlády," uvedla iniciativa.

Navrhovala pravidla, za nichž by sportování mládeže začalo organizovaně, pod kontrolou a bezpečně. "Každý, kdo se v posledních dnech prošel českými městy, viděl, jak celá česká veřejnost začíná sportovat. Pokud budou od pondělí platit vládou dosud vyhlášená pravidla, je šance, že trenéři, sportovní kluby a sportovní svazy zajistí bezpečné sportování. V opačném případě hrozí naprostý chaos," uvedli představitelé iniciativy, zástupci svazů Zdeněk Haník (volejbal), Michal Ježdík (basketbal), Slavomír Lener (hokej), Antonín Plachý (fotbal), Filip Šuman (florbal) a Gabriel Waage (softbal).

V podobném duchu se s apelem přidala i Ligová fotbalová asociace (LFA). "Vidíme, jak trpí děti nedostatkem sportu a pohybu obecně. Proto jsme jednoznačně pro pozvolný návrat, u mládežnického sportu samozřejmě v organizované podobě, která ve venkovním prostředí zcela jistě dokáže zajistit bezpečný režim, na rozdíl od neorganizovaného sportování, ke kterému jinak stejně dojde,“ uvedl v prohlášení předseda Ligového výboru LFA Dušan Svoboda.

Už v sobotu označila rozhodnutí ministra za skandální například Fotbalová asociace ČR. Přístup nového člena vlády označila za plivnutí do tváře všem, kteří se chystali na pondělní obnovení tréninků.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články